Коментар на проф.д-р Радка Аргирова, д.м.н., председател на Националното научно

...
Коментар на проф.д-р Радка Аргирова, д.м.н., председател на Националното научно
Коментари Харесай

Проф. д-р Радка Аргирова пред novini.bg: Нямаме доказателства, че е възможна втора вълна на заразяване

Коментар на проф.д-р Радка Аргирова, д.м.н., ръководител на Националното научно сдружение по клинична вирусология, почитан медицински специалист, за развиването на пандемията от коронанавируса у нас, по тази причина би трябвало ли да се тревожим и чакаме ли втора вълна от болестта с подлия вирус. Проф. Аргирова има дълготраен теоретичен и на практика стаж като вирусолог, изключително в региона на HIV, ретровирусите и онкогенните вируси. Тя е член на Международното сдружение за СПИН (International AIDS Society), също на Европейската клинична асоциация по СПИН ( European AIDS Clinical Society). Председател е на Медико-биологична секция към Хумболтовия съюз в България (от 2010 насам).

Да чакаме ли втора вълна в околните месеци от болест с ковид

"Първо дано да конкретизираме, че първата върна на пандемията от ковид към момента не е изцяло отшумяла. Всеки ден от Националния Оперативен Щаб рапортуват за нови инфектирани. Разбира се, че нараства броят на излекуваните и минали сполучливо през инфекцията. Въпреки всичко бих желала да подчертая, че към момента сме надалеч от елиминиране на ковид. Вирусолозите следим процесите и сме наясно какви промени настъпват с този вирус, който е податлив към промени, само че към момента нямаме доказателства, че е допустимо да се разгърне втора вълна на заразяване. Такива учредения в чисто теоретичен аспект няма. Разбирам, че доста се разяснява сходна заплаха, само че

не виждам никакви признаци от страна на вируса, че той ще се завърне.

Твърдя това единствено при изискване, че хората фактически схванаха, че би трябвало да съблюдават избрани противоепидемични ограничения, които ни избавиха от по-сериозна зараза и разпространяването й, каквото се случи в Италия, Испания и др.държави. Нямам съображение да считам, че ще има втора вълна, само че да не забравяме, че

в края на октомври се чака първа начална грипна вълна

Пикът й е през януари - февруари, само че хората стартират да се готвят за нея по-рано – имам поради ваксиниране против сезонния грип още през септември. Очаквам, че т.г. мнозина ще си приказват и за ковид, че ще се паникьосват даже ненужно. Но към този момент имаме диагностика, която разграничава двата вируса и е допустимо, Слава Богу, да се сложи вярната диагноза. Това е доста значимо, защото признаците на двата вида болести са идентични, само че коронавирусът в множеството случаи визира много по-сериозно цялата дихателна система.

Д-р Александър Симидчиев пред novini.bg: Пандемията сподели какъв брой малко се слушаме едни други

Моят апел е: спазвайте хигиеничните ограничения, дистанцията, дезинфекцията и носете маски

Ако имате недоволства, отивайте на доктор, диагностика има и се надявам да прЕминем  Еминем Маршъл Брус Матърс III (на британски: Marshall Bruce Mathers III), по-известен с по-леко през грипните сезони. Маската е механична бариера и аз предлагам да се носи на публични места.

Безопасен ли е вирусът за човек, който има построени антитела

Това е въпрос с сложен отговор, тъй като има едно ново проучване, което демонстрира, че трайността на действието на антителата не е продължителна. Някои експерти приказват за три, други за 6 месеца, само че това демонстрира, че имунитетът против ковид не е пожизнен като при някои други болести. Всичко това ме навежда на мисълта, че повторна болест от този вид вирус ще е допустима единствено, в случай че той е мощно променен генетично. Ако последното изказване е правилно и в случай че се надяваме на основаването на ваксина против този вирус, то и тя ще е единствено за прочут интервал от време.

В началото на идната година, към март-април ще имаме първата ваксина против ковид,

интензивно се работи върху няколко разновидността. Младият организъм се оправя доста по-бързо с вируса, по тази причина не трябва да има суматоха измежду младежите. Повечето от тях имат здрави, добре функциониращи имунни системи, хранят се вярно, здравословно, спортуват, нямат съпътстващи болести. Мерките против инфекцията, които бяха взети у нас, са рационални. Предстои анализът на подхванатите ограничения и занапред ще се обясни дали с някои от тях не се попрекали като дълготрайност и активност. Във всички случаи обаче аз персонално считам, че е по-добре ограниченията да са малко по-тежки и продължителни при докладвания в международен мащаб висок риск от заразяване. Време е хората да се успокоят, защото взривът на болестта явно отшумява, това се вижда от всички, ограниченията към този момент се облекчават. Трябва да прЕминем  Еминем Маршъл Брус Матърс III (на британски: Marshall Bruce Mathers III), по-известен с към по-спокоен метод на живот, хората да се върнат към възобновяване на своите всекидневни занимания, с цел да тръгне напред и стопанската система ни ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР