Колкото и органа да направим, няма как да заобиколим прокуратурата.

...
Колкото и органа да направим, няма как да заобиколим прокуратурата.
Коментари Харесай

Даниел Вълчев: Колкото и органа да направим, няма как да заобиколим прокуратурата

" Колкото и органа да създадем, няма по какъв начин да заобиколим прокуратурата. Ако това е концепцията, няма да се получи ". Това разяснява в предаването " Политически НЕкоректно " проф. Даниел Вълчев.

По отношение на премисляната промяна на КПКОНПИ Вълчев счита, че би трябвало да се направи спор дали да има подобен орган, " който е с квази репресивни благоприятни условия, въпреки и следен от съда ", или желаеме да го създадем в интерес на жителите - " ще остане лицето Х с необяснимото си имущество, ще го обложим, само че в подмяна на това няма да има заплаха някой от нас да пострада от това нещо ". В България към този момент имало задоволително структури с проверяващи функционалности - полиция, данъчни, митнически, ДАНС.

Никой сега не дебатира по въпроса дали е хубаво да има профилирано правораздаване, уточни Вълчев.  " Коя от двете несгоди ние ще би трябвало да изберем - то да е свръхцентрализирано, каквото е сега, и демонстрира дефекти. Другата е - когато го разхвърляш по окръжните съдилища - заплахата е прокурорът, съдията и нарушителят да си приказват. Това беше и една от огромните рецензии тогава към България и се реагира по този метод. Т.е. ние се връщаме почти преди 8-9 години, без още веднъж да създадем всъщност диспути ".

Решението на Конституционния съд, че правосъдният министър може да прави номинации за основен прокурор и ръководители на двете висши съдилища било предстоящо, затова министърът може - при съществуване на законови учредения за това - да желае и тяхното премахване.

" Доколко Висш съдебен съвет би откликнал на такова искане - това е напълно различен въпрос. И едното е добре, и другото е добре. Защото концепцията за разделяне на управляващите е не да има някакви органи, които да са изцяло самостоятелни едни от други, а е таман противоположното ".

Той цитира юриста проф. Стефан Баламезов, съгласно който властта е една, тя е единна и правилото не води към концепцията за разделяне, а по скоро за разграничаване и съвместен надзор сред управляващите.

" Няма нищо неприятно в това изпълнителната власт да слага проблеми, в това число свързани с лични назначения в правосъдната власт, както няма и нищо неприятно правосъдната власт - в лицето ва Върховен административен съд - да анулира актове на държавното управление. Въпросът е да не се бъркат една с друга, когато става дума за съответни решения ", разяснява още проф. Вълчев.

По думите му прокуратурата не е основният прокурор:  " Най-важното е да се види мястото на обвиняването в наказателния развой. Не може Министерство на вътрешните работи и прокуратурата да не си приказват, това е институционално неприемливо ".

В предаването " Политически НЕкоректно " Даниел Вълчев показа първия си разказ " Неделният продавач на книги ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР