Колкото и да сте убедителни и харизматични, ако идеята ви

...
Колкото и да сте убедителни и харизматични, ако идеята ви
Коментари Харесай

Тази идея не струва!

Колкото и да сте безапелационни и харизматични, в случай че концепцията ви за нов бизнес не е добра, то вие мъчно ще намерите вложители. Това е сензитивна тематика за бизнесмените. Важно е обаче да не забравяме, че доста компании, които през днешния ден се назовават „ disruptors ”, което, преведено на български значи - такива, които разрушават статуквото, не постоянно са срещали утвърждение още през цялото време. Идеите, които стоят зад Uber, Airbnb, Bitcoin и даже Amazon най-вероятно са били считани за ужасни от някои хора в предишното. Истината е, че бизнесмените не желаят да споделят на сътрудниците си, че техните хрумвания не костват. По тази причина единственият човек, който може да установи това, е този, дал концепцията. Ето няколко червени флага, на които би трябвало да обърнете внимание, преди да инвестирате времето и силата си в обещано начинание:

Идеята ви е неоригинална и ориентирана към високо конкурентна ниша

Счетоводството е поле, в което един бизнесмен във Англия мъчно може да успее. Според Националната статистическа работа на Обединеното кралство (ONS) към 2019 година в страната е имало регистрирани 43 000 бизнеса, които работят в бранша, като броят им продължава да пораства. От персоналния си опит в тази област знам какъв брой доста бизнеси се провалят още в най-ранните стадии на развиване, защото не оферират нищо автентично в тази така и така пренаситена ниша. Ако желаете да навлезете на мощно конкреунтен пазар, то не можете да си позволите да бъдете скучни и неоригинални.

Идеята ви изисква прекалено много време за разработка

Ще ви дам образец с софтуерния бранш. Както всички знаем, той е доминиран от няколко мощни конгломерата, измежду които Фейсбук, Alphabet, Apple. На компанията на Марк Зукърбърг не й бе нужно доста време, с цел да показа свои личен аналог на обществената мрежа Clubhouse, в която може единствено да слушате или да говорите. Това се случва непрекъснато в света на технологиите. Instagram копира сторитата на Snapchat, които от своя страна бяха прекопирани от LinkedIn. За момента Spotify и TikTok резервират преднината си пред техните копия, само че не е несъмнено дали Clubhouse ще има същият триумф. Когато Фейсбук и Twitter започнаха да копират Clubhouse, аудио обществената мрежа към този момент имаше 10 млн. консуматори с помощта на някои известни лица, които взеха присъединяване в полемики в платформата. Иначе казано, компанията съумя бързо да разгърне капацитета си, заобикаляйки сюжети, при които концепцията й се създава по-бързо от друга компания. Дали Clubhouse ще остане конкурентноспособен зависи от скоростта, с която компанията може да прави нововъведения и да прибавя функционалности, с които да притегля нови консуматори. Ако за създаването на вашата концепция е нужно прекалено много време, изключително като става въпрос за динамичен бранш като този на технологиите, помислете дали си заслужава въобще да се захващате с нея.

Идеята ви е скучна

Имате концепция, която наподобява гениално, погледната на лист хартия, само че в реалност не провокира у вас. Това е може би най-ярко аленият байрак, който може да видите. Ако Стив Джобс ни е научил на нещо, то това е, че триумфът на една компания зависи в голяма степен от визията на индивида, който я управлява. Важно е обаче да отбележим, че отрицателните мнения могат да окажат гибелен резултат върху една другояче добра бизнес концепция. Ако се колебаете, запазите концепцията за себе си, до момента в който не вземете дефинитивно решение дали желаете да инвестирате време и сила в нея. Чуждото мнение може да унищожи концепцията още преди да сте я обмислили добре.

Минималните условия за добра бизнес концепция

Бизнес концепциите на хората са толкоз разнородни, колкото са разнообразни изобретателните им визии. Има обаче няколко неща, присъщи за съвсем всички бизнес хрумвания, които се трансформират в сполучливи инициативи:
Удовлетворете пазарна потребност или решете някакъв проблемРаботете по концепция, която е относително лесна за финансиранеБъдете конкурентоспособниБъдете относително бързи в осъществяването на идеятаЗапочнете работа по нещо, което намирате за забавно и вдъхновяващо
Една бизнес концепция не би трябвало да е съвършена, с цел да бъде сполучлива. Достатъчно е тя да е разумна и добре премислена.

.....................

Шаиб Аслам за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР