Колкото по-дълго продължава войната с Русия, толкова по-вероятно е щетите

...
Колкото по-дълго продължава войната с Русия, толкова по-вероятно е щетите
Коментари Харесай

Дъглас Макгрегър: Неизбежен провал в Украйна, САЩ пренерегват фактите и уроците от историята

Колкото по-дълго продължава войната с Русия, толкоз по-вероятно е вредите за Украйна да бъдат непоправими.

В отворено писмо, озаглавено, 20 известни американски бранители на войната против Русия в Украйна настояват, че спорът е достигнал решителен миг. Авторите упорстват, че с цел да завоюват, украинските сили се нуждаят от обилие от ново съоръжение, в това число непрекъснато доставяне с муниции и аварийни елементи за артилерийски платформи, системи за противовъздушна защита с дребен и междинен обхват за противопоставяне на съветски въздушни и ракетни удари и муниции ATACMS за HIMARS с обсег от 300 км, нужни за нанасяне на удари по съветски военни цели на всички места в Украйна или Крим.
Междувременно, първичният поток от съоръжение и муниции от европейските съдружници на Вашингтон в Украйна беше редуциран до най-малко. Даниел Фиот, европейски анализатор на защитата във Vrije Universiteit Brussel, се оплака: „ Украйна се нуждае от хардуер, а не от парещ въздух “. Също толкоз значимо е, че настава отмалялост от притока на бежанци в цяла Европа.
Германци и унгарци изгубиха самообладание от неспирния поток бежанци от известно време, а в този момент поляците доближават точката на засищане. Полските семейства са изправени пред съществени стопански усложнения. Полша има едно от най-високите равнища на инфлация в Европа - 15,6 % през юли - породена частично от войната в Украйна. Докато изискванията се утежняват през есента и зимата, не е мъчно да си представим, че ще се породи голям публичен напън върху Берлин, Варшава, Прага, Париж и Рим за преустановяване на войната в Украйна.

Трудната истина е, че въвеждането на нови оръжейни системи няма да промени стратегическия резултат в Украйна. Дори в случай че европейските членове на НАТО, дружно с Вашингтон дават на украинските войски нова лавина от оръжия и тя да дойде на фронта, вместо да изчезне в черната дупка на украинската корупция, 700 000-та войска на Украйна не разполага с образование и тактическо управление, нужни за осъществяване на комплицирани нападателни интервенции. Освен това има остра некадърност да се признае, че Москва ще реагира на сходно развиване посредством ескалация на спора. За разлика от Украйна, Русия сега не е мобилизирана за по-голяма война, само че може бързо да го направи.
Американските военни и цивилни водачи непрестанно подценяват обстоятелствата от историята и уроците от нея. Най-важното е, че те подценяват критичността на човешкия капитал в униформа, който постоянно е основна част от реализиране на победа във войната. 
На 22 юни 1941 година немският Вермахт стартира нахлуването си в Русия с повече коне, в сравнение с танкове. В по-голямата си част немските пехотинци са формирани от дивизии в стила на Великата война, зависещи от логистика и артилерия. Германските бойци са били несъмнено отлични, само че единствено малко на брой са били оборудвани с огневата мощност, подвижността и бронираната отбрана, нужни за войната в Източна Европа.„
От милионите немски бойци, които маршируваха в Русия, от 450 000 до 500 000 бяха причислени към мобилните бронирани сили на Германия, офанзивната ударна мощ, която бързо смазваше своите полски, английски, холандски, белгийски и френски съперници. Тези бойци бяха най-хубавите от най-хубавите, с лъвски къс от модерното съоръжение. 
Бяха нужни четири години, от 1939 до 1943 година, с цел да се износи този главен детайл и да се доближи точката, в която огромните немски офанзиви към този момент стават невъзможни. Критичните данни, които би трябвало да се помнят, са, че 55 000 немски офицери са били убити в пердах до октомври.
Тези немски офицери са били измежду най-хубавите и опитни офицери в армията. Те са направили брилянтните маневри, които доведоха зле екипирания Вермахт до портите на Москва във война на три фронта – Западна Европа, Средиземноморието и Източна Европа. Те водят Вермахта  през офанзивите, чиято кулминационна точка са борбите при Курск и Ел Аламейн.
Подобен проблем порази Луфтвафе. Германската промишленост можеше да обезпечи съвременни изтребители, само че Луфтвафе не можеше да размени загубите на най-хубавите си водачи, както немската войска не можеше да размени най-хубавите си офицери.
Междувременно адмирал Исороку Ямамото схваща смисъла на човешкия капитал в униформа по-добре от всеки различен. Ямамото освен желае да удари и унищожи флота на Съединени американски щати в Пърл Харбър, само че също по този начин да завземе Хавайските острови, заявявайки: „ За да победим американския флот, би трябвало да убием неговите офицери. “ Ямамото схваща какъв брой доста време лишава образованието и подготовката на офицери за флота. В последна сметка, офанзивата на Япония против Пърл Харбър разреши на силите на Съединени американски щати да унищожат най-хубавото, което японските имперски въоръжени сили имаха по въздух и море.
И във война, и по време на мир човешкият капитал е всичко. За страдание, Вашингтон не му придава съвсем никаква стойност, като нетърпеливо понижава стандартите за банкет на бойци и офицери. Ако това отношение се резервира, а евентуално по този начин ще бъде, резултатът от облекчените стандарти ще застигне американските военни, когато нашите сили най-сетне се изправят в борба против способна противникова мощ. 
Джон Адамс, вторият президент на Съединените щати, отбелязва: „ Фактите са настойчиво нещо; и каквито и да са нашите стремежи, нашите пристрастености или диктата на нашата гняв, те не могат да трансформират положението на обстоятелствата и доказателствата “. Адамс и през днешния ден е прав. 
Войната на Украйна с Русия е в решаващата си точка. Време е да сложим край. Вместо това създателите на писмото се стремят да затвърдят неуспеха. Те упорстват за надълбоко неправилна тактика по отношение на Украйна, която в най-хубавия случай ще докара до свеждането на Украйна до страна с понижени граници и без изход на море сред река Днепър и полската граница. Това е резултат от неправилните политики, почнали през 90-те години на предишния век при администрацията на Клинтън, които доведоха Русия до политическа изолираност от страна на Европа и затвърдиха съюза на Москва с Пекин.
Разширяването на НАТО до границите на Русия в никакъв случай не е било належащо и стана пагубно за Европа. Колкото по-дълго продължава войната с Русия, толкоз по-вероятно е вредите за украинското общество и нейната войска да бъдат непоправими. За Украйна към момента е вероятен неутралитет по австрийски модел. Ако Вашингтон упорства да продължи войната на Украйна с Русия, опцията за неутралитет ще изчезне, натовската нежна „ коалиция на искащите “ ще се разпадне, Украйна ще се трансформира в новия „ болник на Европа “ и ще остане катализатор за предстоящ спор. 

Дъглас Макгрегър е полковник (от резерва), старши помощник на The American Conservative, някогашен консултант на министъра на защитата в администрацията на Тръмп, награден деец от воините и създател на пет книги.              
Източник:        
Превод: " Гласове "
 
                          
 
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР