Коментар на проф., д-р ик. н. Гарабед Минасян. Той е

...
Коментар на проф., д-р ик. н. Гарабед Минасян. Той е
Коментари Харесай

Проф. д-р Гарабед Минасян: Разумната алтернативата е използването на възпроизводими енергийни източници

Коментар на проф., доктор ик. н. Гарабед Минасян. Той е известен академик, макроикономист, професор в Икономическия институт на Българска академия на науките, някогашен член на управителния съвет на Българска народна банка.

Чувството е прелестно и гъделичка себелюбието:

По отношение на потреблението на възпроизводима сила не сме на опашката в Европейски Съюз!

Проблемите са дълготрайни и нетривиални за приемане на съответни решения най-много на макроикономическо ниво. Атомната електрическа централа у нас абсолютно спомага за приличното положение на енергийната ни (не)зависимост, само че самата тя е екзогенно подвластна при действието си. Факт е, че слънцето пече грубо покривите на безбройните ни блокови жилища, както и на вили и къщи, и този зной остава неизползван за популацията, освен това – основава спомагателни енергийни проблеми с изстудяване. Навлизането на електрическите автомобили към момента е на първичен стадий и има доста да се желае за ускорение на темповете на разпространяване. И още, и още...

Най-важното е да се разбере необратимостта на процеса на потребление на възпроизводими енергийни източници и своевременна акомодация към променените и изменящи се условия. И тук ролята на макроикономическото ръководство е решаваща и неотменима.





Въпросът с енергийните цени е решен: цените ще порастват изпреварващо и непрестанно!

Неизбежно и неотменимо е. Причините са разнообразни – ту остарели, ту нови, само че резултатът е постоянно еднопосочен. Популисткото изнамиране на разнообразни по темперамент обезщетения и обещания, които пораждат илюзорни упования и очаквания в разнообразни пластове на популацията и измежду икономическите сътрудници, не е и не може да бъде детайл на ефикасното макроикономическото ръководство. Единствената рационална алтернативата е основаването на условия и предпоставки за целеустремено разширение на потреблението на възпроизводими енергийни източници. Задача на макроикономическото ръководство е да отстрани пречките за разширение на приноса на възобновимата сила най-много посредством регулация на действието на многостранните и разнопосочни стопански ползи.

/Заглавието е на редактора/
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР