Коментарът е от на автора.Преди няколко дни Европейската комисия предложи

...
Коментарът е от на автора.Преди няколко дни Европейската комисия предложи
Коментари Харесай

Дигитално евро и защита на личното пространство

Коментарът е от на създателя.

Преди няколко дни Европейската комисия предложи.

 Еврокомисията разгласи предложение за цифрово евро Еврокомисията разгласи предложение за цифрово евро

По време на предизборната акция участвах в един подкаст, фокусиран върху криптовалутите, и бях запитан какво мисля за цифровите валути, основани от централни банки. И най-много за рисковете от нарушение на неприкосновеността на персоналното пространство посредством следене на всяко заплащане.

Отговорих, че съм твърдо за опцията от анонимни заплащания, тъй като в противоположен случай някой някъде ще следи и профилира потребителското ни държание, а от това рано или късно ще произтекат проблеми. Няма да върша дълго съпоставяне със следящата всичко власт в Китай, само че за това става дума.

В тази връзка считам, че Европейска комисия е свършила добра работа в плана на правилник за цифрово евро, заради три аспекта.

Първо, няма проекти за унищожаване на банкнотите. Да, в един миг пазарът може да наложи напълно електронни заплащания, тъй че това не е цялостна гаранция, само че е значим детайл.

Второ, онлайн заплащанията няма да могат да бъдат централно следени. Регламентът не планува всичко механически елементи (и дори още не е определено дали ще се употребява така наречен distributed ledger, изравен зад криптовалутите), само че планува организационни и криптографски гаранции за отбрана на данните от централно събиране.

Трето, най-важно - планува офлайн заплащания. Т.е. ще можем с телефона си, цялостен с цифрово евро, да платим в магазин, без да се свързваме с някоя централна система, която да наблюдава транзакцията. Има и възбрана за предпазване на данните за offline транзакциите, с изключение на за " тегленията " (т.е. зареждането на пари в телефона за офлайн плащане), тъкмо както до момента с тегленето от банкомат.

Европейските нации и надлежно европейските институциите имат полезности и неприкосновеността на персоналното пространство е една от тях. Затова всяко електронно улеснение е пречупено и през тази полезност. Ще проследявам техническите елементи, тъй като те ще бъдат значими, само че правя оценка първичното предложение позитивно.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР