Колумбия ще гласува в неделя на първите президентски избори след

...
Колумбия ще гласува в неделя на първите президентски избори след
Коментари Харесай

Колумбийците гласуват за президент разделени заради споразумението с ФАРК

Колумбия ще гласоподава в неделя на първите президентски избори след сключването на мир с бунтовническата формация ФАРК. Това е основен избор за страна, поляризирана от това историческо съглашение, което претендентът на десницата и любимец за продобиване на изборите Иван Дуке дава обещание да преразгледа.

Мирът е нежен. Измъчвана от корупция и от огромни неравенства, Колумбия се мъчи да изплува на повърхността след най-продължителния въоръжен спор в историята на двете Америки. Страната, която е най-големият производител на кокаин в света, има проблеми с насилието от страна на въоръжени групировки, разпръснати по границите, където си оспорват контрола върху наркотрафика в някогашните бастиони на ФАРК.

Тези избори са " спомагателен стадий, който е доста значим за тази нова Колумбия, която построяваме: мирна Колумбия ", акцентира президентът, десноцентристът Хуан Мануел Сантос. Шейсет и шест годишният президент разгласи, че 155 хиляди военни ще оказват помощ за гарантиране на сигурността на първия тур на 27 май.

В социологическите изследвания води мощно консервативната десница. Със своя млад претендент, дилетант в политиката, тя има намерение да завоюва президентството. Четиридесет и една годишният Иван Дуке води акция с обещанието да изкорени " рака на корупцията " и да даде подтик на мудната четвърта стопанска система в Латинска Америка, отбелязала напредък от 1.8%.

" Моментът за смяна настъпи! ", не стопира да повтаря той на митингите си. Основни тематики на предизборните му прояви са предприемаческата независимост и обичайните фамилни полезности. Дуке развява и плашилото на изпадналата в рецесия съседка Венецуела.

Полюсите

Кандидатите са шестима. Адвокатът и икономист Дуке, представляващ коалиция, водена от Демократичния център и включваща евангелистите, събира поддръжката на над 41 на 100 от възнамеряващите да гласоподават. Той изпреварва с дванайсетина % главния си противник Густаво Петро, на 58 години, някогашен кмет от левицата на Богота и претендент на придвижването " Човешка Колумбия ".

Този някогашен партизанин от разпуснатата формация М-19, против който са отправяни нападки поради близостта му с починалия венецуелски президент Уго Чавес, очарова все по-многолюдни тълпи с антисистемната си стратегия, обещаваща поддръжка за най-бедните. " Неговият напредък може да се изясни с огромната поляризация на страната. Той е един от полюсите в тази поляризация ", сподели за Агенция Франс Прес анализаторът Андрес Масиас от университета " Екстернадо ".

 Колумбийците гласоподават за президент разграничени поради съглашението с ФАРК
© Associated Press

В страна с 49 милиона население, ръководена най-вече от десни сили и съюзена със Съединени американски щати, Петро пази съглашението с ФАРК и разговора с Армията за национално избавление (АНО), последната партизанска формация в страната. Дуке има намерение да промени съглашението и по-конкретно да наложи по-строги присъди за някогашните партизани, направили тежки закононарушения. Той слага под въпрос договарянията с АНО. Нито един от двамата няма изгледи да завоюва още на първи тур с над 50 % от гласовете. Така че би трябвало да се изправят един против различен на втория тур, плануван за 17 юни.

Но непредвиденият излаз от референдума през 2016 година за съглашението с ФАРК (Революционни въоръжени сили на Колумбия), което бе отхвърлено от гласоподавателите, сподели, че резултатът от вота не може да бъде очакван от сондажите. Особено в страна, където към половината гласоподаватели обичайно не гласоподават.

Без ФАРК на изборите

Утвърждаването на мира - да се обърне страницата след повече от половин век братоубийствена война, взела най-малко 8 милиона жертви (загинали, изчезнали или разселени) - ще бъде една от главните задания на бъдещия президент. Приемникът на Сантос - който след два следващи мандата няма право да взе участие във вота - ще заеме поста на 7 август, когато Колумбия чества независимостта си.

ФАРК се отхвърли да взе участие в конкуренцията. Разоръжена и преобразувана в политическа партия със същия акроним, тя понесе мъчително проваляне, когато се сблъска с действителността на изборите през март. Дори не съумя да получи 0.5 %, нужни да усили представителството си от 10 места в Народното събрание, които получава служебно по силата на съглашението.

На тези парламентарни избори се наложи десницата, която поддържа Дуке. Ако той бъде определен, ще може да разчита на поддръжката на десницата в Конгреса. Но в очите на над 36 милиона колумбийски гласоподаватели той извлича дивиденти най-много от известността на една авторитетна персона - 65-годишния водач на Демократичния център Алваро Урибе.

" Ако Дуке бе претендент на друга партия, той нямаше да бъде отпред на сондажите ", счита Масиас и акцентира " огромния политически капитал " на предизвикващия полемики, само че известен някогашен държавен глава. Самият Урибе не може да се кандидатира след двата си мандата (2002-2010 г.). " Бащата на Колумбия ", както го назова водещият на един протест, " посвети в рицарство " младия Дуке. Урибе го показва като " късмет за родината ", само че отхвърля да го манипулира като марионетка. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР