Комай излиза така след повече от месец разтакаване и прехвърляне

...
Комай излиза така след повече от месец разтакаване и прехвърляне
Коментари Харесай

Спасението на наводнените е в техните ръце и тези на благотворители!

Комай излиза по този начин след повече от месец разтакаване и прекачване казуса като парещ картоф от институция на институция у нас. На първа линия обаче незабавно на помощ на потърпевшите се отзоваха военни, доброволци, фондации, цивилен организации и просто хора с положителни и състрадателни сърца. Включи се даже едно учебно заведение от Варненско с подаяние от близо 8000 лв., а знаем дереджето на множеството учебни заведения в провинцията.

Благодарствено известие пусна тези дни Валентин Василев, деятел от тогавашния Съюз на демократичните сили (СДС), някогашен министър на околната среда /1991 – 1992 г./ и екс министър на търговията и туризма /1997 – 1999 г./. Наскоро той имаше рожден ден и незабавно по-късно написа:

„ Благодаря на всички мои другари, с които през вчерашния ден отпразнувахме рождения ми ден и събрахме 5500 лева, които ще дарим на хората, потърпевши от наводненията в община Карлово. Не са доста, само че са от сърце! ”

Не зная дали някой от новите ни политици е показал благотворителност и съпричастност към потърпевшите хорица от наводненията в Карловско. Ако е, да ме прости, че не го загатвам, само че сигурно заслужава.

В началото на септември десетки къщи и дворове в 5 Карловски села бяха потопени от водна буря. Проливни дъждове отнесоха покъщнината, добитъка и градините на възрастни, небогати и работливи българи, които през целият си живот съзнателно са се трудили за България и за себе си.



Тогава кметът на Карлово разгласи, че вредите на обществената инфраструктура и тези на частните домове възлизат на над 70 милиона лв.. Също по този начин, че във фонда, с който се покриват сходни спешни разноски, има 35 млн. лв., но те могат да се употребяват единствено за корекция на пътищата, водопроводите и други общи елементи, не за помощ на семействата.

Черната статистика продължава с разрушени 7 моста на общински пътища, 11 уреди към тях в обитаемоте места, изцяло унищожени са коритата на 3 дребни реки. 340 къщи са наводнени, 6 са изцяло разрушени, а 40 са доста тежко потърпевши и не могат да се населяват.

Около 150 хиляди квадратни метра е отнесената улична настилка, към 20 километра са развалените общински пътища. Поражения има по няколко детски градини, 2 учебни заведения, 3 читалища. Над 60 автомобила са в неопределеност, евентуално са затрупани под наноси и дървесина.



Стана ясно, че България ще изиска помощ от Европейската комисия по линия на бедствия и повреди. Но...е значимо също по този начин да се напомни, че от Плана за възобновяване и резистентност беше отстранена опцията да се обезпечат едни 800 млн. за Напоителни системи, част от които бяха да се пазим от наводненията! Това се случи заради откровена управническа нелепост и непредвидливост.

До момента към момента дават обещание да пуснат водата в село Богдан да вземем за пример, но последно и най-ново това можело да стане до края на този месец. Преди това срокът беше до края на септември. Репортажи на място най-вече на Българска национална телевизия демонстрират, че хората в тези села самички се пробват да възвръщат попиляната си благосъстоятелност. Обещаха да им пратят фургони, нека най-малко го създадат преди да падне снега.

Аз нямам едно рационално пояснение за какво страната ни не се включва по този начин интензивно и безусловно да помогне на тези наши сънародници,

както го прави за потърпевши непознати жители!? Хубаво е да се оказва помощ на хора в неволя, нямам нищо в противен случай да се прави за всички, които имат потребност от това. Но все си мисля, че здравомислието диктува на първо място и най-много да се отзоваваме първом на потребностите на своите. И да, реверанс към всички можещи, които протягат ръка на несретните и бедстващите!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР