Кольо Парамов е не само финансов и икономически експерт, но

...
Кольо Парамов е не само финансов и икономически експерт, но
Коментари Харесай

Топфинансистът Кольо Парамов пред в. "Шоу": Свои слагат на дръвника 47 червени милионери

Кольо Парамов е освен финансов и стопански специалист, само че и потвърден политико-икономически систематик, т.е. анализатор и към този момент от дълго време - част от политическия пейзаж. По Виденово време още първоначално предсказа, че доларът ще доближи 3000 лева и някои побързаха да го разгласят за вманиачен. Доларът освен доближи, само че и се закова на кота 3000. Доларът и марката се укротиха и паднаха стремглаво. Пеликаните, които гледаха на фасул, се нагълтаха с долари в очакване на небеса от 5000 долар/лев и изгубиха доста пари. Виденов си отиде и настана Видовден: пристигна 1997 година с 10 януари, 4 февруари, Софиянски, Костов, валутния ръб, деноминацията на лв., нови очаквания, РМД-приватизацията и нови разочарования... Днес България още веднъж се нуждае от врачки, които не гледат на фасул, а следят и проучват процесите без всевъзможни смущениия и съображения. Доказаният вещател на световните процеси в страната Кольо Парамов още веднъж гадае пред „ ШОУ ” в собствен жанр - без подсещане и със характерното си опознаване на скритите скърцащи механизми в държавната машина. - Г-н Парамов, корабът май още веднъж се клати. Този път за какво?
- Пролетта на 2017 година е белязана от три съществени политически фактора, които ще повлияят евентуално доста за бъдещето на България. Отминалите парламентарни избори са сериозна база за размисъл за процесите занапред нататък и в оценката на прехода. Съставянето на държавното управление, което бе конструирано по само вероятния метод, е държавно управление на избрани благоприятни условия, имам поради съдружната база. И трето, всичко това, което се случва в правосъдната система, в действителност е най-важното за мен. Защото измежду всички съдии, прокурори, юристи, които познавам, се следи едно тежко професионално вътрешно неодобрение. А това са на първо място хора на достойнството и те мъчно биха приели да дават обществена оценка на техни сътрудници, само че в диалози на четири очи не крият негодуванието си от унищожаването и погазването на чистите морални и етични правила в равораздавателната система.

- Защо се случва всичко това?
- Ние изживяхме прекомерно сложен 27-годишен интервал на наслагване на несъгласия в правосъдната система и всичко това се отрази съдбовно и в пряк проект върху икономическите промени и приватизационните процеси. Днес цялата бъркотия в правосъдната система се отразява прекомерно зле върху естественото действие на страната и по тази причина българската олигархия се държи по този недодялан и безсрамен метод. Затова доверието към политиците и Народното събрание е толкоз ниско. Затова не можем бързо и качествено да уредим естествени взаимоотношения сред едните и другите като почит към страната, към държавните органи и институции. В последна сметка обезпечаването на функциониращо държавно управление и сполучливия старт на неговата работа в един миг бе рисково затормозено от проблемите в правосъдната система. Явно към този момент се постанова радикално друг метод. Сега се надявам в най-скоро време тези промени да настъпят осъзнато. За да се получи това като поредно решение на проблемите, би трябвало да се одобряват действителностите в същинската им спешна същина и да се набележат ограничения за излизане от този кьорсокак. Абсурдно е след проточилите се близо година предизборни и следизборни процеси към президентските и парламентарните избори най-после страната да се озове в такава циклична междинна рецесия вместо да се концетрират напъните в един сполучлив старт на следващото ново ръководство. Ето за какво това, което в този момент се случва в правосъдната система, е безусловно неприемливо.



- Стигна се до парадокса ръководителят на Върховен касационен съд да желае публично от президента да образува комисия, която да проверява основния прокурор, а президентът от своя страна да коментира, че съответният текст от конституцията му дава право само на „ писмени и устни изявления”, което към този момент направи, и до такава степен?
- Ситуацията в действителност е парадоксална. Абсурдно е, в действителност е неуместно индивидът, който ръководи Върховен касационен съд, да моли и упорства за нещо, поради което президентът от своя страна да бъде заставен да разгласи, че ръководителят на Върховен касационен съд му предлага да наруши конституцията.

- Лозан Панов обаче продължи да упорства, че настояването му било конституционно, а президентът още веднъж да му напомни съответния текст от конституцията – „ отвън своите компетенции при възникването на изключителни и кризни обстановки президентът има право едниствено на писмени и устни изявления”?
- Така... с цел да си разреши ръководителят на Върховен касационен съд – индивидът на върха в йерархията на най-висшата правосъдна институция, да прави такова предложение, това значи, че крайностите към този момент са опрели своя най-много. Те не могат да се одобряват към този момент от най-порядъчния колегиален кръг, а се възприемат към този момент като абсурд. Затова аз назовавам протичащото се парадоксална обстановка.

- Имате ли зъб на Иво Прокопиев, медиите, свързвани с него и кръга „ Капитал”, за късия си престой и светкавичната ви оставка като консултант в политическия кабинет на Бойко Борисов при първото му ръководство?
- Днес нямам предпочитание да преглеждам просперитета на даден предприемач по времето на прехода персонално, който и да е той. Преди броени дни министър председателят Борисов даде на Главна прокуратура данните и информацията от една доста огромна разработка на Министерство на вътрешните работи, икономическа полиция, ДАНС от времето от 1994 година насам. В тази разработка са включени всички приватизационни покупко-продажби, когато в този момент приказваме за който и да е предприемач в тази ситуация. Странно за какво никой още не се тревожи.

- Може би тъй като през 1994 година, преди цели 23 години, беше времето на Виденов и всеобщата приватизация?
- Точно по този начин. Но това не значи, че няма да има цялостен обзор на всички приватизационни покупко-продажби от 1994 година насам. И когато обстоятелствата излязат, ще се наложи да ги приемем и тогава ще можем да приказваме за генезиса на обособен предприемач. Тогава прокуратурата към този момент ще има опция да покаже работи или не работи, обръща ли внимание на детайлностите и детайлите, ще спести ли или няма да спести на някои предприемачи това, което са създали, и ще го разгласи ли, ще разкрием ли следите на мръсните пари в България. Чрез тези разработки към този момент имаме късмет да разтворим книгата на икономическия преход и да забележим каква част от видните предприемачи, кой и по какъв начин се е обогатил. Ако вземем примерно един Иво Прокопиев, който споменахте, дано се проверява до последния подробност по какъв начин е приватизиран „ Каолин”, по какъв начин тази приватизация е донесла примерно 100 млн. евро облага на господин Прокопиев и по какъв начин той сполучливо движи с тези пари своя бизнес. Какво е присъединяване му при откупуването на държавния дял в „ Енерго про”? Как протече приватизацията на Винпром „ Дамяница”, един от най-големите в страната по това време? Как е образувано това там РМД тогава? Законни ли са били събранията при образуването му? Кои са били показани и в същински проект ли са били показани? В последна сметка в един миг всичко това ще лъсне с цялостна мощ, а ние ще прочетем и тази страница от наличието на българския икомически преход.

- И вие вярвате, че след толкоз време нещата могат да се ревизират в елементи?
- Вярвам, тъй като прокуратурата в този момент за пръв път ще разбере, че няколко екипа от 1994 година насам и в Министерство на вътрешните работи, и в НСС, и в ДАНС са събирали информация. Тя не е събрана за един ден. Тя е събирана и напластявана поредно, обработвана, натрупвана и така нататък Абсолютно всичко след 1994 година в икономическата област, във всеки огромен обект, във всеки огромен и междинен приватизационен акт към този момент се знае.

- Щом прокуратурата за пръв път получава тези разработки, някои би трябвало да се притесняват? Кои най-вече?
- Като тръгнеш от Румен Гечев с неговите фантазии, утопии и заблуди за всеобщата приватизация и минеш през Костов можеш да продължиш нататък колкото си искаш. Политиците, червени и сини, вземаха решения, с които обогатиха алената олигархия с икономическия базис. Иначе тя нямаше да успее. В момента в България доминира алената олигархия в типичен проект. От начало до край.


Българската промишленост бе продадена на безценица


- Всъщност що е то олигарх в български вид? Един Румен Овчаров пък доуточни понятията, като сподели, че не трябва да приказваме за паралелна власт, а напряко за мафия!?
- Когато приказваме за алените олигарси, мога да кажа нещо, което държа да се запише тъкмо. Имам данни, че на „ Позитано” някои от старите функционери към този момент са извадили информация и приготвят публикуването със съответните доказателства историята за замогването на 47 червени милионери. А на тези ветерани би трябвало да се има вяра, тъй като те имат задоволително добра информация като историческа информация по какъв метод тези червени богаташи са натрупали своето благосъстояние, по какъв начин и със съдействието на червени емисари те са станали милионери, откакто това е един тип вътрешна работа. Не може човек отвън „ Позитано” да ги знае тези работи. Това са вътрешни решения и моменти, организационни промени и проблеми от кухнята. Ние не знаем дали въпросните милионери са тъкмо 47 или 43 съгласно друга моя инфомация, само че това са детайлности. Нека тези, които са подготвили тази информация, побързат да я споделят с неинформираната аудитория, с цел да се види кой кой е и от кое място е, тъй като кошницата на тази бъркотия, наречена стопанска рецесия в България, би трябвало час по-скоро да стартира да се разплита. Тогава при всички случаи ще стигнем и до тези арбитражни каузи за 2 милиарда лева Защото към този момент няма накъде и може да пропищят патроните, както в Италия сред 1975 и 1980 година Тогава най-големите богаташи там започнаха да се стрелят и самоизбиват поголовно. Така стана и във всички страни, които минаха през вторичната и третичната фаза в разпределението на капитала. В момента ние сме в третичната фаза.

- И какво значи това?
- Означава, че банковият и индустриалният капитал са легитимирани на задоволително добра висота, с цел да се има доверие на тези, които отпускат и получават големите заеми. Остава казусът по какъв начин преди този момент те са придобили този бизнес. И точно тези, които не са съгласни с метода на придобиването му, в този момент предизвикват въпросните арбитражни каузи. Защото тази третична фаза допуска и приключване на доста информация за това кой и по какъв начин е придобил стартовия капитал, по какъв начин го е раздвижил през първата и втората фаза. В последна сметка - кой и по какъв начин е стигнал до третичната фаза. В случая с алените милионери въпросът е дали те са поддържали някаква връзка с шефа на партията, с изпълнителното бюро, с контролната комисия, кой е опъвал чадър над тях, кои органи и по какъв метод са ги пазили. В последна сметка – по какъв начин тези милионери са препроектирали себе си и бизнеса си в българското общество и икономическо пространство. Защото те може един шеф на цех отпреди 20 години примерно през днешния ден да има капитал от 500-600 млн. Не може да има 700-800 латифундисти с по над 150 000 дка, някои и към 1 млн. дка, и страната да ги субсидирира с 940 млн. европейски пари, т.е. 90 на 100 от парите за всички аграрни прозводители. Това е парадокс! Не може да има латифундисти в България. И кой позволи това? Допуснаха го тези, които гласоподаваха закона за земеделските земи и арендата в 37-ия парламент още по Виденово време и след него по времето на Костов.

- А заменките „ кон за кокошка” в горския и земеделския фонд?
- А! За тях пък на де приказваме. Всичките тези към 12 800/900 дка размени при държавното управление на Станишев, цялата покварена система за плячкосване на най-хубавите и елитни места у нас. Защото единствено от тези размени България загуби 10-12 милиарда Но не. Днес Станишев се намира в ПЕС и дава ум по какъв начин да се содиалдемократизира Европа по съвременен метод, а трябваше да бъде тикнат непосредствено в пандиза.

- С кои дейности прокурор №1 е предизвикал изказването на арбитър №1, че неговата „ безспорна и безконтролна власт” би трябвало да се ограничи?

- Нямам визия, само че съм уверен, че при избора на нов Висш съдебен съвет ще бъдат регистрирани факторите, които вкараха правораздавателната ни система в тази скица. Аз следя процесите в профил, беседвам с сътрудници икономисти, финансисти, икономисти и желая да поскажа на елитните магистрати и суперадвокати, че нещата при тях непрекъснато са къкрели, само че към този момент врят и това напрежение ще рефлектира голяма мощ върху стопанските. Един обикновен факт: сега във висшите арбитражните съдилища се точат каузи за 2 млр. лева Знаете ли какво значи тази голяма за мащабите на България цифра? Това е финансовото огледало на несъгласията в стопанската област. Тези несъгласия, изразени в искове за 2 милиарда лева, демонстрират, че екипите в комерсиалните арбитражи би трябвало да бъдат безусловно съвършени и прецизни, тъй като недоверието към тях е голямо. В последна сметка всеки, който се занимава с бизнес, стопанство, стопанска система, би трябвало да има гаранция и успокоение, че при тези правни механизми в страната ще успее и няма да бъде жертван на обезпечена финансова загуба. Проблемът с недоверието е доста рисков. Когато то се заражда на разнообразни равнища и стигне до върха, може да докара до доста по-големи беди за страната, в сравнение с някои си мислят.



Едно изявление на Слaвей КОСТАДИНОВ

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ГОРЕЩИ НОВИНИ В НАЙ-НОВИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИК " ШОУ ", КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР