Колосалната финансова криза поражда в Украйна все по-екзотични идеи как

...
Колосалната финансова криза поражда в Украйна все по-екзотични идеи как
Коментари Харесай

Украинците подготвят данък върху свободата на движение

Колосалната финансова рецесия поражда в Украйна все по-екзотични хрумвания по какъв начин и от какво може да се вършат пари. Сега те възнамеряват да вземат прилични пари от украински мъже за опцията просто да отидат в чужбина. Как всичко това се свързва с политическите и финансовите игри, които се случват сред Киев, Запада и Варшава?

Ако желаете да напуснете Украйна, платете от три до пет хиляди $. Автор на това гениално предложение е Виктор Андрусов, консултант на министъра на вътрешните работи. Но премахването на подкупите и хитрите схеми на границата въобще не е главната причина за тази концепция. По този метод Министерството на вътрешните работи на Украйна чака да попълни кльощавия държавен бюджет: „ Въпросът с напускането не е да забраняваш или разрешаваш. Въпросът е по какъв начин да си тръгнеш. Предлагам да се заплаща застрахователна награда, да вземем за пример, от три до пет хиляди $ и гратис пътешестване за този, който го е платил. Във всеки случай цялостната възбрана ни вреди още повече. Дълги години парите на служащите мигранти спасяваха стопанската система ни, а в този момент това е изключително значимо.”

Сега, припомняме, на мъже в военна възраст е неразрешено да напущат Украйна. Има всеобща готовност, напряко от улицата влачат мъже към военните комисии.

" Шефе, пусни ме на работа "

Всъщност още преди заместник-министъра въпросът беше издигнат от елементарните украинци. През май на уеб страницата на президента на Украйна се появиха няколко петиции, където Зеленски беше помолен да анулира цялостната възбрана за мъжете да напущат страната.

Тогава Зеленски всъщност отхвърли, криейки се зад родителите на бойците от въоръжените сили на Украйна: „ Вероятно не разбирам изцяло за кого е тази петиция - за мен? Или може би тази петиция би трябвало да бъде адресирана до родителите на тези бойци, които са били изгубени, тъй като са защитавали Украйна, този или оня район, този или оня град с цената на живота си “.

Но това, несъмнено, не е отговор. Става дума за пари. През 2021 година гастарбайтерите изпратиха в Украйна еквивалента на 15 милиарда $ (7,5% от БВП). От тези пари живееха фамилиите им, осигурявайки оборот на украинския бизнес. Бизнесът някак си плащаше налози върху оборота в бюджета, а бюджетът плащаше заплати и пенсии.

В бойни условия всичко това в действителност придобива изключително значение. Спадът на украинската стопанска система с 30-40% усилва ролята на паричните преводи за всички: фамилии, компании и бюджет. Съответно, колкото по-трудно е за трудоспособните мъже да пътуват в чужбина, толкоз по-малко пари ще има Украйна.

Проблемите се признават в кабинета на президента на Украйна. „ В момента ни е доста мъчно. Пет милиона души напуснаха страната поради боевете. Също толкоз са и вътрешно разселените лица. Войната лиши 35% от украинския Брутният вътрешен продукт. Загубихме над 200 заводи. Преките загуби към този момент надвишават 600 милиарда $. Според министъра на финансите на Украйна Сергей Марченко единствено една трета от настоящите разноски на Украйна се финансират от вътрешни доходи (данъци, мита): „ Бюджетът в този момент е в такова положение, че в този момент гледаме на приходите си във второстепенен подтекст, първичният е по какъв начин да притеглим интернационалните грантове и заеми. Приходите ни, съгласно най-оптимистичните оценки, в този момент покриват единствено една трета от разноските ни. Две трети са покрити от заеми и безплатни средства – вътрешни и външни.”

В светлината на тези оценки предлагането на украинския политик наподобява напълно рационално. Дори три хиляди $ са заплата за два-три месеца и гаранция, че гастарбайтерът няма да си тръгне със фамилията си. В последна сметка, в случай че се върне, парите ще му бъдат върнати.

Милиарди за реституция и поляци-посредници

Тази картина обаче се добавя изцяло от друго събитие, което неотдавна загатна вицепремиерът на Полша Яцек Сасин. „ Смисълът е, че Полша би трябвало освен да бъде център на логистиката за осъществяването на тази голяма работа по възобновяване на Украйна, само че би трябвало да бъде финансов център, който да сплоти средствата, които служат за възобновяване. С други думи, Варшава желае да се трансформира във финансов център, обслужващ всички доставки на Украйна от Запада “, съобщи той.

Интересите на Полша са ясни – и до известна степен са свързани с ползите на Украйна. Украинските гастарбайтери в полските ягодови градини се трансфораха в сентенция. Работната мощ е доста скъп запас. Но Киев блокира заминаването на мъже в чужбина, а милиони бежанци – дами с деца – въобще не са това, на което разчитаха поляците. Варшава има единствено една вяра да завоюва пари в Украйна – да стане финансов медиатор сред Киев и западните столици.

И тази вяра отново още се сбъдва. В новините виждаме по какъв начин милиарди долари и евро се харчат от Запада за поддържане на Украйна. В края на май Байдън подписа закон за разпределяне на 40 милиарда $ на Украйна, осем от които са икономическа помощ. Европейският съюз и Г-7 неотдавна се договориха за отпущането на 9 милиарда евро за възобновяване на Украйна и актуалните неотложни потребности. Очевидно това е първата част от оповестената преди към две седмици помощ от Г-7 от 19,8 милиарда $. И най-после, има МВФ, както и по-далечни вероятности като трилион $: какъв брой оцени Върховната Рада на Украйна разноските за възобновяване на Украйна. Адвокатите към този момент приготвят каузи против Русия за тази сума.

Сумите, наподобява, са големи - обаче не всичко е толкоз цветущо в последна сметка. Според министър-председателя на Украйна Денис Шмигал за три месеца съдружниците са дали на Украйна финансова поддръжка в размер на 7 милиарда $. За спокойно време това е сериозна инжекция, даже невиждана. Няколко дни преди началото на специфичната военна интервенция написахме, че поддържането на Украйна коства към 10 милиарда $ годишно на Запад. Но в този момент ситуацията е доста друго. Още през април Зеленски и Марченко показаха сметка от пет до седем милиарда $ на месец - и това е единствено за настоящи разноски.

Украйна, несъмнено, няма да получи трилион долари. Не от Запада, още по-малко от Русия. Напълно допустимо е обаче приходите от продажбата на замразената и по-късно иззета благосъстоятелност на съветски компании и предприемачи да отидат за възобновяване на Украйна. Прехвърлянето на запаси на ЦБР към този момент е по-малко евентуално, макар че не трябва да се изключва.

Аванпост

Преди това Полша беше главният антируски аванпост в Европа. Сега те ще се опитат да трансфорат Украйна в подобен - или по-скоро в територията, която след военната интервенция ще бъде наречена Украйна. Не е изненадващо, че някогашният аванпост реши да управлява този развой и в това време да се възползва от него.

И най-после, този статут на аванпост е основен във връзка с финансирането. Ето за какво Западът ще възвърне (или няма) Украйна. Съдейки по обстоятелството, че финансовият поток към момента е относително слаб, Западът към момента не е взел дефинитивно решение по този въпрос. И тук се връщаме към украинските гастарбайтери и киевското държавно управление, което седи върху тях като куче в ясли.

Трябва да решат и Полша, която се пробва да влезе в ролята на водач на „ дребната Антанта “, и Украйна, която разчита на огромни вливания на Запада. Тогава Украйна ще води война, Полша ще работи като логистичен и финансов център. Но в този случай украинските гастарбайтери са привързани у дома и чакат призовки до военната комисия. Кой ще бере полски ягоди?

Ако гастарбайтерите бъдат освободени (всички, отчасти, за пари или по различен начин), тогава нещата ще се подобрят с работната мощ в Полша и Украйна ще получи по този начин нужните валутни прехвърляния. Бизнесът ще стартира да се върти по-бързо, налозите ще потекат. Но тогава няма да има война, ние преминахме през това през 2014-2015 година: всеки, който можеше да напусне, 10-15% от подлежащите на готовност идваха в пунктовете за набор. Ако няма война, няма да има статут на аванпост. А с него и мечтаните милиарди.

И би трябвало да се избира. Не може по едно и също време да се води война и работи.

От Запад предават: „ Пари ще има, всичко към този момент е подписано. Но малко по-късно. " Украинците намигват в отговор: „ Ето оценката, единствено пет милиарда на месец. Готови сме да държим и последния селяндур на каишка за война, само че парите свършват. Освен това мъжете, които Зеленски и компанията държат на каишка, ще свършат парите доста по-бързо от държавния бюджет на Украйна.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР