Коментарът идва на фона на новината, че “Лукойл Нефтохим Бургас

...
Коментарът идва на фона на новината, че “Лукойл Нефтохим Бургас
Коментари Харесай

ЕК пак попари енергийния министър: Не можем да преработваме и продаваме руски петрол

Коментарът идва на фона на новината, че “Лукойл Нефтохим Бургас ” е договорил със служебното държавно управление да трансферира цялата си икономическа активност в България и да заплаща налози върху облагата си в страната. подмяна на това кабинетът даде обещание да разреши на компанията да продължи да внася съветски нефт до края на 2024 година, както и да изнася артикули, добити от преработката на съветския петрол.

 

На брифинг през вчерашния ден бе оповестено, че могат да се чакат доходи в размер на 100 милиона ленва, а през 2023 година сумата може да доближи 700 млн. лв.. 

 

Дерогацията 

 

България бе едно от изключенията при решението на Европейския съюз да забрани вноса на съветски нефт като отговор на нашествието на Москва в украйна. Причината - характерното географско състояние на страната ни. 

 

Не напълно от дълго време енергийният че страната ни изнася модифициран съветски нефт и незабавно се появиха спекулации, че България нарушава петролното ембарго. От Брюксел припомниха, че тази дерогация е за страните да се доставят, а не да препродават съветския нефт.

 

“Ако забраним износа на горива от “Лукойл ”, остава огромна част, която е насочена към износ. Горивото остава у нас, само че ние не можем да го използваме. Да, пълним хранилищата, само че какво вършим откакто се запълнят? Какво прави “Лукойл ”? Те нямат къде да го поставят и стопират да създават. Важно е да работи “Лукойл ” и да работи дейно за българския консуматор, тъй като единствено по този начин можем да понижим цените. Ако “Лукойл ” работи, сега облагата отива отвън страната. Подготвяме пакет от ограничения, който да я вкара у нас, тъй че парите да остават тук. Не можем да спрем да продаваме горива. През нас ще продължи съветският петрол да тече към европейските страни ”, отсече Христов в ефира на bTV тогава. 

 

“Целта на дерогацията е България да се доставя с нефт заради характерната й обстановка, а не да го продава на други страни членки или на трети страни, в това число в случай че е модифициран ”, написа в отговора до “Свободна Европа ” на представител на Комисията.

Освен това съгласно текст от насоките на Европейска комисия към ембаргото се показва, че управляващите в държавите-членки на блока би трябвало да се уверят, че не купуват петролни артикули, създадени от съветски петрол. 

 

До момента “Лукойл Нефтохим “ работи в България посредством медиатор – дъщерната компания на съветския “Лукойл “ “Литаско “, която е основана в Швейцария. Сега тя купува от съветския “Лукойл “ недопечен нефт и го продава на рафинерията в България. След това купува назад модифицирания нефт и го продава на потребителите. Рафинерията в Бургас единствено преработва петрола “на ишлеме “, а всички налози върху облагата й се връщат назад в Русия, изясняват от “Свободна Европа ”. 

 

Според оповестеното през вчерашния ден “Литаско ” би следвало да отпадне, а от 1 януари идната година рафинерията в Бургас да трансферира икономическата си активност у нас. 

Въпросът - оказва ли се, че служебният кабинет употребява дерогацията, с цел да помогне на “Лукойл ” да продължи да продава и да заобикаля европейските наказания, наложени на Русия поради войната й в Украйна. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР