Комбиниран PCR тест за грип и коронавирус могат вече да

...
Комбиниран PCR тест за грип и коронавирус могат вече да
Коментари Харесай

Комбиниран PCR тест открива грип и КОВИД в русенска лаборатория

Комбиниран PCR тест за грип и ковид могат към този момент да си направят русенци, с цел да открият дали са инфектирани с  грип ен вирус или с коронавирус

Изследването, което в действителност най-вече интересува лекуващите лекари и епидемиолозите, може даже да откри дали вирусът е грип А или грип В. Това съобщи за в. „ Бряг “ д-р Розина Мирчева, шеф на лаборатория „ Здраве “.

Технологията на проучване е същата, каквато е за ковид. Взема се носен и пълнозвучен секрет и по-късно тестът се доставя в лаборатория та. Работи се на същата инсталация, която е предопределена и за ковид. Разликата сред PCR теста за ковид и комбинирания е в употребяваните консумативи и реактиви, които са заложени, с цел да може да се откриват по едно и също време двата вируса. Комбинираният тест се прави в лаборатория та в Стоматологията и в тази до Общината на ул. „ Петър Берон “. Резултатите излизат по същото време както и за ковид – до края на деня.
PCR проби се вземат всеки ден от понеделник до петък до 12 часа. В събота работи единствено лаборатория та до Общината и там проби се вършат до 10.30 часа.
„ Комбинираният тест не се заплаща по Здравна каса, но ние сме създали едно облекчение за хората, които се изследват по Здравна каса "  – посочи доктор Мирчева. – " Например, в случай че пристигна човек с направление от доктор за проучване с PCR за ковид, тогава против в допълнение възнаграждение може да се направи и комбинираният тест “.

Според шефа на лаборатория та цялата клинична картина, която протича сега, приказва, че Омикрон към този момент е преобладаващ в Русе. Той е почнал да доминира в пробите малко след Нова година. Тревожен обаче е фактът, че към 30-  40% от всички изследвани са деца. Сред тях са възпитаници, дребни деца и бебета.

„ Трудно е да се разграничи коронавирусната зараза от грип ната зараза, изключително пък при новия вид Омикрон "  – сподели доктор Мирчева. - "  В началото на проявлението си те са доста сходни по клиника. Затова тези проучвания са изключително подобаващи за пациенти, които имат необоснован ковид или са си създали бърз антигенен тест за ковид, който е излязъл негативен, или просто техният лекуващ доктор се съмнява и не може да дефиринцира дали това е грип ен или ковид вирус “, добави доктор Мирчева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР