Колкото повече хора се ваксинират, толкова рискът от развитие на

...
Колкото повече хора се ваксинират, толкова рискът от развитие на
Коментари Харесай

Доц. Борислав Борисов: Колкото повече ваксинирани, толкова по-нисък ръст на мутациите

 Колкото повече хора се имунизират, толкоз рискът от развиване на разновидности ще намалее. Този вирус мутира там, където стои дълго в организма и има една-единствена цел да се възпроизведе.

Това съобщи в " Денят стартира " по " Българска национална телевизия ", ръководителят на Българската асоциация по клинични изследвания доцент Борислав Борисов.

Според него, шансът имунизиран човек да бъде пропагандатор е редуциран до най-малко, а рискът от затруднения и от хоспитализации също към този момент е фрапантно понижен.

" За първи път излязоха данни от действителната процедура и те са доста безапелационни - става дума за над 1 млн. имунизирани сред 20 декември и 2 февруари, и данните са доста безапелационни. Между втора и трета седмица от първа доза имаме намален риск от възпаление с близо 50%, а след втора инжекция - над 90% понижен риск от възпаление ", изясни той.

Това по думите му е казус в историята на имунизационните стратегии, когато с изключение на данните от клинични изпитвания, имаме и толкоз огромен размер данни за действителния резултат в обществото.

" В момента има 80 ваксини в клинични изследвания, 16 от тях са в последните си етапи. В тях се включват десетки хиляди участници, става дума в действителност за голям запас и доста сериозен доказателствен материал ", сподели още доцент Борисов.

Амбицията на науката сега е да сътвори универсална ваксина. Включват се нови платформи, създават се нови концепции.

" Една от тях са така наречен протеинови ваксини. При тях човек не се имунизира с аминокиселини, а с протеин, който припомня на шиповия протеин, наподобява доста на него и надлежно организмът го разпознава и активизира своя боеприпас ", добави доцентът.

Според него първата такава ваксина ще бъде импортирана за утвърждение от Европейската организация до края на месеца, тъй като изследването е готово и резултатите са налице.

На базата на доста съществени разбори за така наречен антитела, тези, които обезвреждат резултата или на шиповия, или на мембранния протеин, се създават нови платформи, като се употребяват самоамплициращи се или самоусилващи се РНК ваксини, при които дозата е по-ниска, само че е комбинирана с безвреден вирус.

В момента има изследвания и за ваксина за деца сред 12 и 18 години, създават се и ваксини за бременни, а има концепция есента да се създаде комбинирана ваксина за ковид и грип.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР