Коментар на , известен икономист и политик. Бивш зам.-министър на

...
Коментар на , известен икономист и политик. Бивш зам.-министър на
Коментари Харесай

Илия Лингорски: Смяна на режимите няма как да не е съпроводена с инфлация*

Коментар на, прочут икономист и политик. Бивш зам.-министър на финансовото министерство. В момента той е в надзора на Българска народна банка.

Колеги от медията, когато говорите за “криза ” и “анти спешни ” ограничения по отношение на инфлацията… - инфлацията не е белег на икономическа рецесия или криза, а на таман противоположното - на прегряване.

Глобалната стопанска система беше “ръчно ” и внезапно затормозена преди две години заради пандемията, мощно подтиквана парично и фискално - отново заради същото, след което спирачките бяха също по този начин внезапно вдигнати и връщането на икономическата интензивност и респективно на растежа, и то към този момент с доста парично гориво в резервоарите, неизбежно и стремително. Подобна промяна на режимите няма по какъв начин да не е съпроводена с инфлация.



Към момента, българската стопанска система НЕ Е в рецесия,

а на най-високите си исторически равнища на размер на производството и с извънреден напредък на износа. Намаляването или “връщането ” на налози - косвени и/или директни - могат да бъдат положителни ограничения от страната на предлагането, НО такива са за стимулиране на стопанската система и растежа, а НЕ за подтискане на инфлацията.

Иначе казано, световна криза най-бързо убива инфлацията, което - за в този момент най-малко - можем спокой да оставим като решение на сътрудниците от Федералния запас Kudos, към които, за това, че си правят чудесно работата, без доста да се вълнуват от рецензиите към тях в медията.

*Заглавието е на редактора
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР