Колкото уникален по своята същност и значимост от историческа гледна

...
Колкото уникален по своята същност и значимост от историческа гледна
Коментари Харесай

Когато се закучат нещата

Колкото неповторим по своята същина и значителност от историческа позиция е процесът по извеждането на Англия от Европейски Съюз, толкоз и тягостно с неяснотите си протича Брекзит. И каквото и да си приказваме, буксуването продължава само и единствено по виновност на британците – които, както в оня анекдот към момента “не знаят какво желаят, само че е нещо друго ”. Безотговорното отношение на политическата им класа към сериозните въпроси, повдигнати вследствие на референдума от юни 2016 година и протакането им в месеци на куха политическа изразителност, слагат британците, че и европейците в непрекъснато положение на неизясненост за бъдещето.

Вторият стадий от договарянията за Брекзит, засягащи бъдещите търговски връзки сред Англия и Европейски Съюз, стартира при започване на месеца и на доктрина върви обикновено. Разговорите се водят сякаш в границите на постоянни срещи сред двата преговорни екипа на Лондон и Брюксел. Първите не е доста ясно от каква позиция договарят, откакто нито министър-председателят Тереза Мей, нито който и да е от по-видните в държавното управление й радетели за овакантяване на Европейски Съюз, е дефинирал съответно по какъв начин си показва бъдещите връзки със Съюза.

Лидерът на опозиционните лейбъристи Джереми Корбин хвърли динамит в блатото в понеделник с тирада, в която отбрани бъдещо оставане на Англия в Митническия съюз след Брекзит и може би опазване на част от свободното придвижване, тъй като ще е от изгода за стопанската система. Поредната доктрина, “какво би могло да бъде, в случай че го желаеме ”. В Брюксел евентуално отегчено са подбелили очи на констатацията му. Правителството на Мей отвърна ден по-късно посредством министъра на външната търговия Лиам Фокс, който настоя в свое привидение за бъдещето, че няма по какъв начин Англия да остане в Митническия съюз като подобен, само че може да е в някакъв различен. И дебатът изпадна в областта на семантиката – бъдещо митническо “споразумение ” сред Англия и Европейски Съюз може ли да се назовава “съюз ” или не. С думата “съюз ”, бидейки към този момент надали не токсична в актуалния британски език. Как обаче да бъдат разказани тези бъдещи връзки, никой във Англия не се нагърбва отговорно.

За сметка на това от Еврокомисията към този момент са набрали скорост и по план-график са подготвени с тяхната първа работна версия на бъдещото съглашение след Брекзит. Публикувана в сряда и учредена върху на практика устната сделка, която стремително реализираха с Лондон през декември за границата сред Ейре и Северна Ирландия, с цел да затворят първата глава от договарянията. Където може би е разковничето какви да бъдат бъдещите връзки на Англия с Европейски Съюз по отношение на Митническия съюз и Единния пазар. Целият проблем от декември насам наподобява е бил, че или британците са били изгубили своето копие от декемврийското съглашение, или никой в Лондон не е могъл да си спомни до момента какво тъкмо са се договорили. До степен в деня на оповестяването на работната версия на Европейски Съюз на съглашението, в медиите на Острова да изтече меморандум от първия посланик Борис Джонсън до премиера Тереза Мей, в който той упорства, че Лондон не би трябвало да се отхвърля от вид за връщане на по този начин наречената “твърда граница ” сред Ейре и Северна Ирландия. При състояние, че нито един от трите вероятни разновидността, контрактувани с Европейски Съюз през декември, не планува това – вид “А ” изключваше изобщо опцията за връщане на границата; вариант  ”B ” даваше на Англия самодейността да предложи техническо решение за отбягване на граничния надзор, а във вариант  ”C ” Северна Ирландия резервира част от европейските регулации в основни за стопанската система и търговията на острова области.

Поради липса на каквато и да е самодейност от страна на Лондон през последните месеци, да не кажем изобщо, екипът на Мишел Барние е подготвил текст, който се преценява с най-удобния за Брюксел вид. На остров Ирландия да бъде основана обща регулаторна зона, която да подсигурява свободното придвижване на артикули през границата север-юг, а територията на Северна Ирландия да остане част от митническата зона на Европейски Съюз. Тоест, даже при “твърд Брекзит ” Англия ще си остане с един крайник, проформа, в Митническия съюз и Единния пазар, даже и да не е подчинена на отговорностите и регулациите, свързани с тях. И на Острова още веднъж настана безпорядък.

Представянето на работния вид на съглашението съответства с парламентарния надзор в английския парламент. Премиерът Мей съобщи че препоръчаният от Брюксел текст заплашва конституционния интегритет на страната, само че отхвърли тя и Борис Джонсън да се борят за “твърда граница ” на Смарагдовия остров. В Брюксел повърхностно повдигнаха плещи и отхвърлиха да имат каквито и да е враждебни планове в оферти текст. Ирландските демократи-юнионисти незабавно се оповестиха срещу това Северна Ирландия да има специфичен статут, друг от този на останалата част на Англия. Опонентите им републиканци от “Шин Фейн ” безспорно са се напрегнали в допълнение от това, а в Дъблин към този момент се готвят за дълги словесни разпри. Всички в очакване на идващия епизод от сагата – плануваната за петък поредна “голяма тирада ” на Тереза Мей, в която английският министър председател за следващ път ще изложи “окончателната ” си визия за това какво чака Англия като краен резултат от излизането си от Европейски Съюз. Да не повярва човек!

Нищо не е обещано


По време на конференцията в Брюксел през вчерашния ден, основният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние настоя още, че протакането на преговорния развой не е никога в полза на Англия, тъй като по графика на Европейската комисия целият размер преговорни въпроси би трябвало да е завършен най-късно до есента на тази година, с цел да се съблюдава срокът 29 март 2019 година, когато страната към този момент официално няма да е част от Европейски Съюз. Френският посланик акцентира, че Лондон към момента не дава задоволително гаранции за равноправно отнасяне на европейските жители на английска територия, което е наложително изискване за сключване на окончателното съглашение. Въобще идните месеци и години не наподобяват розови.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР