Колумбийски наркобос, който е заровил жив свой враг, е осъден

...
Колумбийски наркобос, който е заровил жив свой враг, е осъден
Коментари Харесай

Осъдиха най-търсеният наркобос в Колумбия на 45 години затвор

Колумбийски наркобос, който е заровил жив собствен зложелател, е наказан на 45 години в американски затвор.

Дайро Антонио Усуга, прочут като Отониел, беше главата на клана на Персийския залив – жесток картел с хиляди членове и военно оръжие, който донесе безпорядък в Колумбия.

51-годишният Усуга беше най-търсеният наркотрафикант в страната си, когато беше хванат през 2021 година, укривайки се в цитадела в джунглата

През януари той се призна за отговорен по обвинявания в трафик на високо равнище и призна, че е управлявал контрабандата на тонове кокаин, предопределени за Съединени американски щати.

Прокурорите споделиха, че той е наредил убийството на хипотетични свои врагове, един от които е бил малтретиран, заровен жив, а по-късно ексхумиран и обезглавен.

Американските прокурори се съгласиха да не желаят доживотна присъда, с цел да екстрадират Усуга от Колумбия. В съда в Ню Йорк във вторник Усуга сподели:

„ Извинявам се на държавните управления на Съединените щати и на Колумбия и на жертвите на закононарушенията, които съм направил. “

Адвокатите на Усуга се пробваха да употребяват безредните и изпълнени с принуждение условия в Колумбия като предтекст за намаляване на присъдата и споделиха пред съда, че клиентът им е роден в беднотия и е бил заобиколен от партизанска война, в която е вербуван едвам на 16 години.

Окръжният арбитър Дора Иризари обаче отхвърли аргумента на отбраната, като сподели, че неговата среда не е опрощение, добавяйки, че самата тя е израснала в жилищен комплекс в Бронкс, засенчен от търговия с опиати и принуждение.

От десетилетия Колумбия е разкъсвана от спорове, като партизански групи, паравоенни организации и наркотрафиканти се борят за надзор. Кланът от Персийския залив на Усуга се финансира посредством „ налози “ върху кокаина, създаден, съхраняван или превозен през негова територия. Като част от съглашението той се съгласи да загуби 216 милиона $.

Близки на жертвите му споделиха пред съда, че той е унищожил живота им

Вдовицата на Джон Гелбер Рохас Колменарес, служител на реда, погубен през 2017 година, сподели, че Усуга „ лиши шанса ми да остарея с любовта на живота си “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР