Колумбия постави нов рекорд за отглеждане на кока, сочи доклад на ООН

...
Колумбия постави нов рекорд за отглеждане на листа от кока,
Коментари Харесай

Колумбия постави нов рекорд за отглеждане на листа от кока, които се използват за производството на кокаин, сочи доклад на ООН.

Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) съобщи в понеделник, че 230 000 хектара (568 340 акра) земя са били засадени с кока миналата година в южноамериканската нация – 13 процента увеличение спрямо 2021 г.

Потенциалното производство на кокаин също е нараснало с 24 процента до около 1,73 милиона килограма (1730 тона), установи службата.

Това бяха най-високите числа, откакто ООН започна мониторинг през 2001 г.

„Притеснително е, че всяка година има увеличение на реколтата от кока в страната“, каза регионалният директор на UNODC Кандис Уелш по време на представяне на доклада.

Колумбия отдавна е най-големият производител в света на кокаин, силно пристрастяващ наркотик, който е незаконен в повечето страни, и е изправен пред натиск, особено от Съединените щати, да намали производството.


Но усилията на правителството да накара фермерите да се откажат от незаконните култури от кока са изправени пред редица предизвикателства, включително липса на обещани субсидии и други стимули. Много бедни колумбийци, занимаващи се с отглеждане на кока, казват, че нямат друг избор.

Колумбийският президент Густаво Петро, ​​който нарече войната с наркотиците „ирационална“, предложи регулиране на наркотиците, разширяване на програмите за доброволно заместване на култури, съсредоточаване на правоприлагането върху лидерството на наркобандите и увеличаване на социалното финансиране в производствените зони.

Съвсем наскоро, в събота, Петро призова за съюз между страните от Латинска Америка, за да се внесе единен глас в борбата срещу трафика на наркотици.

Той предложи признаването на употребата на наркотици като проблем на общественото здраве, вместо да се изправя пред това, което той нарече „неуспешен“ милитаризиран подход.

„Това, което предлагам, е да имаме различен и единен глас, който защитава нашето общество, нашето бъдеще и нашата история и спира да повтаря неуспешен дискурс“, каза Петро в реч за закриването на Латинскоамериканската и карибската конференция за наркотиците, проведена в колумбийския град Кали.

„Време е да възстановим надеждата и да не повтаряме кървавите и свирепи войни, зле наречената „война срещу наркотиците“, разглеждайки наркотиците като военен проблем, а не като здравен проблем за обществото.“


Според доклада на ООН от понеделник, близо две трети от колумбийските реколти от кока се отглеждат в южните департаменти Нарино и Путумайо, граничещи с Еквадор – който самият се бори с бича на насилието, свързано с наркобанди – и в Северен Сантандер на границата с Венецуела.

Според доклада около половината от културите за наркотици в Колумбия се намират в местни резервати, горски резервати и природни паркове.

Голяма част от сектора се контролира от въоръжени групи, включително такива, ръководени от леви бойци, десни паравоенни формирования или наркокартели.

Колумбийското правителство заяви, че скоро ще приеме нова политика за наркотиците, насочена към разбиването на престъпни организации с възможно най-малко вреда за бедните, селски производители.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР