Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Войната в Украйна – ИДИЛ и местните ислямски вероизповедания

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



На 10 март 2022 година терористичната група Ислямска страна анонсира своя нов водач, а точно Абу Ибрахим ал Хашими ал Ибрахими. За него се знаят малко неща. Въпреки това в последната публицистична публикация на седмичника ал „ Наба “ от края на март 2022 година, излизащ от името на ИДИЛ се показва позицията на организацията за водещото в международен мащаб събитие, а точно войната в Украйна. Материалът е озаглавен „ Кръстоносни походи-кръстоносни походи “.  

Анонимният създател се пробва да прегледа аргументите за експлоадирането на военните дейности. Според него те са директен израз на американско-руската конкуренция за налагането на надзор върху Източна Европа. Авторът е на мнение, че

Русия е почнала войната заради опасения, че процесите могат да доближат до свалянето на режима в Москва,

което може да докара до институционализирането на ръководство, лоялно на Запада в съветската страна. Всичко това подсказва, че ислямистите се пробват да разсъждават за динамичността и действителностите на актуалната система на интернационалните връзки. В същото време те претендират, че са деен участник в тази система.



сн. getty

Вторият извод, който прави анонимният създател е, че светът става очевидец на „ нов вид война “, без значение дали тя ще е краткосрочна или дълготрайна. Ислямистът я дефинира като „ кръстоносен поход против кръстоносния поход “. Според него това подсказвало, че тя ще се популяризира и в прилежащите европейски страни. В тази светлина се възприема тезата, че украинско-руската рецесия ще промени доста от в този момент настоящите правила, които контролират войната и мира. С други думи, представителят на ИДИЛ смята, че тази война опровергава изцяло тезата на Самюел Хънтингтън за конфликта на цивилизациите, която е доминирала десетилетия наред западните теории за интернационалните връзки.



Според ислямистите починалият американски мъдрец е твърдял, че идната международна война ще е сред западната и ислямската цивилизация, а това не е станало. Това доказвало правотата на ислямската теория.

 Третият пункт, по който разсъждават ислямистите, е какво би трябвало да бъде държанието на мюсюлманите на фона на яростните украинско-руски конфликти.

Те са безапелационни, че мюсюлманите би трябвало да останат неутрални. Това трябвало да създадат и мюсюлманите в Украйна и Русия.

В тази връзка се цитира мнението на един от най-видните идеолози на салафитския джихадизъм Абу Мохамед ал Макдеси. В своя туитър акаунт той написа: „ Мюсюлманите в Русия и Украйна би трябвало да заобикалят да вземат участие в каквито и да е борби, под знамето на тирани. ” Според него „ войната е наложена на двете страни, поради това, че те не имат вяра в Бог “.

Ръководствата на ислямските култове на двете страни се подредиха, всяко едно от тях зад политическите водачи на своите страни. Така да вземем за пример Главното мюфтийство на Русия застана зад войната, стартирана от Путин, „ обосновавайки се на правилата на Корана “. В същото време първият зам.-председател на Главно мюфтийство на Русия и ръководител на администрацията на мюсюлманите в азиатската част на Русия Фаузи Сейду застъпи противоположна позиция. Той съобщи: „ Тази борба не е нашата борба. “

Паралелно с това Главният мюфтия на Украйна Саид Исмагилов се причисли към националното опълчение, което пази столицата Киев. Той прикани „ чеченците и сирийците да не вземат участие във войната на страната на Русия, защото тя е агресор и правото не е на нейна страна “. Той добави, че „ съветските войски, които се бият в Украйна, се биеха в Сирия и че те /украинците-бел.авт./ ще отмъстят за сирийските жертви. “  



Четвъртият колорит в публикацията се състои в това, че съгласно идеолога на ИДИЛ в този момент е моментът да бъдат възобновени силите и упоритостите на салафитоджихадистите и най-много на ИДИЛ. Тезата на създателя е, че сега светът е ангажиран с военните дейности в Украйна. По тази причина ще се отворят доста порти, които до момента са били затворени. Особено мощно важело това за Европа и за европейското общество. Освен на Стария континент идеологът поучава да бъдат мобилизирани и човешки запаси в Централна Азия. Чрез тях той смята, че могат да бъдат нанесени удари върху обекти на съветската национална сигурност.

 ИДИЛ възприема участниците в Чуждестранния легион, основан от украинския президент Володимир Зеленски като представители на крайната десница. Този контингент от към 16 000 души щял да провокира напредък на крайнодесните партии на европейския контингент. Без да се базира непосредствено на съответната логическа връзка, анонимният създател от ИДИЛ се пробва да изясни предпоставките за усилването на концепциите на ислямизма в Европа с „ крайнодесния тероризъм “, генериран тази военна мощ.

В същото време в публикацията

почитателите на чеченския президент Рамзан Кадиров се дефинират като муртадин, вероотстъпници.

Тази отрицателна позиция на ИДИЛ е известна от дълго време. Това се дължи освен на обстоятелството, че чеченският водач взе участие в Първата чеченска война на страната на ислямските сепаратисти, а във втората на страната на съветската войска. Според ислямистите, не може мохамеданин да води война под знамената на християнски военни командири. Според ИДИЛ, това, което Кадиров е направил, е отвод от вярата и се санкционира със гибел.

Неутралната позиция във войната е присъща за множеството арабски страни. Поведението на обособените страни е нюансирано. От 22 страни-членки на Лигата на арабските страни множеството гласоподаваха в поддръжка на резолюцията, призоваваща Русия да спре войната в Украйна. Три се въздържаха, а една /изключената Сирия/ гласоподава срещу. В същото време нито една от тях не се причисли към глобите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР