Комата е състояние на дълбоко и продължително безсъзнание, при което

...
Комата е състояние на дълбоко и продължително безсъзнание, при което
Коментари Харесай

Странните странични ефекти комата: Когато умът събужда тялото в друг свят

Комата е положение на надълбоко и дълготрайно безсъзнание, при което човек не реагира на естествени тласъци като досег, светлина или тон. В множеството случаи комата продължава няколко дни, ни има и случаи, при които този интервал може да е доста по-дълъг - може да са седмици, години или даже десетилетия. Това вегетативно положение обаче е изключително завладяващо, тъй като макар че тялото е неподвижно, мозъкът продължава да работи и могат да се преживеят извънредно странни и невероятни неща.

Да живеем в различна действителност в продължение на 10 години
 кома
Мъж, който се събудил от кома, бил сюрпризиран да разбере, че е на същата възраст, единствено два месеца по-голям. В съзнанието си бил изживял към 10 години извънредно натоварен живот до момента в който бил в кома.

Да научим испански
 кома
Рубен Нсемо, 16-годишен от щата Джорджия, споделил, че откакто се е събудил от кома, няколко дни откакто получил футболна контузия през 2016 година, говорел напълно свободно испански, само че в същото време не запомнил езика, който преди този момент знаел - британския. След известно време обаче, британският му се върнал, а испанският липсващ.

Може да се събудим като кино звезда
 кома
Рори Къртис, 25-годишен от Обединеното кралство, изпаднал в кома след автомобилна злополука. Когато се събудил, бил абсолючтно уверен, че е холивудският артист Матю Макконъхи. Когато видял отражението си в огледалото в банята, заблудата била осуетена.

Да приказваме свободно френски
 кома
Друг резултат от комата, в която изпаднал Къртис била способността да приказва свободно френски, макар че не бил казвал нито дума на езика, откогато спрял да го учи на 13-годишна възраст.

Може да се развие пристрастяване към секса
 кома
Според австралийския Daily Telegraph, 81-годишен швейцарец на име Анджело Де Лука се събудил от четиридневна кома с неутолим вкус за секс, откакто паднал от сливово дърво през 2010 година Новопоявилата се полова взаимозависимост на Де Лука довела до постоянни визити на една доста млада продажница, като харчел към 3,430 щатски $ единствено за едно посещаване. Съдия постановил, че той не е в положение да ръководи личните си каузи и синът на Де Лука поел контрола върху неговите финанси и две къщи.

Пътуване обратно във времето
 кома
Жена от Обединеното кралство на име Кандис Емптидж изпаднала в шестседмична кома през 2010 година и се събудила с убеждението, че е на 22, че принцеса Даяна е жива и че Spice Girls към момента са на върха на класациите. Когато научила, че годината не е 1990-та, че е на 40, майка на 14-годишно дете и, че има гадже от шест години, тя споделила: „ Шок “ не е дума, която даже да се приближава до възприятието, което изпитах “.

Може да забравим по какъв начин да дишаме, преглъщаме и пикаме
 кома
Има разнообразни случаи, при които хора, които се разсънват от кома и би трябвало още веднъж да се научат по какъв начин да дишат, пикат и преглъщат, тъй като тези функционалности на тялото са били поддържани с вентилатори, катетри и тръби за хранене толкоз дълго, че то е изгубило рефлексите и навиците си.

Край с цигарите
 кома
Един консуматор на Reddit споделил, че майка му била в едномесечна кома и преди този момент била буен пушач. Когато се събудила обаче, с изненада научила, че преди е пушила и в никакъв случай повече не възпламени.

Промяна в стила
 кома
Потребител на Reddit написа, че изпаднал в едноседмична кома след коледните празници. Когато се прибрал у дома и намерил „ грозни “ нови водолазки в дрешника си, попитал майка си от кое място са се взели, а тя му споделила, че самичък си ги е купил с подаръчна карта.

Може да забравим хора и места, на които сме били
 кома
Когато Лиза Ръсел се събудила от триседмична кома през 2005 година, тя не можела да познае нито майка си, нито приятеля си, само че разпознала татко си. Тя също по този начин не помнела дома си. В следствие се разделила с приятеля си, тъй като по този начин и не могла да възроди възприятията си.

Може да станем вегетарианци
 кома
Друг консуматор на Reddit разкрил, че татко му, който доста обичал да яде месо, изпаднал в кома. Когато се събудил, попитал за какво го хранят с месо, откакто е вегетарианец.

Невероятна памет
 кома
Отново консуматор на Reddit описа по какъв начин, откакто се събудил от четириседмична кома открил, че има ейдетична и фотографска памет. Внезапно почнал да си спомня цели диалози буквално, даже датата и часа, в които ги провел, също и да запомня изображения единствено с бърз взор.

Събуждане без надзор над тялото
 кома
Човек, който бил в медицински индуцирана кома с индуцирана парализа в продължение на шест седмици. Понякога са се събуждал, идвал в схващане, само че не са можел да се движи въобще.

Да усвоим мандарин
 кома
19-годишният Бен Макмеън изпаднал в кома след автомобилна злополука в Мелбърн, Австралия. Учил мандарин в гимназията и един път посетил Пекин, само че имал единствено съществени знания. Когато се събудил обаче, той владеел езика напълно свободно - както говорене, по този начин и писане, само че към този момент не помнел британския. „ Не мислех за това, беше изцяло естествено за мен “, споделил той, пред Express UK. Били нужни няколко дни, с цел да си върне британския, само че запазил свободното притежаване на мандарин.

Промяна на цвета на очите
 кома
Според консуматор на Reddit татко му бил зеленоок, само че откакто изпаднал в кома за осем седмици се е събудил със сини очи.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР