Колоезденето може да забави стареенето и да подмлади имунната система,

...
Колоезденето може да забави стареенето и да подмлади имунната система,
Коментари Харесай

Още две причина да карате колело

Колоезденето може да забави стареенето и да подмлади имунната система , заяви Прес асосиейшън. Резултатите от проучването на учените от университета на Бирмингам оспорват общоприетото разбиране, че с възрастта непроменяемо организмът отслабва .

Учените са работили със 125 дилетанти велосипедисти на възраст от 55 до 79 години и са сравнили резултатите им с тези на здрави доброволци, които не се движат постоянно. Те откриха, че велосипедистите резервират мускулната си маса и мощ с годините, като поддържат постоянни равнища за телесни тлъстини и холестерол. При мъжете, равнищата на тестостерона остават непрекъснати.   Ползата от колоезденето най-изненадващо визира и имунната система. Тимусът - ендокринна жлеза, която създава Т-лимфоцити, само че стартира да се свива от 20-годишна възраст, при възрастните колоездачи генерира не по-малко Т-клетки, в сравнение с при младежи.

 колело каране ThinkStock/Getty Images
" Хипократ още през 400 година прочие н. е. е споделил, че придвижването е най-хубавото лекарство. Посланието му обаче с времето се загуби и ние ставаме все по-малко преносими - сподели проф. Джанет Лорд. - Изследването ни дава солидни доказателства, че насърчаването на хората постоянно да спортуват през целия си живот, е осъществимо решение на казуса, че живеем по-дълго, само че не и по-здрави ".

Мъжете велосипедисти , взели участие в проучването, е трябвало да могат да изминат 100 км за по-малко от 6,5 часа, а дамите - 60 км за 5,5 часа.

Контролната група от неспортуващи се е състояла от 75 здрави хора на възраст от 57 до 80 години и 55 младежи на възраст от 20 до 36 години.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР