Командир на украинските специални сили е изиграл ключова роля в

...
Командир на украинските специални сили е изиграл ключова роля в
Коментари Харесай

Украински военен офицер е имал ключова роля в саботажа на Северен поток, според докладите

Командир на украинските специфични сили е изиграл основна роля в саботажа на газопроводите " Северен поток " през септември предходната година, съгласно следствие на два интернационалните вестника.

Мистерия е към това кой стои зад гърмежите, които повредиха тръбопроводите – които минават от Русия до Германия под Балтийско море – прекъсвайки главен маршрут за износа на съветски газ за Европа и засилвайки към този момент високото напрежение към Москва навлизане в Украйна.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Саботаж на Nord Stream след една година: Какво би трябвало да знаете за офанзивата Сондата за бойкот на Nord Stream се обръща към улики в Полша: Доклад Съветът за сигурност на Организация на обединените нации отхвърли настояването за следствие на Северен поток завършек на списъка

Появиха се разнообразни теории, сочещи с пръст Украйна, Русия или Съединените щати. Всички отхвърлиха да са забъркани.

Съвместно следствие на вестник The Washington Post и немското издание Der Spiegel, оповестено в събота, акцентира Роман Червински, 48-годишен, който е служил в Силите за специфични интервенции на Украйна.

Предполагаемата роля на офицера дава най-преките доказателства досега, обвързващи управлението на армията и сигурността на Украйна със саботажа, който породи голям брой престъпни следствия.

Червински е бил „ координаторът “, се твърди в отчетите, цитирайки чиновници в Украйна и другаде в Европа, както и други хора, осведомени с интервенцията, които са говорили анонимно.


Той ръководеше логистиката и поддръжката на екип от шест души, които наеха ветроходна лодка, употребявайки подправени самоличности и съоръжение за гмуркане, с цел да слагат избухливи заряди върху тръбопроводите, съгласно Post.

Взривовете раздраха три от четирите тръбопровода, съставляващи Северен поток 1 и Северен поток 2, изхвърляйки газ в Балтийско море, покрай Борнхолм, Дания.

Руският енергиен колос Газпром спря потоците през Северен поток 1, главният водопровод за съветски природен газ към Германия, на фона на разногласия към войната в Украйна месец по-рано.

Наскоро приключените тръбопроводи-близнаци „ Северен поток 2 “ по този начин и не бяха отворени, защото Берлин издърпа щепсела на плана дни преди съветските войски да влязат в Украйна на 24 февруари 2022 година

Атаката против „ Северен поток “ удари цивилна инфраструктура, построена да обезпечава сила на милиони хора в Европа.

Украйна от дълго време се оплакваше, че " Северен поток " ще разреши на Русия да заобиколи украинските тръби, лишавайки Киев от доходи от пренос.

Според отчета Червински не е работил самичък, нито е възнамерявал интервенцията. Вместо това той приема заповеди от по-високопоставени украински чиновници, които в последна сметка се регистрират на военачалник Валерий Залужни, най-високопоставеният боен офицер на Украйна, се споделя в него.

Той отхвърли всякаква роля в саботажа посредством своя юрист.

„ Всички спекулации по отношение на моето присъединяване в офанзивата против „ Северен поток “ се популяризират от съветската агитация без никакво съображение “, сподели той в изказване за Post и Der Spiegel.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски неведнъж отхвърли страната му да стои зад саботажа.

„ Никога не бих направил това “, сподели той пред немския вестник Bild през юни, добавяйки, че „ би желал да види доказателство “.

Но интервенцията " Северен поток " е била предопределена да държи Зеленски в незнание, оповестява Post.

Двете медии споделиха, че украинското държавно управление не е дало отговор на претенции за коментар по отношение на тяхното следствие.

Американски и западни чиновници нарекоха акта рискова офанзива против енергийната инфраструктура на Европа.

В момента Червински е в пандиза в Киев по обвинявания в хипотетична корист с власт по време на опит да убеди съветски водач да дезертира през юли 2022 година

Той споделя, че правосъдното му гонене е политическо отмъщение за това, че е подлагал на критика Зеленски, съгласно отчетите.

Русия твърдеше, че Вашингтон стои зад офанзивата, като президентът Владимир Путин отхвърли аргумента, че Украйна стои зад детонациите.


Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР