Колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкова повече ще нараства

...
Колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкова повече ще нараства
Коментари Харесай

Руски агенти взривяват оръжейните ни заводи, прокуратурата ги пази

Колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкоз повече ще нараства и смисъла на създаваните в България снаряди за защитата ѝ. С това обаче ще пораства и желанието на Русия да пречи на доставките, което усилва рисковете за сигурността на българските жители и оръжейната промишленост на страната. Това се твърди във филм на  " Свободна Европа ", озаглавен  " Неразкритите гърмежи в сянката на войната на Русия в Украйна ".

Филмът наблюдава серия от гърмежи в оръжейни хранилища и фабрики през последните години, които с изключение на големи материални вреди, лишиха и живота на 19 души, а други 10 бяха ранени.

Първият сходен гърмеж избухна на 12 ноември 2011 г. край севлиевското с. Ловни дол в склад с 3000 далекобойни снаряда, благосъстоятелност на предприемача Емилиян Гебрев и оръжейното му сдружение " Емко ". Експлозиите не престават няколко дни и като по знамение жертви няма. Необходими са обаче повече от 6 месеца, с цел да бъдат събрани и обезвредени всички снаряди в региона. Разследването по случая преглежда няколко вероятни версии, като измежду тях са застрахователна машинация, човешка неточност и техническа нередовност. Всички тези хипотези обаче бяха отхвърлени когато доказателствата стартират да сочат към бойкот, напомня кино лентата на " Свободна Европа ".

През 2013 година прокуратурата спря следствието за гърмежите в с. Ловни дол тъй като не съумява да открие хипотетични причинители. Но съгласно свидетелските показания на един от охранителите на обекта - Константин Скилин, на 150 м от взривения склад проверяващите са намерили съветско взривно устройство. В постановлението за прекъсване на следствието е разказано че то съставлява извънредно мощен еластичен експлозив, който не се е задействало поради недостатък.



Шест месеца след случая в с. в с. Ловни дол няколко оръжейни склада са унищожени след голяма детонация край Стралджа която лишава живота на трима души. Експлозиите са толкоз мощни че доста от локалните поданици ги объркват със земетресение, а над 600 души от околните села са евакуирани.

Първоначално проверяващите настояват че причина за нещастието е разглобяването на ракета. Десислав Делев, притежател на сдружението " Берета трейдинг ", охранявало складовете край Стралджа, в началото е упрекнат в немарливост, само че е оневинен на първа инстанция. По-късно делото е върнато за ново разглеждане, а прокуратурата трансформира обвиняването му, само че повече от 10 години след смъртоносните детонации към момента няма присъда. Пред създателите на кино лентата " Неразкритите гърмежи в сянката на войната на Русия в Украйна " Делев твърди, че прокуратурата въобще не е разследвала версията за бойкот.

Той споделя също, че гърмежът е съвпаднал с щета в системата за видеонаблюдение на складовата база, а в деня на детонацията там е бил извикан екип, с цел да я поправи. По думите му в склада са се съхранявали и муниции на компанията " Сейдж консултантс ", предопределени за експорт в Грузия. Неотдавна тя беше включена от Русия в забранителен лист. Разследващият уебсайт Bird разгласява позволение на името на компанията за експорт на оръжие в Грузия, издадено единствено два месеца преди детонациите.

Експертиза, направена в границите на първото разглеждане на делото против Десислав Делев демонстрира, че има доказателства за взривно горене във всеки от петте склада въз основата. " По принцип тези бази се построяват по този начин, че при гърмеж в един склад да не се позволява детониращ резултат върху останалите, изяснява самият Делев. За да стане това, би трябвало да бъдат разрушени валовете които са построяват особено към всеки склад. При нас няма никакво нарушаване на валовете, никакво обгаряне, а са взривени всички хранилища. Чистата и обикновена логичност сочи, че има външна интервенция, тъй като всичко погина ", споделя още той.

През 2014 година следват още 4 детонации в оръжейни хранилища и фабрики у нас.

На 28 февруари след детонация в цех " Арсенал " в Казанлък умира един човек.

На осми август 10 души са ранени в серия от детонации във военния цех " Терем Цар Самуил " в Костенец.

На първи октомври 15 души умират в цех " Миджур " в Горни Лом. Това е най-смъртоносният сходен случай.

На 19 декември 2014 година при детонация в частен оръжеен цех в Мъглиж умира един човек.

През 2015 година пожари и детонации стават и в хранилища на държавно оръжейна компания, които се намират край сопотското с. Иганово.

Две седмици по-късно против Емилиян Гебрев е осъществен опит за нападение посредством отравяне. На 28 април 2015 година той изпада в кома, а версията за отравянето му е обвързвана с сложено върху дръжката на автомобилна врата фосфорно органично вещество. За причинител пет години по-късно прокуратурата показва съветски скришен сътрудник. Първоначално обаче от държавното обвиняване загатват като допустима причина за тежкото положение на Гебрев консумация на нечиста с пестициди салата от рукола.



Посещенията на сътрудници на ГРУ съответстват с гърмежи и в България. След като не бележат прогрес в следствието в продължение на три години, българските управляващи получават информация от Англия.

Тези данни свързват положението на Гебрев от 2015 година със обвинен за отравянето с новичок на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал в Солсбъри. Британските служби настояват че опитът за нападение бил осъществено от сътрудници на съветското военно разузнаване ГРУ. Така на българската прокуратура и се постанова да одобри и разгласи публично, че зад отравянето на Гебрев се крие освен това от нечиста салата.

Само три седмици по-късно - на 14 април с.г. Иваново, Сопот и Карлово още веднъж са накрак поради нови гърмежи в същия склад. Унищожените снаряди от склада е трябвало да бъдат изпратени в Украйна през страни медиатори като Полша и Чехия. Започва следствие за гърмежите, само че едвам 6 години по-късно прокуратурата за пръв път загатва за съветска диря по случая а доказателствата по делото се оказват унищожени при тайнствен пожар в постройка на Министерство на вътрешните работи на 31 май 2015 година Според медийни изявления от този момент пожарът евентуалната причина за пожара е късо съединяване, само че през април 2021 година прокуратурата за пръв път непосредствено свързва пожара с евентуална съветска интервенция. Международната проверяваща група Bellingcat публикува данни, които демонстрират, че двама от съветските сътрудници упрекнати за отравянето на Емилиян Гебрев, са били в България дни преди този пожар.

Инцидент от ранните часове на 31 юли 2022 м.г. е най-новият от серия подозрителни гърмежи в оръжейни фабрики и хранилища в последното десетилетие у нас. Пожар в оръжеен склад край Карнобат на сдружението " Емко " провокира серия от гърмежи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР