Колкото и невероятно би било да видим еднорог в живота,

...
Колкото и невероятно би било да видим еднорог в живота,
Коментари Харесай

Кои стоят зад българската компания „еднорог”, оценена на 1 млрд. долара?

Колкото и необикновено би било да забележим еднорог в живота, толкоз и огромна необичайност е едвам проходил бизнес да бъде оценен на колосалната сума от 1 милиард $. Във финансовия свят това се случи, а сензационната вест беше създадена от българи.

„ Разработваме финансовата система на бъдещето " и „ Правим гражданска война в метода, по който фирмите ръководят финансите си “, споделят създателите на стартъпа.

Компанията е снована през 2018 година от двама някогашни чиновници на „ Телерик “ – Христо Борисов и Бойко Караджов, към които се причислява и Константин Дженгозов. Компанията е една от най-бързо разрастващите се финтех компании в Европа с оценка от 1 милиарда лв., споделя БТВ.

През ноември компанията разгласи, че са привлекли 112 млн. $ в една от най-големите покупко-продажби в Централна и Източна Европа. Привлеченото финансиране е рекордно - второ по мярка за района. Преди дни получиха инвестиция от спомагателни 100 милиона $. Това оцени компанията на стойност един милиард $ и публично ги трансформира в първия български еднорог.

Впечатляващо е късото време от няколко месеца, през което цената на стартъпа бе удвоена.

Компанията има офиси в Лондон, Берлин, Барселона, София, като продуктовият и инженерен екип са основани напълно в България. Предстои отварянето на офиси в Амстердам, Париж и Ню Йорк, разкриване на повече от 200 работни места в Европа, над 100 ще са в София. В момента обслужват клиенти от 30 страни.

В екипа им е финтех съветникът на „ Google “ и старши консултант една от най-големите банки в Англия – „ Барклейс “.

„ Причината това да се счита, че е еднорог е, че се случва извънредно рядко. Мога да кажа, че се веселя, че сме първият български еднорог в България като нашата при започване на месеца беше оценена на над 1 милиард $ “, споделя изпълнителният шеф на компанията Христо Борисов.

„ Моето детство беше главно в столичния квартал „ Дружба “. Като беше много свободно, по този начин бих го нарекъл. Моите родители са разведени много от рано и аз главно израснах с майка ми, тъй че за мене детството беше огромна независимост. Имах съвсем никакви ограничавания и може би това беше една от аргументите аз да се опитам да съм извънредно доста фокусиран в нещата, които върша, защото когато имаш независимост, може да се разпилееш доста бързо и в случай че не си намериш задачите бързо, нещата могат да не свършат доста добре “, споделя Борисов.

„ Честно казано, не ми е минавало и през мозъка да се откажа. Въпреки минахме през много сложни неща и бяхме тъкан, а точно прочувствено влакче през много огромна част от интервала, в който създаваме компанията. За мен постоянно е било чест да бъда с всички хора, които са се присъединили в компанията и са имали доверие, че почваме да стартираме нещо. Рисково е. Доста от чиновници си понижиха заплатите 6-7 пъти от парите, които взимаха, с цел да стартират да работят за тази концепция “, показа Борисов.

„ Получавали сме доста отводи 62 пъти ни отхвърлиха 43 фонда, споделяха ни, че не може да създадем тази компания, само че ние успяхме “, споделя предприемачът.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР