Колоритният Празник на шарената сол се завръща с девето издание

...
Колоритният Празник на шарената сол се завръща с девето издание
Коментари Харесай

Празникът на шарената сол се завръща след година прекъсване

Колоритният Празник на шарената сол се завръща с девето издание след спиране предишното лято поради пандемията. В неделя площадът на панагюрското село Бъта още веднъж ще се извърши с пъстри сергии, на които майстори ще покажат освен приготвената по свои неповторими предписания фалшификация, само че и ред други кулинарни изкушения, заяви Мария Кършева, библиотекарка в локалното читалище „ Никола Вапцаров “, което е главен уредник на събитието, дружно с кметството и Община Панагюрище.

Ще има кулинарен конкурс в три категории - най-вкусна и красиво поднесена шарена сол, най-вкусно и добре аранжирано обичайно ядене и най-красиво подредена маса с приготвени ястия. Желателно е използването на достоверни съдове от българската софра – глинени, дървени, медни за готовите ястия. Те ще бъдат оценени от професионално жури и ще бъдат връчени предметни награди. Редом с това положителното въодушевление ще поддържат от сцената надарени фолклорни сформира.

Панагюрският край се слави освен в страната, само че и оттатък границите й с доста неща, само че шарената сол е една от запазените марки на този регион. Всеки от нас е виждал пакетчетата с този надпис, само че малко на брой знаят, че бътовци имат свои секрети за приготвянето на свои вариации, които са не по-малко харесвани. Всяка стопанка отглежда в двора си наложителните съставки и държи сама да си подготви подправката по своя рецепта, споделя Мария Кършева. Някои поставят препечени тиквени семки или нахут, счукани на ситно или смлени. Други – царевица. Най-умелите майстори пък употребяват царевица за пуканки, а тънкостта е да я препекат по този начин, че да може да се счука на брашно или смели, само че да не се спука и разпери. Любителите на пикантното прибавят люти пиперки – отново смлени на прахуляк.

Шарената сол е и ритуална храна, напомня Мария Кършева. В Бъта с самун и шарена сол посрещат новородените бебета или снахите в новия им дом, с самун и шарена сол изпращат умрелите по последния им път, по този начин демонстрират гостоприемството си и към скъпи посетители. Шарената сол е една от визитките на България по целия свят, разнасят я многочислените българи, живеещи надалеч от Родината. Ароматната подравка най-малкото е благ спомен от детството на всички, които са похапвали циганска баница, до момента в който са играли при баба на село.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР