Коментарите на президента Стево Пендаровски и на премиера Димитър Ковачевски

...
Коментарите на президента Стево Пендаровски и на премиера Димитър Ковачевски
Коментари Харесай

Проф. Павлов: Тонът на Пендаровски и Ковачевски към България е недопустим

Коментарите на президента Стево Пендаровски и на премиера Димитър Ковачевски са извънредно жестоко и непочтено държание към България, която постоянно е подкрепяла Република Северна Македония в нейния път към европейските структури. Те би трябвало да получат безапелационен отговор, който заслужават. Още повече, че благосклонностите на България към обществото в Македония, към хората, без значение от тяхното съзнание, си остават годни. Такъв звук е неприемлив и той още един път демаскира същинското отношение на македонската власт към встъпването в Европейския съюз. Очевидно е, че ръководещите в РСМ нямат такова предпочитание и просто имитират активност, като насочат неуместни нападки към България. Мисля, че държанието на България към Македония е диаметрално противоположно на това на Руската федерация към Украйна. Да не приказваме, че Украйна си е страна с одобрена история, с обособен народ и език, до момента в който в нашия случай нещата надалеч не са по този начин.

Що се отнася до забранителните описи, няма да се изненадам, в случай че и аз участвам в сходни описи. Даже мислех да си направя опит да отида до границата, с цел да видя по какъв начин ще ми бъде неразрешено да вляза в Македония. В тези описи би трябвало да попадне доста съществено количество български историци и най-много хората, които имат приятелско и доброжелателно отношение към югозападната ни съседка.След като Андрей Ковачев и доктор Милен ВРабевски, които са създали толкоз доста за хората в Македония, се третират като опасност, допускам, че и ние от Националния кръг " За Македония " в лицето на проф. Николай Овчаров, проф.Ана Кочева, Спас Ташев, в мое лице, също сме някаква опасност. При състояние, че ние ясно сме обозначили, че сме " за " Македония.

Що се отнася до доктор Милен Врабевски, мой другар от доста години, ами той има такава благотворителна активност в РСМ, че е засегнатост към самото македонско общество подобен човек да бъде третиран като опасност. Андрей Ковачев също е един от хората, които от години работят за интереса на двете страни. Това, което се случва е неуместно. Да има такива черни описи, мисля че опонира освен на европейските правила, само че и на здравия разсъдък.

Когато президентът на една страна го приема за обикновено, това е знак на отвращение да се преценяват с европейските правила и с историческата истина. С естествения звук в връзките сред две прилежащи другарски страни, с обща история и общи корени. Само по себе си за мен е неуместно, че в 2023 година може да се държи подобен звук към България.

Трябва неотложен, само че изкусен отговор от българска страна. Не бива да се влиза в реториката на самите македонски управляващи, защото най-вероятно те тъкмо това чакат, само че би трябвало да бъде задоволително корав и безапелационен. И най-много да се упорства за всички обикновени условия, които не България, а самите македонски българи имат към личната си страна. Не може да има дискриминация на болшинството на един народ в личната му страна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР