Командирът на Източна Либия Хафтар в Москва за разговори с Путин

...
Генералът ренегат Халифа Хафтар, чиито сили доминират в Източна Либия,
Коментари Харесай

Генералът ренегат Халифа Хафтар, чиито сили доминират в Източна Либия, е провел разговори с руския президент Владимир Путин в Москва, съобщиха неговите сили и Кремъл.

Хафтар, който спонсорира съперническа администрация на подкрепяното от ООН правителство на Либия в Триполи, отдавна поддържа близки отношения с Москва и разчита в голяма степен на руската наемническа група Вагнер за военна подкрепа.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента. Анализ: Двойните трагедии на Либия и Мароко подчертават разликитеВърховният прокурор на Либия разпорежда арестуването на осем длъжностни лица след наводненияТърся изчезналите си семейство след наводненията в Либия | Затворикрая на списъка

Хафтар „проведе разговори с руския президент Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу“, съобщиха неговите Либийски арабски въоръжени сили на официалната си страница във Facebook, без да дават повече подробности.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди срещата на Хафтар с Путин. „Те обсъдиха ситуацията в Либия и региона като цяло“, каза той в коментари, предадени от руската държавна информационна агенция ТАСС.

Това беше първата среща между двамата мъже от 2019 г., според либийските медии.

Източният силен мъж, който пристигна в Москва във вторник, вече беше провел разговори с руския заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров по време на посещението си.

Евкуров е бил редовен посетител на източна Либия през последните години, последно на 17 септември, когато се срещна с Хафтар няколко дни след огромното внезапно наводнение, което отнесе голяма част от крайбрежния град Дерна, убивайки хиляди хора и оставяйки още хиляди в неизвестност.

Неуспешното нападение на Хафтар през 2019 г. срещу седалището на подкрепяното от ООН правителство в Триполи разчиташе в голяма степен на наемниците на Вагнер, но не успя да преодолее подкрепяните от Турция въоръжени сили.

След като примирието от октомври 2020 г. сложи край на офанзивата, Wagner преразпредели част от своя персонал в Мали и Украйна.

Но въпреки многократните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, призоваващи за изтегляне на всички чуждестранни военни сили от Либия, стотици служители на Вагнер остават разположени на изток, както и в райони на пустинята на юг под контрола на Хафтар.

Русия отдавна се стреми да засили влиянието си в Африка, политика, която се очертаваше все по-широко от започването на нейната война срещу Украйна в началото на миналата година, я остави обременена със санкции на Европейския съюз и Съединените щати и все по-изолирана на международната сцена.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР