Командированите служители на МВР по границата имат оръжия Макаров от

...
Командированите служители на МВР по границата имат оръжия Макаров от
Коментари Харесай

Грозев, бивш граничар: На границата са с оръжия от 1945 г. и стоппатрони, които се разпадат

Командированите чиновници на Министерство на вътрешните работи по границата имат оръжия „ Макаров ” от 1945-1947 година, а стоппатроните им се разпадат от напреднала възраст.

 

Това сподели пред Нова телевизия Галентин Грозев - правист от синдикален алианс „ Сигурност ” в Министерство на вътрешните работи, някогашен граничар.

По думите му оградата е цялата на дупки, които се запушват с подръчни материали.

„ На тях поставят някакви маркери – топчета, копчета… Смешни неща ”, разяснява Грозев.

„ Патрулите нямат термовизионни камери, нито уреди за нощно оръжие. Фенерите си ги купуват те. Радиостанциите им траят по 3 часа най-много. Нямат мобилна връзка, имат единствено с турски оператор. Колегите споделят, че 400 лв. на промяна им коства диалога през турския оператор ”, сподели Грозев.

Според него главният проблем е, че за страната това е спомагателна активност. „ Говори се за профилирана полицейска интервенция, за спомагателни разноски, за спомагателни сили. Истината е, че това ще е проблем в идващите 10 и повече години. Държавата би трябвало да стартира да образова чиновниците си за тази работа. Нито един от служителите на реда, които ги командироват там, няма образование за тази активност ”, сподели специалистът.

 

Границата с Турция все още се пази със взаимни патрули на гранична полиция и армията. Само военните са към 200. Дейността им е подкрепена от камери за видеонаблюдение и преградно оборудване. Строежът му стартира през 2013 година по време на кабинета " Орешарски ", като мярка против мигрантския напън.

Оградата е приключена през 2017 година по време на третия кабинет " Борисов ". Тя е с дължина 234 километра, а за нейното изграждане бяха изхарчени над 230 милиона лв..

Малко след стартирането на оборудването в употреба, още през 2018 година, пристигнаха първите сигнали за проблеми и дупки в оградата. Кадри с пробойни в оборудването има и от предходната година, в региона на село Сладун, съобщи БТВ.

През лятото клип в обществените мрежи сподели по какъв начин мигранти минават с бус през опустошен сектор на защитно оборудване.

Сигнал от през днешния ден, изпратен от Гранични служители на реда до БТВ, демонстрира дупка в оградата, вързана с колан и запълнена с шума.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР