Командващият въздушните сили на Украйна Николай Олешчук съобщи, че в

...
Командващият въздушните сили на Украйна Николай Олешчук съобщи, че в
Коментари Харесай

Унищожението на десантия кораб Новочеркаск е голям удар върху руския военен флот

Командващият въздушните сили на Украйна Николай Олешчук заяви, че в пристанището на Феодосия е изумен огромният десантен транспортен съд " Новочеркаск ", предават украинските медии. Информацията е доказана и от съветска страна. 

 

" Флотът на Русия става все по-малък! Този път съветският крайцер " Москва " (потопен през април 2022 година, бел. ред. ) е последван от огромния десантен транспортен съд " Новочеркаск ". Благодаря на водачите от Въздушните сили и на всички свързани с тази филигранна работа ", написа в " Телеграм " генерал-лейтенантът.

 

Атаката е осъществена в 2:30 часа локално време. Олешчук не дава елементи за офанзивата. Феодосия се намира почти на 250 км във вътрешността от най-близката точка на фронта. Говорителят на украинските Военновъздушни сили заяви след няколко часа, че офанзивата е осъществена с ракети Storm Shadow/SCALP. 

 

Ръководителят на окупационните управляващи в Крим Сергей Аксьонов удостовери удара. " Проведена е вражеска офанзива в региона на Феодосия. Пристанището е отцепено. Към този час детонациите стопираха, пожарът е локализиран ", написа Аксьонов в " Телеграм ". 

 

По-късно той добави, че е умрял един човек, двама са ранени. " Загинал е един човек, двама са ранени. Засегнати са шест здания - главно са избити прозорци. Жителите им са се преместили при родственици и познати. Транспортната инфраструктура работи в естествен режим ", заяви Аксьонов. 

 

За гърмежи, пожар и по-късно втори мощен гърмеж в пристанището на Феодосия оповестяват и съветските, и украинските източници. По-късно Украйна осведоми, че Русия е изтеглила всички военни кораби от Черно и Азовско море. 

 

Предполага се, че корабът е доставял от Иран в анексирания Крим ударни дронове " Шахед ", които се употребяват за офанзивите в Украйна. 

 

Феодосия се намира на югоизток на окупирания от Русия Кримски полуостров. След серия украински удари в Севастопол на пристанището са пребазирани няколко кораба на съветския Черноморски флот. 


“Десантният кораб " Новочеркаск " принадлежи към план 775, огромни десантни кораби, издигнати в Съюз на съветските социалистически републики в корабостроителницата в Гданск. 

Самият " Новочеркаск " беше един от най-новите модели от тази серия, признат във флота през 1987 г. 

 

Днес Русия няма пълностоен сурогат на плана 775 БДК и употребява тези кораби оптимално, всяка загуба на които е непоправима за нея и не по-малко мъчителна от загубата на боен транспортен съд като корвета или даже фрегата, ” разяснява украинският боен анализатор Александър Коваленко в Телеграм. 

 

“Между другото, десантният транспортен съд " Новочеркаск " получи предизвестие още на 24 март 2022 година, когато беше нападнат в пристанището на краткотрайно окупирания Бердянск. Тогава огромният десантен транспортен съд " Саратов " бе погубен, " Новочеркаск " бе развален, само че успя да избяга. След ремонт корабът бе зает с логистиката на окупаторите, транспортира съоръжение, муниции, както и дронове камикадзе. Като се има поради детонацията, която можеше да се следи тази нощ в пристанището на Феодосия, там очевидно не беше празно ”, добави той.

 

“Черноморският флот на Русия няма да го бъде! Защото Крим е Украйна! ”, написа в Туитър ръководителят на офиса на украинския президент Андрей Ермак.

 

Грант Шапс, държавният секретар по защитата на Англия, съобщи, че " следващото проваляне на военноморските сили на Владимир Путин демонстрира, че тези, които считат, че войната в Украйна е в патова обстановка, бъркат! ", заяви " Гардиън ", съобщи БГНЕС. 

" Те не виждат, че през последните четири месеца 20% от съветския Черноморски флот е бил погубен ", добави той.

Доминацията на Русия в Черно море е сложена под въпрос, откакто новата коалиция за морски сили, ръководена от Обединеното кралство и Норвегия, способства за това, Украйна да завоюва в морски проект.

 

Военният специалист Иля Абишев разяснява за съветската редакция на БиБиСи: Руската Противовъздушна отбрана система, която би трябвало да прикрива толкоз значим стратегически обект като морското пристанище, не за първи път се оказва неспособна да отрази офанзиви с подобен вид крилати ракети. 

 

През септември и ноември по подобен метод бяха мощно повредени два кораба и подводница в корабостроителниците в Севапостопол и Керч. Неподвижните кораби са комфортна цел - елементарно е да се открият, не могат да избегнат удара. Не е изключено " Новочеркаск " да не е за първи път на кей във Феодосия, което не е останало неусетно от украинското разузнаване. 

 

Какво е имало в трюмовете му, не е известно, само че съдейки по мощния гърмеж и вторичната експлозия, разлетелите се обломки и цялото опустошение, " Новочеркаск " не е бил без товар. 

 

По-рано съветските медии съобщаваха, че огромните десантни кораби се употребяват за бърза доставка на военни товари в Крим. Поразеният крайцер е плануван да транспортира до 480 тона разнообразни товари. Тези кораби имат и личен боекмоплект - до 320 реактивни 122-мм снаряди, също по този начин огромно количество артилерийски и зенитни снаряди от по-малък диаметър. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР