Коментарът е препубликуван от Заглавието е на Дневник.През последните годни

...
Коментарът е препубликуван от Заглавието е на Дневник.През последните годни
Коментари Харесай

Партии като БСП си остават продавачи на носталгични времеви балони

Коментарът е препубликуван от Заглавието е на " Дневник ".

През последните годни у нас все по-често се бие камбаната за паника за някакви ужасни, привнесени от чужбина закани за " обичайните български полезности ". Наскоро и Корнелия Нинова тропна с крайник и съобщи, че партията ѝ Българска социалистическа партия започва подписка за референдум против прокарването на " джендър идеологията " в просветителната система.

 " Не пипайте децата ": Българска социалистическа партия събира подписи за референдум против " джендър идеологията "

Политическият компас е полудял

Алармисткият звук на Българска социалистическа партия, която от дълго време трансформира громенето на Истанбулската спогодба в запазена марка, въобще не е изненада по време на предизборната акция, изключително като се има поради спадащата поддръжка за тази партия. Вече би трябвало да сме привикнали, че в бермудския триъгълник на българската политика политическият компас е полудял: не за първи път Българска социалистическа партия, партия членка на ПЕС, застъпва позиции, които в други страни са запазена марка на върлите консерватори.

Много по-трудно е да се преглътне фактът, че Българска социалистическа партия, в която има сякаш мощни феминистки организации, отхвърля да признае, също както и Конституционният съд, че Истанбулската спогодба е ориентирана основно против насилието в фамилията. Както демонстрират зачестилите у нас случаи на убити от сътрудниците си дами, потребността да се вземат спомагателни ограничения за предварителна защита против сходни ужасяващи закононарушения е крещяща. Дежурният контрааргумент на съперниците на конвенцията, че в българското законодателство " си има задоволително механизми за отбрана на дамите ", продължава да звучи смразяващо и безсърдечно.

България върви с години обратно

Политизацията на фамилните полезности и връзки от дълго време е реалност в Съединени американски щати, Западна Европа и други страни. Тази политизация, предизвестяват някои, опонира на авторитетните дефиниции на политиката на Аристотел и Джон Лок. За Аристотел политиката се занимава с ръководството на полиса, а фамилните каузи са обособена сфера. Лок, в своя " Първи етюд за ръководството ", упорства, че властта на краля е друга по природа от тази на фамилния патриарх. Само че и по времето на Аристотел, а и епохи по-късно при Лок, дамите нямат политически права.

 " Възраждане " и Българска социалистическа партия видяха " джендър идеология " в промени против домашното принуждение

През последните 150 години в западния свят, само че освен, тематики като правата на дамите, битката, за които намира израз в четирите разнообразни талази на феминизма, а през последните години и въпроси като биологичните и обществените измерения на пола, правата на LGBT+ хората и други заемат основно място на политическата сцена.

 ВремеубежищеС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Както шеговито, само че проницателно означават героите на Георги Господинов във " Времеубежище ", у нас това, което се проблематизира на запад, постоянно идва със забавяне от най-малко десетина години. Ехото от далечния екот на дебатите по упоменатите тематики, неизбежно ще звучи все по-силно в България.

Българското общество не може да избяга от тези връхлитащи ни тематики

Нашето общество се разтресе от своя първи, същински или подправен #MeToo миг, замесил името на Юлиан Вергов и Диана Димитрова. И тук лагерите на консерваторите и левите либерали премериха сили в общественото пространство, както към този момент от дълго време го вършат по " обичани " тематики като набезите на " норвежките джендъри ".

Далеч по-малка част, по обясними аргументи, се вълнува и спори във връзка на идната лекция на канадския психолог и политически мъдрец Джордан Питърсън на 4 май в НДК. Питърсън оспорва съществуването на публично значима разлика в заплащането на дамите и мъжете в развитите страни на запад (the gender pay gap), подлага на критика квотите за малцинства при кандидатстването в университетите и прочие Някои към този момент побързаха да изкупят билетите за събитието, а други саркастично означават, че то напълно уместно се провежда от родния Comedy Club.

Някои от концепциите в книгите на Питърсън, като сравнението сред " естествената подчиненост " при хората и тази при ракообразните, за мен са озадачаващи. Но той има дързостта да разяснява и действителни проблеми, постоянно замитани под килима. Например: посред дискурса, който от време на време раздразнено отбелязва всичко, което не му харесва, с етикета " токсична неустрашимост ", от ден на ден момчета израстват без положителни ролеви модели, остават в плен на порнографията и видеоигрите или се причисляват към придвижването Red Pill (което единствено задълбочава опълчването сред половете); броят на студентите от мъжки пол намалява; правосъдната система постоянно незаслужено обръща тил на правата на бащите при бракоразвод и други

Уви, в полевите клиники за предишното, разкрити от партии като Българска социалистическа партия, прогресивният дух отсъства изначално. Те си остават продавачи - пленници на носталгични времеви балони. А в случай че обичайните полезности са мъжете да побийват дамите си или от кръстовищата да ни се усмихват полуголи девойки в реклами на алкохол, несъмнено можем и без тях.

 Евродепутатите упорстваха Европейски Съюз да ратифицира Истанбулската спогодба Евродепутатите упорстваха Европейски Съюз да ратифицира Истанбулската спогодба
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР