Колоезденето има нужда от дамска надпревара, еквивалент на Тур дьо

...
Колоезденето има нужда от дамска надпревара, еквивалент на Тур дьо
Коментари Харесай

Има ли бъдеще пред женски Тур дьо Франс

Колоезденето има потребност от дамска конкуренция, еквивалент на Тур дьо Франс. Това сподели президентът на Международния колоездачен съюч (UCI) Давид Лапартиен. Според французинът, който оглавява спорта, организацията ще продължи да упорства за основаването на такова съревнование.

В момента няма женски Тур дьо Франс, като компанията уредник на Тура ASO прави еднодневна женска конкуренция La Course. Тя се организира от 2014 година насам и минава през маршрута на един от стадиите за мъжете. През 2019 година La Course включваше 121 км главно през трасето за самостоятелния часовник в Тура от 13-ия стадий.

Титлата завоюва холандката Мариане Фос, която победи и в първото издание преди пет години.

" Еднодневно съревнование не е задоволително за дамите. Ако желаеме дамски Тур дьо Франс мисля, че е допустимо това да се случи. Ще продължим да настояваме, а сега водим доста полемики, като съгласно мен е доста евентуално да стигнем до съглашение в бъдеще ", сподели Лапартиен пред Военновъздушни сили.

Президентът на UCI посъветва уредника ASO да усили надпреварата до 10 дни, както е в Обиколката на Италия. Дамската конкуренция Джиро Роза е 10-дневно съревнование, което се организира при започване на юли.



Джиро д’Италия е единствената от трите огромни обиколки, които имат многоетапно женско съревнование. Вуелтата, която също се провежда от ASO има двудневна конкуренция, която съответствува с последните два стадия от Обиколката на Испания.

От ASO дават отговор, че е невероятно от логистична позиция да се направи 10-дневно съревнование по време на Тура. Обиколката на Франция е придружена от голяма организация, в която единствено транспортните средства са над 5000.

Идеята за женски Тур дьо Франс не е нова, откакто сред 1984 и 1989 се организира дамска конкуренция в няколко стадия. През 1990 година тя става част от европейския календар, а по-късно стопира да се организира.

Организаторът ASO дава за образец Джиро Роза, като италианската конкуренция не съумява да генерира задоволително интерес. Състезанието се организира при започване на Тура и няма телевизия, която желае да го излъчва за сметка на най-престижната колоездачна конкуренция в света.

 Има ли бъдеще пред женски Тур дьо Франс
© Reuters

" Това, което ни липсва е в действителност огромно женско съревнование като Тур дьо Франс. Мисля, че такава конкуренция ще даде подтик на женското колоездене, без значение дали се организира по време на самия Тур или редом с друга конкуренция ", добави Лапартиен.

От ASO въпреки всичко дадоха вяра, обявявайки че работят по план за многоетапна конкуренция. " Имаме ядро, което работи по подобен план, само че не можем да кажем нищо повече. Отдавна желаеме да създадем женско съревнование от няколко стадия, само че това е невероятно да се прави по време на Тура ", обясниха уредниците.

Френската компания е най-големият уредник на съревнования в колоезденето, като при дамите дава отговор освен за La Course, само че и за двете най-престижни еднодневни надпревари - Лиеж-Бастон-Лиеж и Флеш Валон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР