Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Босна е единствената държава на Балканите, в която ожесточените ислямски диспути са с голям отзвук

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



Посещението на делегацията на Световния съвет на мюсюлманските малцинства (ССММ) при започване на този месец в обитаемата най-вече с мюсюлмани китайска провинция Синдзян, /за което към този момент писахме/, провокира разгорещени мнения в профилираните среди. Това се случва в Босна, единствената страна на Балканите, в която яростните дебати измежду ислямските богослови в Саудитска Арабия, Египет, Катар и други ислямски страни намират огромен отзив.

Втората причина е това, че в делегацията беше включен и някогашният Главен мюфтия на страната /1999-2012/, един от най-видните европейски улеми Мустафа Черич.

След завръщането си в родината той приказва за „ възходящата роля на Китай в международен проект “, както и за „ политиката на Китай за битка с тероризма и екстремизма за реализиране на мир и естетика в Синдзян. “ Неговите критици извеждат тезата, че „ позицията на Черич е опит да се употребява духовенството, с цел да се оправдае неприятното отношение към уйгурите и другите ислямски общности в Синдзян. “

Позицията му е изцяло в унисон с тази на управленията на ислямските вероизповедания в страните като Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Бахрейн и други.

Биографията на видния босненски богослов и деятел, който през 2014 година е претендент за член в тристранното председателство на страната, е лъкатушене сред двете съществени трендове в сунитското богословско тяло, а точно про-Мюсюлмански братя и анти-Мюсюлмански братя. Роденият през 1952 година богослов приключва влиятелния университет ал Азхар, само че получава докторска степен от университета в Чикаго. Активната му активност като присъединение към самодейността „ Отвореното писмо „ Общ свят сред нас и вас “ от мюсюлманите към християнските водачи от 2007 година към комитета, борещ се против отричането на Холокоста, към Документа от Мека /2019 г./, иницииран от Световната ислямска лига /СИЛ/, призоваващ за битка против тероризма, потисничеството и гнета, го вършат прекомерно известен изключително измежду европейските ислямски богословски среди.

В същото време участието му в Европейския съвет за фетви и проучвания, конструкция на про-Мюсюлманските братя Световен съюз на ислямските улеми /ССИУ/, го доближават в някаква степен до концепциите на ислямисткото течение. През 2014 година даже се приказва, че Черич е допустимо да наследи Юсуф Карадауи на поста президент на ССИУ /не е ясно дали има официално участие там/, както и че престижът му може да го трансформира в водач на европейския ислям.

През 2010 година той е поканен от Ердоган да вземе присъединяване в няколкодневна конференция в турския град Мардин, която приключва с така наречен Декларация от Мардин. Босненецът е един от най-видните улеми подписали въпросния документ. Последният има за цел да даде нови тълкувания на така наречен Фетва от Мардин, чийто създател е възприемания от голям брой специалисти за главен идеолог на салафизма сунитския улем, почитател на ханбализма, сириецът Ибн Таймия /1263-1328/. Форумът се привиква в Мардин, защото точно там е издадена въпросната фетва. Става въпрос за реинтерпретиране и предоставяне на модерно значение на главните понятия в ислямските интернационалните връзки като „ къщата на исляма “, „ къщата на войната “, „ къщата на контракта “ „ преданост и омраза “, джихад, поданство, гражданската война и други. Целта е да бъдат „ десалафитизирани “ радикалните тълкования на съществени понятия в ислямското право, употребявани като даденост от актуалните терористични групи като Ал Кайда и ИДИЛ.



Понастоящем Черич е деен член на Висшия съвет на най-голямата ислямска Неправителствени организации, про-саудитската Световна ислямска лига. На 15 ноември 2021 година с кралски декрет му е обещано саудитско поданство, един доста необичаен по своя темперамент акт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР