Колкото повече захар консумираме, толкова по-голям е рискът от преждевременна

...
Колкото повече захар консумираме, толкова по-голям е рискът от преждевременна
Коментари Харесай

Консумация на тази напитка ни убива светкавично

Колкото повече захар консумираме, толкоз по-голям е рискът от преждевременна гибел. Това разкрива ново дългогодишно изследване върху метода, по който напитките с добавена захар въздействат на човешкото здраве.

С помощта на доброволци, изследователският екип установил, че най-често хората, които пият повече захарни питиета, умират от сърдечно-съдови болести и в по-малка степен от рак.

Друга любопитна констатация, която откривателите от университета Харвард вършат в своето проучване, е, че рискът от ранна гибел, обвързван с потреблението на алкохол, е по-силно изразен при дамите, в сравнение с при мъжете.

Научното проучване, извършено на територията на Съединени американски щати, в което взели участие над 80 000 дами и близо 40 000 мъже, също по този начин открива, че пиенето на една напитка с неестествен подсладител, вместо такава със захар, дневно намалява този риск. Но пиенето на четири или повече питиета с неестествен подсладител още веднъж покачва риска от ранна гибел, най-много при дамите.



Резултатите от проучването са оповестени в списание "Circulation ".

„ Нашите резултати в допълнение поддържат апела за ограничение на напитките с високо захарно наличие и замяната им с други питиета, за предпочитане вода. Така се усъвършенства цялостното здравословно положение на човек и неговото дългоденствие “, изяснява Васанти Малик, откривател в катедрата по хранене и водещ създател на изследването.

Екипът изяснява, че напитките с добавена захар като газираните и негазираните безалкохолни питиета, плодовите питиета, енергийните питиета и спортните питиета — са най-големият източник на добавена захар в диетата на американците, а и на доста други нации по света.



Според създателите на проучването, приемът на подсладени със захар питиета се усилва и в разрастващите се страни, подтикван от урбанизацията и маркетингова тактика на производителите на тези питиета.

Предишни изследвания разкриват връзки сред приема на питиета с добавена захар и увеличението на телесното тегло, рискът от диабет вид 2, сърдечните болести и инсулта, макар че малко на брой са разглеждали връзката сред приема на тези питиета и преждевременната гибел.

Ето по какъв начин и с какъв брой се усилва рискът от преждевременна гибел съгласно броя на напитките с добавена захар, които консумираме:

- от една до четири питиета със захар месечно — 1%

- от две до шест питиета със захар седмично — 6%

- от една до две питиета със захар на ден — 14%

- от две или повече питиета със захар на ден — 21%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР