Командирът на отряда за БПЛА на 88-ма отделна бригада Еспаньола“

...
Командирът на отряда за БПЛА на 88-ма отделна бригада Еспаньола“
Коментари Харесай

Командир на отряд за БПЛА: Бойците от ВСУ отиват при нас на смърт

Командирът на отряда за БПЛА на 88-ма обособена бригада „ Еспаньола “ описа на кореспондента по какъв начин журналистът е станал оператор на дронове, както и за службата му в подразделението „ Еспаньола “, потреблението на цивилни дронове за военни цели, обстановката покрай Андреевка и доста други. Чуйте Сергей Загатин, прочут и под позивната " Петрович ".

Сергей, по какъв начин стигнахте от публицистиката до войната?

– Смених доста специалности, попаднах в публицистиката и медиите като цяло в мрачните за Русия 90-те години. И защото се занимавах с патриотична публицистика, напълно явно е, че сега, когато на Майдана узря желанието и способността да се убива, аз заех доста съответна позиция.

Няма да крием, че публицистиката, както и изкуството поради самото изкуство, към този момент не съществуват, нали? Никой към този момент не е над борбата. От 2013 година работя в медиен холдинг, чието основаване се приписва на Евгений Пригожин.

Когато започнаха събитията от 2014 година, пристигнах в Донецк като боен и чиновник по филантропичната помощ. Той докара тук един от най-готините и най-недооценените, както виждам, военни офицери - Кирил Романовски. Това е мой другар и съученик в литературния институт.

Тогава даже не можех да си помисля, че един ден ще взема оръжието и ще се удрям. Първо, тогава никога не бях младеж. Второ, имам избрани проблеми с опорно-двигателния уред.

Като цяло за мен тази война стартира не през 2022 година или даже през 2014 година, а през 1989 година, когато изрично отхвърлих да призная Елцин и спорех с цялата си група в университета, доказвайки, че трепетликите няма да родят портокали. Че всичко това е машинация и нещата ще свършат доста зле.

Има ли паралели сред украинския Майдан и идването на власт на Елцин?

- Със сигурност. Това са брънки от една верига.

Защо доста руснаци не виждат тази връзка?

– Защото хората са склонни да не помнят неприятното. Тази година се навършват тридесет години от разстрела на Народното събрание. Участвах в тези събития на страната на Народното събрание и против преврата на Елцин. И през днешния ден това към този момент са митове от древността.

Сравняването, анализирането и изводите, че през 1991 година родината ви беше унищожена от либерали, а от 2004 година същите тези либерали започнаха да настройват два славянски народа един против различен, не е лесна задача за елементарния човек.

Според моите чувства прагът му на разбиране е три-четири месеца. Тогава просто не помни.

Благодарение на тази давност хората, които дълго време са част от казуса, елементарно минават в лагера на патриотите и отиват на бюджет...

– Дълги години цялата ни агитация имаше тесногръд демократичен темперамент, а през днешния ден берем горчивите плодове. Основният проблем на Запада и либералите обаче е, че не съумяха да препрограмират душата на народа.

Защо имаше подобен скок през 2022 година? Трийсет години хората усещат, че нещо неправилно се случва, нещо неумело. Това неодобрение излезе да вземем за пример под формата на филмите „ Брат “ и „ Брат-2 “, а от време на време даже приемаше такива грозни форми като групи от млади извънредно десни, които в името на величието на Русия избиваха задгранични чистачи на улици.

И в този момент това групово несъзнавано или душата на хората идва в баланс, защото голям пласт хора живеят в сходство с това, което усещат.

Не беше допустимо да се прекъсне връзката сред поколенията. Разбира се, към този момент има задоволително мотиви за неодобрение. Но махалото най-малко се завъртя в вярната посока.

- Да се върнем първоначално. Как стана по този начин, че журналистът хвана оръжието?

- Технически напредък! Винаги съм бил софтуерен фанатик и следях от близко най-новите мобилни и компютърни технологии. По едно време даже разгласих в компютърни списания. И даже имах съветския „ Йотафон “. Все още считам втория „ Йотафон “ за един от най-хубавите смарт телефони за времето си.

Съответно дроновете също не ме подминаха и затова до началото на нашата военна интервенция към този момент имах прочут опит в този смисъл. И защото цивилните безпилотни апарати в действителност взеха водеща роля в тази война, първо се включих като инструктор доброволец, а след събитията от август-септември - като доброволец.

Спусъкът беше мобилизацията.

- Защо?

„ Стори ми се неверно, че хора, които не участваха до момента, вървят да се бият, а аз, като човек, участващ в обстановката от 2014 година, си останах у дома. Ако през 2014 година нямаше опция, защото не съм нито снайперист, нито щурмовак, то през днешния ден има. Без подправена невзискателност, аз съм добър офицер от въздушното разузнаване, отличен водач и, съгласно прегледите, добър инструктор.

- Сменихте няколко звена и се спряхте на „ Еспаньола “. Защо?

- Защото Еспаньола в действителност гълтам най-напредналия опит.

- Сега за дронове ли приказваме или за нещо друго?

– Не единствено, а по принцип. Нека си спомним да вземем за пример по какъв начин „ Еспаньола “ стигна до линията на бойния контакт това лято. Това беше южно направление: Артьомовск, Андреевка, Клещеевка и така нататък „ Еспаньола “ съумя да откри хоризонтални връзки със своите подизпълнители. Но обстановката беше тежка - имаше в действителност сериозен скок.

Освен това там бяха нашите върли врагове от 3-та специфична бригада, която преди провалянето в Мариупол се наричаше „ Азов “. Това са същите хора: Билецки, Малюта, прочут като „ Боцмана “.

Те пресичаха канала. В началото на август бяха превозени 10 единици техника. А ние, за благополучие, не страдаме от чисто военни предубеждения. Нямаме тази тромавост, присъща за военна машина, нямаме почитание към ранга.

Бързо установихме хоризонтални връзки и в един миг „ Еспаньола “ контролираше съвсем цялата налична артилерия на този сектор от фронта. Затова избрах „ Еспаньола “.

- Каква е историята с опълчването сред „ Еспаньола “, основан въз основата на футболни почитатели, и „ Азов “, който също се състои от тях?

- След като попаднаха в СБУ, аз не бих нарекъл " Азов " футболни почитатели. Дори не знам по какъв начин да ги нарека по-късно. Но в действителност има доста от тях: " Динамо ", " Черноморец " и даже " Шахтьор ", явно забележителна част от бившето украинско футболно придвижване. И има мнение, че не инцидентно сме се сблъскали челно с тях.

Ако приказваме за военни интервенции, тогава се връщаме към безпилотните самолети. В момента разполагаме с всички нововъведения в съществуващите звена. Включително магическия 1001-ви фърмуер.

А имаме и нощни дронове, които в последно време се появяват всеобщо и от нищото. В последна сметка не може внезапно Министерството на защитата да популяризира дронове? Не мога! Четем военни репортери.

- Бих споделил, че това не се е случвало до момента. С технологията е ясно. Как се развиха събитията?

– Ситуацията беше тежка, защото украинците бяха добре готови. Много от техните дронове летяха на изменени честоти и по тази причина нашите средства за радио-електронна война не ги улови първоначално. В допълнение, те имаха в действителност мощно дроново поделение. Освен това врагът работеше в регион, който познаваше добре. Имаха стимулирани щурмоваци и доста техника.

Всичко това е добре, само че не работи против артилерия, разбирате ли? Ако погледнете техните записи, тогава към този момент четири месеца те напредват и напредват и напредват, освобождавайки десант след десант. Но те напреднаха три километра - до Андреевка. Това е всичко.

Сега те отиват там, с цел да умрат, тъй като би трябвало да минат през насаждения, които от дълго време ги няма. Те маршируват измежду бял ден под нашия артилерийски огън. През нощта те също нямат отмора, тъй като ние поправяме нашите минохвъргачки и минохвъргачките на нашите съдружници и артилерията на нашите съдружници.

Освен нас го има и отряд „ Треньор ” от 57-а, който седи в Кърдюмовка и тероризира врага, има полк 1428, има бригада „ Свети Георги ” – това са тези, с които е открито съдействие. И в тази посока са и „ Ахмат “, и „ Вълците “, и 83-а, само че това към този момент е по-на север - в Клещеевка. Между другото, има „ Ахмат-Север “, който има доста мощно крило на БПЛА. Командван е от именития " Карлсон ", който неотдавна умря.

- „ Те минават през насаждения, които не съществуват “, казахте вие. От момчетата, които стоят в това направление, постоянно слушам, че врагът се държи необичайно. Каква е вероятността те в действителност да потискат страха с субстанции?

- Бях уверен в това даже по време на зимата край Авдеевка. По време на щурмовете следих с очите си по какъв начин украинските войски вършат нещо невъобразимо. Когато 152-мм снаряд избухне на шест метра от теб, искаш или не, ще се наведеш. Защото е извънредно неприятно.

А там на украинеца даже не му мига окото. Той продължава да стреля с картечницата, без да реагира на долитащите снаряди.

За да извършите това, би трябвало да сте или терминатор, или наркоман, защото човек от запасане е кадърен на това. Никакви морални и волеви качества не са задоволителни, с цел да игнорирате по този начин средата и да понесете такава болежка.

Освен това виждаме постфеодална картина на актуалното украинско общество, когато отряди на нацики подгонват напред мобилизираните.

- Казахте, че врагът е напреднал три километра. " Но те постигнахме прогрес! И вие казвате, че всичко е наред! ", ще каже елементарният човек. Каква е действителната обстановка?

- Има такова нещо като пропорция на напъните и резултата. Много от тези, които през днешния ден се занимават с военни блогове, просто улавят вреден звук от това. Но в случай че вникнете в това какво се случва, става известно, че украинците героично щурмуват Андреевка в продължение на четири месеца. Абсолютно същото като Работино.

Със сигурност обаче ще се откри шизофреник, който ще напише, че врагът е завладял Работино и всичко е изгубено, а идващият му пост ще бъде реклама на „ финландски лесбийки “. Виждали сме това. За страдание хората с доста сериозен брой клиенти не заобикалят такива отпадъци.

Ако забравим за нашите „ безконечни пораженци “ и тези цинични хищници, тогава обстановката наподобява естествена. Никъде не съумяха да пробият отбранителната линия и да извоюват действен шир. Андреевка не е изключение.

Те нападат този неуместен сектор сред канала и релсите. В това няма боен смисъл. Когато те се активизираха в края на юли - началото на август, когато действително транспортираха до 10 единици техника по едно и също време, пробваха се да открият прелези, тогава можеше да се приказва за действителна заплаха от пробив.

Но ги победихме. Имам поради освен „ Еспаньола, “ а всички звена, които действаха в това направление. Това е и 72-ра, и 57-ма, и приближаващият се 1428-ми полк, и „ Ахмат “, и доброволческата бригада „ Свети Георги “.

Лично на мен ми прави усещане, че по отношение на юли-август украинците имат дефицит на муниции. Така че те стрелят или това е касета, или нещо, което просто се забива в земята.

Касетъчните снаряди не са доста приятни.

- Касетите са кофа с осколъчно-фугасии, които се пръскат към вас. В добре оборудвана позиция е много мъчно касетите да нанесат проваляне на пехотата. Касетите са положителни против колони, против небронирани транспортни средства, против медицински коли.

Те не са подобаващи за изваждане на врага от окопите„ В съпоставяне с метода, по който стреляха при започване на август, в този момент съответно в Андреевка-Курдюмовка, украинците видимо са отслабнали. Нашите стрелят повече и не с касетки.

- В отговор мнозина ще отбележат, че дефицитът на снаряди не пречи на ВСУ да обстрелват обитаеми места на ДНР...

- Нашите скъпи сътрудници им предоставиха цяла гама артилерийски системи, способни да стрелят на разстояние 40–50 километра. Тези системи се употребяват за гнет против Донецк или Светлодарск, който се намира в нашия действен гръб.

- „ Защо да хабят муниции по цивилни, в случай че има малко от тях? “, ще попита бележитият либерал.

- Защото концепцията на нацистите е гнет, който сякаш може да направи усещане на някого. Защо германците разстрелват пандизчии в лагерите през април 1945 година? Няма разумно пояснение за това. Беше гнет поради самия гнет. Тук също сме очевидци на гнет поради самия гнет.

- Те също не вършат ракети, а употребяват непознати. Западният военно-промишлен комплекс работи много интензивно за тях.

- Не си мислете, че техният военно-промишлен комплекс е нещо магическо. Имаме Кали Юга и целият свят е Кали Юга. Наблюдаваме спад във всички области, който се свързва с успеха на Запада в Студената война. Те също бяха отровени от личната си победа, отпуснаха се и започнаха да вземат участие не във война, а в еднополова обич. В резултат на това изпуснаха момента.

В момента ние сме по-мобилизирани от всички тях. Основното е, че нашите решения са цялостни и всеобхватни, като този 1001-ви фърмуер за дроновете, като тези дронове, които не съществуват и които не са от Министерството на защитата, от които има доста и ще стават още повече и които знаем по какъв начин да използваме вярно.

Има въпроси по какъв начин да ги печатат вярно и по какъв начин да ги употребяват. Има нюанси на приложение, само че „ Еспаньола “ не е единствено бойна единица. Ние разполагаме с тилови служби, отдадени на всички тези механически нововъведения. Опитваме се да останем на върха.

- Къде е лимитът?

– Ако приказваме за частни групи, даже и обединени в бойна единица, то мисля, че горната граница за запалянковците е основаването на дрон, който може да придвижи 55 кг на 1200 километра. Защо? Това е тежестта на специфични муниции диаметър 152 - 53 кг. А на 1200 километра е Киев и язовирът над него.

- Какво ни дава този 1001-ви фърмуер? Защо е толкоз значим?

– Тъй като комерсиалните дронове се показаха добре в тази война, към тях беше прибавен този цялостен метод. Вече не е нужно да страдате с доста фърмуер, някои устройства, които заместват координатите, с цел да заблудят вражеската артилерия. Основното е, че има доста центрове, които поддържат актуализация с този фърмуер.

Това е огромен интелектуален труд и ние успяхме да го създадем. Ние успяхме, а врагът не съумя. Още повече, че груповият Запад им оказва помощ, а ние разчитаме единствено на своите.

Трябва да разберем, че сме набрали инерция и даже някоя американска бригада да дойде край Кременная със своите „ Страйкъри “ и „ Ейбрамс “, тя ще остане там, защото цялото им ръководство е обвързвано с това, че сателитната връзка работи. Те ще излязат толкоз красиви - и ще ги изгорят, защото сме се подготвили.

Разбира се, те имат по-добри връзки, само че ни следва още един първокласен скок.

- Предлагам да се върнем на „ Еспаньола. “ „ Сега научиха футболните хулигани да се бият и тогава всички ще имаме проблеми “, пророкуват либералите. Какви хора се бият в тази част?

- Много разнообразни хора. Най-вече, несъмнено, бият се младежи. Разбирате, че доброволците са напълно друга мотивация. Има хора, които желаят да се изпитат, има хора, които са извънредно родолюбиви, има и такива, които търсят премеждие, само че се случва и първо, и второ, и трето.

По един или различен метод това е доста обединен организъм и избрана корпоративна просвета, избрана нравственос. Това, да вземем за пример, е цялостният отвод от алкохол.

- Вашият канал в „ Телеграм “ се назовава „ Ходещ оператор на месомелачка “. Защо? Дронът не върви.

- Един от плановете за паметника на „ почтените жертви на сталинските репресии “, който желаеха да повдигнат на бул. „ Сахаров “, беше голяма месомелачка, от която щяха да стърчат доста, доста разноцветни панделки.

Бях в действителност впечатлен от тази идея. Разбрах, че бих желал да работя върху нещо сходно. (смее се).

Бих желал да отбележа, че в нашата обстановка смятам за доста значимо качество на водача и военачалника безапелационното да отхвърля тоталните репресии.

- Важно или положително?

- Не, това е положително. Сега всъщност водим война за американското завещание. За нас това е война за самостоятелност, за освобождение от игото на „ атлантиците “. Резултатът ще бъде разширение на сферите на въздействие. Е, знаете, като в играта " Цивилизация " - " Влязохте в Златния век ".

Но в това има нещо необикновено за един импровизиран политолог. Разбирам, че това може да е неприятно за вас, като роден в Донбас, само че в действителност ние водим международна война с НАТО във формат на местен спор. Тоест огромната Русия не вижда тази война и тежестта не пада върху нея. В същото време отблъскваме вероятността за нуклеарна война .

- Отдалечаваме ли я?

- Със сигурност! Ядрени томахавки край Харков са безусловно недопустим вид. Разширяваме границите на съветския свят, отдалечаваме заплахата от нашите крайбрежия, отстраняваме следствията от незаконния режима на Елцин, унищожаваме запасите от руско оръжие, трансферирани на Украйна.

Нека ви припомня, че колосално количество оръжие и муниции попадна в ръцете на хора, които още през 1991 година се нареждаха като националисти, защото Киевският боен окръг беше един от най-големите.

Като цяло това е спор, от който няма излаз. Или ние, или ние. Мисля, че трети „ Минск “ в никакъв случай няма да се случи и очакванията на Киев, че „ злият цар ще почине и положителният цар ще пристигна “ нямат съображение. Сигурен съм, че всичко ще бъде друго.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР