Колкото и да не ни се вярва, вече е септември.

...
Колкото и да не ни се вярва, вече е септември.
Коментари Харесай

Четири стъпки към по-здрав и устойчив организъм през зимата

Колкото и да не ни се има вяра, към този момент е септември. Слънцето още топли, настроението е към момента лятно, само че във въздуха се усеща, че идва различен сезон. Скоро въздухът ще стане студен, ще ни се желае да стоим повече някъде на топло, а вирусите и настинките ще станат по-чести спътници на живота ни. И както преди време хората са се подготвяли за зимата още от лятото, осигурявайки си ресурси от зеленчуци, плодове и други храни, по този начин и в този момент е редно да поставим някакви старания, с цел да посрещнем и изкараме студения сезон по-лесно.

Разбира се, актуалният живот по нищо не наподобява на този отпреди 100 години – в този момент имаме и отопление, и всевъзможни хранителни артикули разполагаем целогодишно, само че организмът ни повече от всеки път има потребност от подсилване преди слънцето да е станало по-оскъдно за няколко месеца напред.

Казано в резюме – в този момент е моментът да се подготвим физически и душевно за идващия есенно-зимен сезон. Предлагаме ви няколко стъпки, в които това може да се случи по елементарен и прелестен метод.

Тялото е моят храм

Домът е цитадела, а тялото – храм, който пазим чист. Колкото и нагледно да е това изложение, то дава отговор напълно на действителността. У дома се усещаме предпазени, а тялото е извор на сила, религия и сили, по тази причина би трябвало да се грижим добре за него и да не позволяваме, колкото е допустимо, в него да проникват неприятни сили, т.е. вируси и патогени. Зимата е сезонът, в който тялото е уязвимо заради неналичието на слънце, прекарването на повече време на закрито и по-бедната на нутриенти храна. Ако сте били мъдри и сте си създали ресурси от летни хранителни артикули, ще имате един източник на минерали и витамини, само че сигурно няма да можете да си набавите всичко належащо единствено от тях.

Тогава отсреща ни идва помощта извън под формата на хранителни добавки, които ни обезпечават всичко належащо, тъй че организмът ни да е резистентен през тъмните и студени месеци от годината. Ще подчертаваме на две от тях, които имат капацитета да дадат сили на тялото ни да се бори сполучливо с вируси и настинки, да укрепне и да бъде квалифицирано за идващия сезон – това е добре познатото рибено масло и веществото астаксантин.

Рибеното масло от дълго време е известно като средство за подсилване на имунитета, за поддържане на положително зрение и естественото действие на мозъка, както и за здравето на кожата.  от Oriflame е висококачествена хранителна добавка с рибено масло, богато на двете есенциални мастни киселини - омега-3 EPA и DHА.

Двете мастни киселини се съдържат в по-мазните риби, като сьомга, скумрия, сардини и херинга, само че с цел да си ги набавите от тях, би трябвало да си осигурявате най-малко по две порции седмично.

Съставките в меките гел капсули на Wellosophy, създадени в Швеция, са с натурален генезис, не съдържат изкуствени оцветители и подсладители, аромати, глутен и консерванти.

Астаксантинът пък е мощен естествен антиоксидант и съставлява червен пигмент, част от група каротиноиди. Присъства в някои типове водорасли и е причина за аления цвят на месото на сьомгата. Той защищава клетките от щета и оказва позитивен резултат върху функционалностите на имунната система, а с цел да добиете визия за силата му, е задоволително да знаете, че естественият астаксантин е 4,9 пъти по-мощен от бета-каротина, 110 пъти по-мощен от витамин Е, 800 пъти по-мощен от CoQ10 и 6000 пъти по-мощен от витамин С.

В добавката  от  астаксантинът е смесен с дестилат от синя боровинка и витамин С и Е – и трите известни със мощната си антиоксидантна отбрана и поддръжка за имунитета.

Този артикул би спомогнал отбраната на клетките от свободните радикали и са отлично допълнение към уравновесения хранителен режим, можейки да окаже поддръжка на тялото в битката с оксидативния стрес, който е основният отговорник за стареенето и вредите, които той нанася на органите ни. Капсулата още веднъж не съдържа изкуствени консерванти, аромати, оцветители, подсладители или захар.



Разходки на слънце

Най-хубавото време за събиране на слънчеви лъчи е точно този временен интервал преди тежката есенно-зимна конюнктура. Слънцето в този момент не пари по този начин, както през юли, въздухът е чист и ветровит и изобщо всичко подготвя към по-дълги и приятни разходки измежду природата. Сега е моментът да изкачите някой връх, да си извършите пикник на поляна, да си организирате излети с децата. Използвайте всеки свободен миг, с цел да излизате на чист въздух и слънце – тези старания ще ви се изплатят през зимата, когато насъбраният витамин D ще оказва помощ да минавате през сезонните инфекции по-лесно.

Зеленчуци, който не яде

Есента е евентуално най-изобилният на плодове и зеленчуци сезон – безусловно има от всичко (или съвсем всичко). Праскови, грозде, смокини, боровинки, дини и пъпеши, и доста типове зеленчуци ни оказват помощ да разнообразяваме менюто си, да го вършим богато и да черпим от естествените минерали и витамини, които тези храни съдържат. Съветваме ви да се запасите и за зимата – замразете си плодове и зеленчуци, направете си компоти и изобщо – използвайте всички способи да си пандизите малко от лятото и есента в буркани, тъй че през зимата да имате достъп до хубава храна.

Домът е моята цитадела

Когато на открито стане студено и неуютно, преоткриваме комфорта на дома. Сега е моментът да организирате дребни промени, които ще създадат престоя вкъщи още по-приятен в идващите месеци. Някои от тях могат да бъдат и напълно обикновени – да си обособите ъгъл за четене и релакс, да промените дамаските на мебелите, да пренаредите някоя стая, тъй че просто да имате лека смяна в интериора.

Все още имате време даже за дребни поправки – пребоядисване на стая и промяна на мебели могат да бъдат направени безусловно за седмица, а в случай че се организирате по-добре, може да извършите и нещо по-голямо, като промяна на дограмата, което взема решение огромни проблеми с топлината в пространствата.

Помислете си по какъв начин бихте желали да се чувствате тази зима у дома и действайте самоуверено. Понякога и напълно дребните усъвършенствания ни карат да се усещаме доста по-добре в студените месеци.

Така, връщайки се на началото на този текст, към този момент можем да кажем, че сме спокойни в посрещането на новия есенно-зимен сезон. Знаем по какъв начин да съберем последните мощни слънчеви лъчи, по какъв начин да вземем и съхраним допустимо най-вече потребни субстанции от изобилната и свежа лятна храна, по какъв начин да превърнем дома си в уютно място за отдръпване, когато зимата се настани трайно и по какъв начин да предпазим тялото си от оксидативен стрес, тъй че да е стабилно на вируси и инфекции.

И нищо друго не ни би трябвало, с изключение на да стартираме подготовката още в този момент, тъй като, както отлично знаем даже от приказките, който се е подготвил добре през лятото, ще изкара зимата доста по-лесно и прелестно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР