Командирът на германските военновъздушни сили е събрал висшите си офицери

...
Командирът на германските военновъздушни сили е събрал висшите си офицери
Коментари Харесай

WSJ: Руският запис на тайна германска среща разкрива как Берлин е щял да праща ракети в Украйна

Командирът на немските военновъздушни сили е събрал висшите си офицери на загадка среща предишния месец, с цел да обсъдят възможната доставка на най-мощните управляеми ракети на страната му за Украйна, написа The Wall Street Journal.

" Фокус “ показва превод на материала без редакторска интервенция.

Оръжията с огромен обхват могат да бъдат употребявани за заличаване на Керченския мост (Кримския мост), който свързва Русия с окупирания украински полуостров Крим, настояват немските офицери.

Какво не знаеха: Руските шпиони записаха диалога им, който разкри секретни детайлности за присъединяване на Запада в Украйна. 38-минутният аудиозапис на полемиката е оповестен в интернет късно в петък от ръководителя на съветската държавна телевизия RT.

Високопоставени немски чиновници са удостоверили достоверността на записа пред The Wall Street Journal и са декларирали, че срещата се е състояла на комерсиалната, некриптирана платформа WebEx - инструмент за онлайн конференции.

Един от чиновниците се е присъединил с мобилния си телефон от хотелска стая в Сингапур.

Срещата се е фокусирала върху това по какъв начин Германия би могла да провежда доставката и употребата на крилатите ракети с отдалечен обхват Taurus, в случай че те бъдат изпратени в Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли да изпрати " Taurus " макар молбите на Киев и натиска в личното му държавно управление.

В записа се чуват и публични лица, които настояват, че Англия, Франция и Съединени американски щати държат войски в Украйна, с цел да оказват помощ за употребата на комплицирани западни оръжейни системи - нещо, което тези страни отхвърлят.

Изтичането на информация донесе пропагандна победа на Кремъл, провокира бурна реакция в Германия и може да утежни връзките със съдружниците на Германия от Организацията на Северноатлантическия контракт.

Това е и последният от поредицата произшествия, които акцентират уязвимостта на Германия от съветски шпионаж. Високопоставен чиновник на немската работа за външно разузнаване (BND) неотдавна беше задържан по обвинявания, че е шпионирал за Москва.

Длъжностни лица, осведомени с немското следствие на приключването на аудиозаписа, обявиха, че WebEx се употребява необятно от военните и други чувствителни служби в немското държавно управление. " Това би трябвало да е сигнален сигнал ", декларира един от високопоставените чиновници.

Миналата седмица Шолц съобщи, че ракетите Taurus не могат да бъдат дадени на Киев, защото ще се наложи немски бойци да оказват помощ при употребата им. Офицерите в изтеклия диалог обаче са обсъждали по какъв начин украинците могат да бъдат подготвени да употребяват системата независимо.

Шолц от дълго време е подложен на интернационален и вътрешен напън да достави оръжието. В един миг Англия предложи да поеме и достави системата, с цел да помогне на канцлера да поддържа политиката си, че Германия не би трябвало да бъде въвличана директно във военни интервенции.

Според политици и анализатори приключването на информация понижава вероятността Германия да достави оръжието.

След приключването на информация съветски публични лица нападнаха Германия, че е обсъждала подробни офанзиви против съветски цели, и заплашиха с ответни ограничения, в случай че Берлин се включи във военните дейности.

Изтичането на информация е доста съществено и ще бъде разследвано " доста подробно, доста интензивно и доста бързо ", съобщи Шолц пред кореспонденти по време на посещаване във Ватикана в събота.

Германската работа за военно разузнаване стартира следствие на всички въоръжени сили и обвързваните с тях държавни чиновници, заяви в събота представител на държавното управление.

В записа началникът на немските военновъздушни сили, военачалник Инго Герхарц, разпорежда на високопоставени помощници да приготвят презентация за министъра на защитата за това по какъв начин Германия може да достави Taurus на Украйна - и по какъв начин Киев може да го употребява, с цел да унищожи цели, в това число хранилища за муниции и Керченския мост.

Украйна разполага с сходни западни ракети - английската Storm Shadow и френската SCALP. Киев ги е употребявал и преди, с цел да порази моста, само че не е съумял да нанесе трайни вреди. Експертите настояват, че по-мощната и с по-голям обхват на деяние германско-шведска ракета Taurus, изстрелвана от въздуха, може да срине моста.

Германските офицери в записа показват, че са анализирали в елементи по какъв начин да нападат този основен детайл от инфраструктурата, и декларират, че са нужни 10-20 ракети Taurus, с цел да се избегне съветската противовъздушна защита и да се унищожи мостът.

" Няма действителна причина да кажем, че не можем да създадем това, зависи единствено от политическите червени линии ", чува се по какъв начин декларира военачалник Герхарц.

Германия разполага със ресурси от към 600 ракети Taurus, от които се счита, че към 500 са оперативни. Генерал Герхарц се чува да декларира, че Германия би могла да си разреши да достави 100 ракети на Украйна, които да бъдат доставени на два транша.

Той прибавя, че Англия и Франция оказват напън върху Германия да достави крилати ракети, защото самите те са изчерпали запасите си.

По време на изтеклия диалог военачалник Герхарц декларира, че няма смисъл да се дават повече от 100 ракети на Украйна, защото оръжието не може да окаже значително въздействие на бойното поле, защото Украйна не разполага с задоволително войски, с цел да завоюва или даже да задържи територия.

Унищожаването на моста, свързващ Русия с Крим, би било стратегически и политически значимо, само че Украйна евентуално няма да може да последва сухопътна атака, счита той.

" Това няма да промени хода на войната, би трябвало да сме наясно с това ", чува се по какъв начин военачалник Герхарц декларира.

Ракетите Taurus летят ниско, с цел да заобикалят радарите, и употребяват GPS, сателитни изображения, както и инфрачервени камери с изкуствен интелект, с цел да следят терена и да се ориентират към задачата без контакт с оператор.

Според изтеклия диалог на Украйна ще са ѝ нужни шест часа, с цел да изстреля ракета, откакто получи разследваща информация за нова цел, в случай че личният състав ѝ е уместно подготвен и има достъп до всички нужни данни.

Военновъздушните сили на Германия са моделирали терена към бойното поле за оръжейната система и елементарно биха могли да оказват помощ на украинските войски да заобиколят въздушната защита към основни цели, в това число Керченския мост, настояват офицерите в диалога.

Тези топографски данни са разказани като " единствено за немските очи " и шерването им може да наруши рестриктивните мерки, наложени от немското държавно управление за присъединяване му в спора, чува се един от офицерите.

Обучението на украинските оператори ще отнеме сред две седмици и четири месеца според от равнището на точност и сложността на задачата, която ще им бъде сложена, настояват офицерите, взели участие в записания диалог.

Генерал Герхарц, единственият шеф на въздушните сили на НАТО, който персонално пилотира изтребители, се чува да споделя, че канцлерът е упорствал всяка доставена ракета да се ръководи без присъединяване на въоръжените сили на Берлин.

Един от участващите генерали е чут да споделя, че ракетите могат относително елементарно да бъдат инсталирани на украинските изтребители Су-24, които към този момент са оборудвани за разполагане на ракети Storm Shadow. Те могат също по този начин елементарно да бъдат инсталирани на F-16, които Украйна се чака да получи от НАТО тази година.

Американският боен личен състав в Украйна може да помогне на локалните войски да се оправят с " Taurus ", чуваме военачалник Герхарц да споделя. " Много хора с американски акцент се движат в цивилни облекла " в Украйна, чува се да споделя той.

Говорителка на съветското външно министерство съобщи в изказване, че Москва е поискала незабавни отговори от Берлин.

" Нашите исторически съперници, германците, още веднъж се трансфораха в наши върли врагове ", написа в обществените мрежи предходният президент и министър-председател на Русия Дмитрий Медведев, в този момент заместник-председател на съветския Съвет за сигурност

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР