Коментарно интервю на криминалния психолог Тодор Тодоров, член на Изпълнителния

...
Коментарно интервю на криминалния психолог Тодор Тодоров, член на Изпълнителния
Коментари Харесай

Тодор Тодоров: Психологията спешно трябва да се превърне в регулирана професия

Коментарно изявление на престъпния психолог Тодор Тодоров, член на Изпълнителния съвет на Политическа партия „ Републиканци за България “, координатор на секторна политика „ Психология, психосоциална поддръжка и грижа за психологичното здраве “

Г-н Тодоров, какво би трябвало да създадем, с цел да съхраним психологичното си здраве по време на пандемията от COVID-19?

В обстановка, като тази, пред която е изправен светът сега е изключително значимо да се погрижим за психологичното си здраве. Повечето от нас в никакъв случай не са се изправяли пред сходна рецесия. Притеснения има и по какъв начин ще се промени икономическият образ на света, по какъв начин това ще се отрази на живота ни в този момент и в бъдеще. Всички се питаме дали ще се оправим, несигурността е огромна. Затова обезпечаването на психо-социална поддръжка при спешни обстановки е извънредно значима за запазването на психологичното здраве. Възможни са доста разнообразни подходи, само че най-важното е да си даваме сметка за съществуването на казуса и когато се наложи да потърсим навременна помощ от дипломиран експерт.

Известно ли е дали хората, които се сблъскват с COVID-19 получават и спомагателни психологични болести?

Изследванията демонстрират, че 20% от инфектираните с новия ковид получават и диагноза за психологично заболяване до 90 дни. Според изследванията, през трите месеца след позитивен резултат за Ковид-19, един от петима оздравели получава за първи път диагноза тревога, меланхолия или бодърствуване. Това е два пъти повече, в сравнение с други групи пациенти през същия интервал. Изследванията демонстрират също, че хората с към този момент съществуващо психологично заболяване са с 65% по-голяма възможност да бъдат диагностицирани с Ковид-19 спрямо психологично здравите.

Какви са проблемите при лекуването на хора с такива диагнози?

В България, когато става дума за логика на психиката и психична поддръжка на напред във времето излиза един огромен проблем, който е обвързван с неналичието на регулация. Към днешна дата пациентите изпитват съществени компликации с намирането на същински експерт, към който да се извърнат. Говорим за човек, който има право да практикува, а не някой, който се показва за подобен. Никой не следи за качеството на предлаганите от психолозите и психотерапевтите услуги. Съществуват десетки организации, които безотговорно оферират всевъзможни документи, дипломи и супервизии, а институциите, които наемат на работа психолози, одобряват тези „ тапии “ изцяло безрезервно. В такава среда липсва каквато и да е гаранция за качеството на услугите, предлагани от психолозите. Напротив, в нея царува безконтролност и дилетантство в размери, които са рискови за психологичното здраве на хората.

Как може да бъде решен този проблем?

Решението е единствено едно – логиката на психиката незабавно би трябвало да бъде превърната в контролирана специалност. Така ще бъде обезпечен контролът върху качеството на предоставяните психически услуги, което е от изгода на всички – жителите, институциите и страната като цяло. Решението ще се отрази позитивно и върху психическата колегия, тъй като ще има мощен отрезвяващ резултат и ще способства за нейното развиване.

В какви периоди мислите, че може да се случи това?

За страдание към днешна дата на този проблем не се обръща задоволително внимание и той отсъства от дневния ред на ръководещата коалиция. Това значи, че извънредно нужните законодателни промени надали ще бъдат осъществени в границите на актуалното Народно заседание.

Предложението за одобряването на логиката на психиката като контролирана специалност обаче е включено в програмата на Политическа партия „ Републиканци за България “ и ще бъде импортирано като законодателна самодейност от народните представители на партията при първа опция в границите на идващия парламент. Надяваме се то да получи нужната поддръжка и да се трансформира в закон допустимо най-скоро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР