Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Статуята „Силата на хиджаба“ ще бъде открита близо до Бирмингам

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма. 



В невиждано по своя темперамент в международен мащаб произведение на изкуството, английска гражданска организация има намерение да увековечи „ силата на забрадените дами “. Става въпрос за откриването на скулптура, наречена „ Силата на хиджаба “. Тя е проектирана от скулптора Люк Пери и е планувана да бъде открита на 1 октомври в дребното индустриално градче Смитуик, покрай Бирмингам.

Статуята е висока към пет метра и тежи един звук.

Тя е поръчана и финансирана от благотворителната организация Westmidlands Heritage. Последната претендира, че по този метод се отбелязва наследството и приноса на мигрантските общности в Бирмингам след Втората международна война.
Британските медии цитират скулптора Пери, който споделя: „ Статуята „ Силата на хиджаба “ е произведение, представляващо дамите, които носят хиджаб, съгласно ислямските вярвания. Те са тук и са значима част от нашето общество, макар че не са показани съответно. ” Пери твърди, че „ реакциите са били доста, доста позитивни ". Очевидно е обаче, че ситуацията не е изцяло по този начин, защото локални източници оповестяват, че

„ статуята е станала обект на набези и тя е била обезобразена “, малко откакто е била сложена на мястото й.

Люк Пери към този момент е изпълнявал произведения като въпросната статуята. Той е създател на друга скулптура, наречена „ Историята на английските чернокожи е английска история “, която той осъществя дружно с художника Канан Браун. Тя е открита през май 2023 в западния регион Уинсън Грийн, още веднъж в Бирмингам. Този град е втория по величина в Обединеното кралство. Там се намира най-многобройната локална ислямска общественост в страната /около 30% от населението/. 

 

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на редакцията на Novini.bg.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР