Коментарът на мениджъра Публични политики на Meta за България е

...
Коментарът на мениджъра Публични политики на Meta за България е
Коментари Харесай

Борбата с фалшивите новини е наша обща отговорност – Meta също изпълнява своята роля

Коментарът на мениджъра " Публични политики " на Meta за България е във връзка в три страни в Централна и Източна Европа.

В доста връзки интернет и по-специално обществените медии, са огромна демократизираща мощ в международен мащаб. Благодарение на тях, доста се улесни достъпа до информация - те предоставиха на хората платформа, посредством която да поддържат връзка, разискват, споделят и подлагат на критика. Предоставиха и опцията на стотици милиони хора да показват себе си и да бъдат чути без ограничавания, като се изключи постоянна интернет връзка. Въпреки, че свободата на изложение, която интернет даде, без подозрение е позитивна, изключително по време на рецесии и значими световни събития като пандемии и войни, тя може да води и до нездравословно наличие и дезинформация, популяризирана по нови и рискови способи.

Дезинформацията е комплициран публичен проблем, поради който през последните години фирмите за обществени медии бяха подложени на инспекции дали вършат задоволително, с цел да се оправят с нея. Това е нещо, което в Meta одобряваме извънредно съществено. Имаме ясна тактика за справяне с дезинформацията, като се стремим да предотвратяваме злоупотребата с нашите платформи и в същото време да пазиме свободата на словото.

Усилията ни за справяне с дезинформацията стартират с нашите политики във Фейсбук и Instagram.
Нямаме процедура да отстраняваме наличие единствено, тъй като някой не го харесва. Също по този начин, не отстраняваме нещо просто, тъй като някой твърди, че то не е правилно - това не би било практично или подходящо.

Нашите световни политики са ориентирани към справяне с съответни типове нездравословно наличие и държание. Това включва най-сериозните форми на дезинформация, като да вземем за пример наличие, което може да подбуди принуждение или опити за възпрепятстване на избори. За да определим кое тъкмо е подправена или нездравословна вест в тези категории, си партнираме с самостоятелни специалисти, които имат познания и опит, с цел да оценят достоверността на наличието и дали има възможност то директно да способства за нараснал риск от непосредствена щета.

Нашата работа, обаче, не стопира дотук. За всички останали типове дезинформация нашата тактика е ориентирана към закъснение на разпространяването на погрешната информация, тъй че да бъде забелязана от по-малко хора, както и към насочването на хората към достоверна такава от тествани източници. За да реализираме това, си сътрудничим с 90 самостоятелни организации за инспекция на обстоятелствата по целия свят, като това е най-голямата съществуваща стратегия за инспекция на обстоятелства, по отношение на всички платформи. Само в Централна и Източна Европа работим с над 20 партньорски компании за инспекция на обстоятелства, измежду които AFP в България.
Когато сътрудниците ни за инспекция на обстоятелствата оценят обещано наличие като недостоверно, ние го демонстрираме доста по-надолу във фийда, тъй че да бъде забелязано от по-малко хора; уведомяваме хората, които споделят наличието, че информацията е невярна; и прилагаме сигнален етикет с отпратка към публикация, която опровергава изказванието.

Вярваме, че даването на повече информация на хората по отношение на съответна тематика има по-голямо влияние, в сравнение с просто да премахнем погрешните изказвания. Ако единствено ги премахнем, те към момента ще бъдат налични на други места в интернет, по малкия екран или ще бъдат споделяни " от уста на уста ". Когато оставяме това наличие в платформите си и в същото време насочваме хората към достоверни публикации и изследвания, ние им предоставяме подтекст и им оказваме помощ да вземат независимо решение, вместо да сътворяваме информативен вакуум.

Основни правила на нашия метод са взаимната работа и даването на опция на хората сами да разсъждават и взимат решения. Ето за какво стартираме нова цифрова акция в България, наречена. Тази акция ще включва сбирка от творби на изкуството, основани от локални създатели, като Вяра Бояджиева, Точка Илиева, Борислава Караджова, Радослав Кузманов (Epic Bath Guy) и други, които имат за цел да оказват помощ на хората да разпознават и да реагират на дезинформацията. Тези творби на изкуството ще предизвикват хората да обръщат внимание и да ревизират доказателствата, да изследват източника на новината и да внимават за явни правописни неточности.

 Meta стартира в България акция, помагаща да се разпознава дезинформация Meta стартира в България акция, помагаща да се разпознава дезинформация

Дезинформацията в обществото не е ново събитие, само че е по-сложно да се оправим с нея в онлайн среда. Не съществува " точна рецепта " за справяне с подправените вести, по тази причина съдействието сред законодателната власт, университетските среди, неправителствените организации и софтуерните компании е извънредно значимо. Всички ние би трябвало да се борим с дезинформацията и Meta е изцяло ангажирана и отдадена на задачата да го направи в България.

Акцентите в текста са на " Дневник ".

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР