Командир на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР)

...
Командир на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР)
Коментари Харесай

Иран заплаши, че ще затвори Средиземно море заради войната в Газа

Командир на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война (КГИР) съобщи, че Средиземно море може да бъде затворено, в случай че Съединени американски щати и съдружниците им продължат да правят " закононарушения " в Газа, съобщи Ройтерс, като се базира иранската осведомителна организация Тасним.

Той не разясни по какъв начин тъкмо ще бъде изпълнена въпросната закана.

Иран се застъпва за " Хамас " и упреква Съединени американски щати, че поддържат военните дейности на Израел в Газа, определяйки ги като незаконни, отбелязва Ройтерс. Продължаващите от няколко седмици бомбардировки убиха хиляди поданици на палестинския анклав и принудиха по-голямата част от хората да изоставен домовете си, напомня Ройтерс.

" Трябва скоро да чакат затварянето на Средиземно море, Гибралтарския пролив и други водни пътища ", съобщи бригаден военачалник Мохамед Реза Накди, координиращ пълководец на КГИР.

Прес последния месец обвързваните с Иран йеменски бунтовници хуси започнаха серия от офанзиви против търговски кораби в Червено море, заявявайки, че дейностите им са в отговор на израелската военна акция в Газа. Това принуди някои транспортни компании да трансформират маршрутите на плавателните си съдове.

Вчера Белият дом съобщи, че Иран е " надълбоко забъркан " в интервенциите на хусите в Червени море.

Иран няма директен достъп до Средиземно море и към този момент не е ясно по какъв начин КГИР биха могли да се опитат да го затворят, макар че Накди загатна за " раждането на нови сили за опозиция и затварянето и на други морски пътища ".

" Вчера Персийският залив и Ормузкия пролив се трансфораха в призрачен сън за тях и през днешния ден те са в капан… в Червено море ", съобщи Накди.

От задграничните сили, подкрепяни от Иран, само основаната в Ливан формация " Хизбула ", както и някои милиции в Сирия имат директен достъп до Средиземно море. Гибралтарският пролив обаче се намира чак на другия завършек на водния басейн.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР