Колкото и да се пазите, не можете да избегнете настинките

...
Колкото и да се пазите, не можете да избегнете настинките
Коментари Харесай

5 фатални грешки, които влошават настинката

Колкото и да се пазите, не можете да избегнете настинките изцяло. Около нас витаят стотици вируси. Почти невероятно е да се скриете от тях. Човек боледува приблизително по 3 пъти годишно от някаква вирусна зараза, най-често това са по този начин наречените настинки, за които множеството хора не подозират, че са провокирани от вирус.
Повечето настинки не престават сред 3 и 5 дни. Обикновено протичат със запушен нос, болно гърло, раздразнение, кашлица, температура. Преминават относително леко и без затруднения. При някои хора може да се следи единствено леко неразположение, лека хрема или леко зачервено гърло без температура.
Проблемът е, че доста хора позволяват неточности, които могат да влошат настинката и да създадат оправянето с нея същинско предизвикателство за имунната система. Тя не е вездесъща и не може да се разчита единствено на нея в борбата с вирусите и настинките. Грешките, които позволяваме в всекидневието си могат да утежнят настинката, да провокират по-силни признаци и да удължат процеса на възобновяване. Това счита лекар Тина Тан, експерт по инфекциозни заболявания в детската болница Ann & Robert Lurie в Чикаго.
Кои са грешките, които могат да създадат настинката по-сериозна?

Не намалявате интензивността на тренировките си
Тренировките са част от здравословния метод на живот. Те подтикват процесите на имунната система, като ни вършат по-устойчиви на офанзивите на вирусите и настинките. Когато обаче се разболеем идва миг, в който би трябвало да понижим интензитета на тренировките, а от време на време да ги преустановим за известно време. Ако не го създадем, имунната ни система страда, имунните отбрани падат и оправянето с настинката става по-сложно за организма. Почивайте си, в случай че сте заболели. Това е по-добрият избор.

Не си признавате, че сте заболели
Една от най-често срещаните неточности е да не си признавате, че сте заболели. Невзимането на навременни ограничения за повишение на имунитета и по-бързото излекуване могат да влошат настинката. Докато отказвате да признаете, че сте заболели, нещата може да се усложнят.

Не се наспивате
Важно е сънят постоянно да бъде нескончаем, пълностоен и постоянен. Това е още по-важно, когато сте заболели. Сънят има възстановяваща функционалност за всяка клетка в тялото. Достатъчният сън оказва помощ на имунната система да се пребори с провокациите, които вирусите и настинките ѝ оферират. За да оздравеете по-бързо, направете всичко допустимо да спите повече.

Пиете алкохол
Алкохолът затруднява имунната система. Той намалява способността ѝ да се бори с микроорганизмите и вирусите, като това може да утежни положението вместо да се подобрите за няколко дни. Алкохолът потиска имунната система, тъй като дехидратира тялото, а това удължава процесите на протичане на болестта и забавя оздравяването. Алкохолът може да попречи и на съня, който също е значим за оздравителните процеси.

Не контролирате напрежението
За да съумее имунната система да пребори инфекцията и с цел да може тялото ви да се оправи с нея по-бързо е значимо да намалите равнищата на стрес. Стресът намалява имунитета и кара имунната система да работи по-усилено, а това отслабва опциите ѝ да се бори с инфекцията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР