Коментарът е от .В момента ситуацията с COVID в родината

...
Коментарът е от .В момента ситуацията с COVID в родината
Коментари Харесай

Зеленият сертификат не отнема, а дава свобода

Коментарът е от.

В момента обстановката с Коронавирус в родината за n-ти път се движи от тежка към сериозна! Разбира се, това, че е за следващ път, не прави нещата по-малко депресиращи, само че тъй като отново се приказва за ограничения, желая да употребявам случая да насочва един зов. Моля, спрете да говорите за локдауни! Локдаунът е демоде. Нещо от предишното.

Точно по този начин - тематиката е цифровият Коронавирус документ, прочут още и като " зелен " документ. Какво е Ковид документът - знаят всички. Тук ще обясня за какво този документ е едно от най-хубавите неща, които ни се случват в последно време.

В началото на пандемията, когато броят на новозаразените започваше да удря тавана, а за хора в тежко положение започваше да няма кревати за интензивно лекуване, в множеството страни постановяваха фрапантни ограничавания в напредването и обществения живот . Спираха всички всеобщи събития, учебните заведения и университетите минаваха на отдалечено обучиени, който можеше, работеше от къщи. Хората нямаха право да пътуват на повече от 30 километра от къщи, от време на време даже изобщо не можеха да излизат, с изключение на по значима причина. Супермаркет, аптека, лекар, и толкова. Това нарекохме локдаун.

Тогава не знаехме съвсем нищо за вируса, имаше дефицит на маски, нямахме налични проби, нямахме лекуване, нямахме ваксини, нямахме нищо. Единственият метод да пресечем предаването на вируса беше физическа отдалеченост и това е. С " груба мощ ".

Сега се намираме година и нещо по-късно - 2021 година. Магазините са заринати с маски от висок клас, тук там към този момент даже ги раздават гратис. Имаме много детайлни знания за вирусулогията, имунологията, епидемиологията и клиниката на вируса. От всяка аптека към този момент могат да се купят евтини проби, които след 15 минути дават резултат. Вече има и такива в които просто плюеш, и готово. Разполагаме с половин дузина високоефективни суперваксини, които защищават от гибел с рекордна мощност от над 99%. Тези ваксини също по този начин, неведнъж снижават риска на имунизирания да е преносител (т.е. първо риска да се болести и по-късно, даже в случай че това се случи, степента на неговата инфекциозност за другите).

Година по-късно живеем в различен свят. И това не е светът на локдауните.

Какво прави Ковид документът? Ковид документът разрешава на всяка институция, на всяка компания, на всяко заведение, спектакъл, кино, транспортно средство, на всеки с отговорност запазване на здравето на хората, да класифицира в действително време всеки един субект във връзка с степента на риска, на който той подлага близките. Това е всичко.

 Ковид-19 новата рецесия на XXI в.С код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Но това трансформира всичко. Както към този момент споделих, задачата на епидемиологичните ограничения е те да пресекат веригите на предаване на вируса, да снижат броят на инфектираните и по този начин да избавят хора от тежко боледуване и гибел. Те не са някакви самоцелни ограничавания, създаващи просто по този начин стеснение на хората и обществото. Целта е запазване на здравето на обществото, като се лимитират контактите с хората, представляващи висок риск за близките. Но, както споделих, първоначално ние не знаехме кои с те. Без проби и без организационната инфраструктура на Европейската комисия, която стои зад Ковид документа, това разграничние беше невероятно.

Вече не. Сега благодарение на документите, внезапно, даже при разпространяване на вируса, към този момент можем да вдигнем, или най-малко мощно да разхлабим тези ограничавания за част от хората. По-точно за тези, за които знаем, че представлявт премерено невисок риск за останалите. Изведнъж за хората, които са прекарали инфекцията или са имунизирани, публичният живот може още веднъж да се отвори. Естествено, колкото е по-висок делът на тези ваксинирани хора, толкоз е и по-видима изгодата от документа. И тъкмо това се случва из цяла Европа сега - на всички места. Вече (почти) всичко действа. Със зелени документи. И тъй като голямото болшинство от хората са имунизирани (или преболедували), то това води до съвсем цялостна независимост, и съвсем цялостно отваряне, при нула компромис със зравето.

Това е. Зеленият документ е злато. Той не ни лишава правата и свободите, както както много хора повтарят, преди да помислят. Това, за огромно страдание го направи с идването си вирусът, налагайки ни да се пазим, ограничавайки контактите и живота си. Точно обраното - документът ни дава независимост. Освобождава ни, тъй като ни разрешава малко по малко да подвигаме санитарните ограраничения, до момента в който един ден ще можем да махнем всички. Но без да сме създали компромис с живота на хората.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР