Колкото повече оставяме пространство без комуникация, някой друг влиза в

...
Колкото повече оставяме пространство без комуникация, някой друг влиза в
Коментари Харесай

Буяр Османи: Комуникацията с България трябва да бъде постоянна и интензивна

Колкото повече оставяме пространство без връзка, някой различен влиза в тази връзка и отвлича дневния ред и ни откъсва от траекторията, която сме начертали от юли тази година.

 

Разбрахме се неотложно да задействаме секторните работни групи, тъй като идната седмица екип от двете министерства ще направи календар за непрекъснати срещи на секторните работни групи, петте групи, които бяха образувани при започване на годината. Те ще се срещат един път месечно, с цел да поддържат непрекъсната връзка, непрекъснат мониторинг на проектите за деяние в региона на съдействието, сподели Османи на днешната среща с медиите.

 

Османи осведоми, че незабавно са се разбрали за едно събитие с българския му сътрудник Николай Милков, а останалата част от календара, както сподели той, ще бъде готова от екипите идната седмица. Той осведоми, че са определили хората, които от македонското и българското Министерство на външните работи ще се срещнат онлайн тази седмица, с цел да дефинират календара.

 

На срещата с медиите Османи подчертава върху работното посещаване в България при започване на седмицата, което счита за доста значимо. Той осведоми за извършените в София срещи с министър-председателя Гълъб Донев, с министъра на външните работи Милков и срещите с съвсем всички водачи на парламентарно показаните политически партии в Република България.

 

Целта беше освен поддържане на естествена връзка, връщане към дневния ред, само че и един тип превантивна дипломация, тъй като започнах да не одобрявам наклонността и динамичността в връзките с Република България, изключително след огромната стъпка, която направихме през юли т.г. Тъй като там няма политическо държавно управление, желаех да се срещна както с формалните управляващи, по този начин и с политическите партии, сподели Османи. Той добави, че е упорствал за подобен формат на срещи и в самия български парламент, изключително по време на учредителната сесия, когато, както сподели, водачи на политически партии започнаха да обменят отзиви за нова декларация за Република Северна Македония.

 

Министър Османи осведоми, че са се договорили за осъществяване на бизнес конгрес с Република България, който ще се организира при започване на декември в Скопие. Заедно с министър Милков в Скопие се чака да дойдат огромен брой предприемачи и компании от България. С това, както сподели той, ще отбележим един милиард евро стокообмен тази година.

 

Тук сформирахме работни тематични групи за осъществяване на протокола. За всяка тематика по една работна група плюс междуведомствена, т.е. министерска работна група. България е направила същото в тяхното министерство, тъй че има работни групи и там, и тук, които да следват протокола. Така че, като се изключи че следваме протокола, се задействат секторните работни групи и този екип, който ще се събере идната седмица, ще направи календар за техните връзки, по-чести връзки.

 

Това, което следва да бъде в съгласие в идващия интервал и е обвързване в протокола, е календарът за взаимни празнувания на към този момент контрактуваните исторически персони, осведоми Османи. Османи сподели, че би трябвало да бъде основан календар за петте съгласувани исторически фигури в сходство с протокола за 2023 и 2024 година

 

Ще забележим този екип, който представихме, да може с изключение на календара за секторните работни групи за работните групи за протокола да стартира диалози вероятно в съдействие с Историческата комисия, макар че това е работа на двете държавни управления да дефинират избрани календари дали ще са юбилейни, дали ще са петгодишни, десетгодишни, едногодишни... Ще забележим според на лицата, които са контрактувани, сподели Османи.

 

Вече имаме одобрен модел и това е 24 май – Ден на общославянските просветители, празник, който от години честваме дружно. Остават Свети Климент, Свети Наум и Самуил, за които ще би трябвало да стартират диалозите.

 

В рамките на работното посещаване в България е било разговаряно и за Културния център в Благоевград, за което, както сподели той, има позитивно мнение.

Предстои да забележим по кое време, в какъв период ще сме подготвени във връзка с цялата процедура, документи и така нататък, с цел да се открие културният център в Благоевград, сподели Османи. Той добави, че срещите с политическите партии са били положителни и градивни.

Отговаряйки на журналистически въпрос за работното посещаване в България, Османи акцентира, че провокациите, изключително тези, свързани с въпросите на идентичността, уникалността и в частност езика, както сподели той, смущават жителите и изключително стесняват пространството за съдействие във всяка друга част, в която би трябвало да има съдействие.

 

Нямаше среща съответно с водачите на политическите партии в Народното събрание, на която да не съм се спрял точно на тази част, когато тези изявления са свързани с уникалността, идентичността и езика, и показах, че колкото повече и в случай че въобще има диалози по този въпрос, толкоз повече ще се стесни пространството за каквато и да било естествена връзка във връзка с другите въпроси. Смятам, че всички схванаха посланието какъв брой сензитивно е това и какъв брой би трябвало да внимават във връзка с въпроси, които се отнасят за тематики като еднаквост, специфика и език, сподели Османи.

 
 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР