Колкото и да е удобно да се направи тест за

...
Колкото и да е удобно да се направи тест за
Коментари Харесай

Какво означава бледата линия на бърз тест за COVID-19?

Колкото и да е комфортно да се направи тест за COVID-19 в домашни условия, резултатите от тези лесни за потребление бързи антигенни проби могат да бъдат объркващи. Ако да вземем за пример получите доста бледа линия, може да е мъчно да разберете дали пробата е положителен или негативен.

" Комплектите за домашно прилагане са чудесни ", споделя доктор Диана Кардона, член на управителния съвет на Колежа на американските патолози, пред TODAY.com.

" Използвам ги за моето семейство, тъй като са лесни ", споделя тя.

" Но ключът е в действителност да се схванат техните ограничавания ", прибавя Кардона, която също по този начин е заместник-председател и шеф на анатомичните патологични лаборатории на Duke Health.

Първо, значимо е да се прочетат инструкциите, преди да се направи пробата, тъй като другите марки могат да се разграничават леко една от друга, споделя тя. Оттам нататък би трябвало да знаете какво в действителност значат резултатите ви, в това число бледата позитивна линия, и по кое време да извършите различен тест или да получите от лекаря си по-чувствителен тест COVID-19, с цел да изясните нещата.

" Тестването ви разрешава да разберете какво имате, което може да ви подсигурява лекуване, което може да избави живота ви ", съобщи доктор Манди Коен, шеф на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите, по време на конференция на 1 декември 2023 година

" В момента респираторните болести се популяризират в по-голямата част от страната и ние в действителност чакаме равнищата на COVID-19, грип и RSV да продължат да се усилват ", сподели тя.

Когато пристигна време да си извършите тест, специалистите желаят да знаете какво в действителност значи линията на теста и дали по-тъмната или по-светлата позитивна линия на теста COVID-19 може да ви каже нещо за вашата самостоятелна зараза.

Откриват ли бързите антигенни проби към момента новите разновидности на ковид?

Картината на разновидностите на коронавирусите се е трансформирала доста от началото на пандемията.

Според последните оценки на CDC ( Centers for Disease Control and Prevention- Център за надзор и предварителна защита на болесттите ) от края на ноември всички преобладаващи варианти са подварианти на разновидността Оmicron. Най-разпространените варианти сега са HV.1, който е причина за близо 32% от случаите в Съединени американски щати, и EG.5 (наричан още Eris), който предизвиква към 13% от случаите, сочат оценките на CDC.

За благополучие, бързите антигенни проби в домашни условия към момента ще могат да откриват разновидности на коронавируси, които са се появили неотдавна, споделя Кардона.

" Все още не сме видели данни, които да сочат, че тестванията не работят на новите разновидности " , споделя тя.

Това е по този начин, тъй като антигенът, който тези проби откриват, не се трансформира от вариант на вариант, изяснява Кардона.

Кога да се направи бърз тест COVID-19:

Трябва да си извършите бърз тест COVID-19 вкъщи в няколко съответни случая. Първо, в случай че имате забележими признаци, които биха могли да бъдат свързани с COVID-19, би трябвало да си извършите тест.

Това са някои от най-често срещаните признаци на COVID-19 :
ТрескаВтрисанеБолки в гърлотоЗагуба на усет или мирисХрема или задръстване на носаНедостиг на въздухУмораБолки в мускулите или тялотоГаденеПовръщанеДиария
Трябва да се подложите на тест и в случай че сте били изложени на контакт с човек, който е болен от COVID-19. За да се избегне тестване в прекомерно ранен етап на инфекцията, експертите препоръчват тестване пет дни след излагането на инфекцията. В случай че резултатите са негативни, се предлага наново тестване след 48 часа и вероятно трети тест още 48 часа по-късно.

" Ако знаете, че сте имали позитивна експозиция - със или без признаци - и получите негативен резултат, евентуално бих била малко скептична към това ", споделя Кардона.

" Това може да е подправен негативен резултат " , изяснява тя, което значи, че би трябвало да извършите още един тест ден или два по-късно.

И най-после, помислете за тестване за COVID-19, преди да посетите събиране на закрито или да посетите някого. Опитайте се да извършите теста допустимо най-близо до началния час на събитието, с цел да получите допустимо най-точни резултати.

Особено значимо е да се тествате, преди да се съберете на закрито с хора, които са изложени на по-висок риск от тежки признаци на COVID-19, като да вземем за пример възрастни хора, хора с отслабен имунитет и деца, които са прекомерно дребни, с цел да бъдат имунизирани.

Как да си извършите домакински тест COVID-19:

Когато употребявате домакински бърз тест, е значимо да избягвате някои постоянно срещани неточности, споделят специалистите на TODAY.com.

Първо, уверете се, че съхранявате тестванията вярно (и при подобаваща температура). Ако бързите антигенни проби се съхраняват в среда, която е прекомерно студена или прекомерно гореща, те могат да дадат неточни резултати, в това число подправено негативни.

А когато сте подготвени да извършите теста, прочетете напълно инструкциите, преди да започнете. Тестовете от разнообразни марки може да са сходни, само че не са идентични. Затова е значимо да знаете какво вършиме, преди да пристъпите към него.

Не четете теста прекомерно рано или прекомерно късно, споделят специалистите, тъй като това може да ви даде подправено негативен или подправено позитивен резултат. Отчитайте резултатите си единствено в границите на времевия прозорец, който ви дават инструкциите за теста COVID-19.

И според от резултатите и историята на експозицията ви може да се наложи да повторите теста още веднъж след 48 часа.

Какво в действителност мери линията на теста COVID-19?

На най-основното равнище позитивната линия на домашния бърз тест " демонстрира съществуването на целеви вирусни протеини ", споделя доктор Омай Гарнър, асоцииран клиничен професор и шеф на клиничната микробиология в UCLA Health, за TODAY.com.

" Търси се съответна част от вируса, която се прикрепя към съставените елементи на теста, които са прикрепени към цвят ", споделя доктор Емили Волк, някогашен президент на Колежа на американските патолози, за TODAY.com.

Оттам протеините " се улавят на тази линия и демонстрират цветна лента ", споделя доктор Ейми Матърс, доцент по медицина и патология и заместник-директор по клинична микробиология в Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, за TODAY.com.

Ако тази позитивна линия се появи, доста е евентуално в носа ви да има протеини на ковид - и да имате COVID-19.

Бледа линия брои ли се за позитивен резултат?

Да, споделят специалистите.

„ Това не е свръхчувствителен тест, което значи, че би трябвало да имате задоволително количество вирус там, единствено с цел да може домашният антигенен тест въобще да работи “, споделя Гарнър. Имайте поради, че " всеки ред при започване на инфекциозния развой допуска, че някой е доста инфектиран. "

Но това не значи, че постоянно е елементарно за четене. „ Понякога това не е напълно линия; може да е като мъх “, споделя Матерс. „ Но в случай че видите линия там, тя е там. “

Може също да ви помогне да вземете в подтекста на това, което се случва към вас. Ако равнищата на предаване на COVID-19 във вашия регион са високи, в случай че знаете, че сте били изложени на някой с инфекцията или в случай че имате забележими признаци, това са положителни аргументи да тълкувате може би позитивен като несъмнено позитивен.

За да потвърдите резултата, се предлага да извършите още един бърз тест 48 часа по-късно. Ако имате признаци, които може да са на COVID-19, или знаете, че неотдавна сте били изложени на COVID-19, се предлага да извършите още един тест 48 часа по-късно.

Ако има някакво комплициране по време на процеса, можете също да пропуснете повторните бързи проби и да отидете напряко при вашия доктор или да си извършите PCR тест.

Отбелязва се, че хората, които са имали COVID-19, може да продължат да дават позитивен резултат при PCR проби до 90 дни, тъй че може да е мъчно да се употребява PCR тест за диагностициране на нова коронавирусна зараза.

Възможно е да има възобновяване на Коронавирус след негативен тест, споделя Кардона. Това се случва, когато някой видимо се възвърне от зараза с COVID-19, пробата е негативен и по-късно още веднъж е позитивен единствено няколко дни по-късно. Това може да се случи със или без банкет на антивирусни медикаменти.

Единствената обстановка, в която не бихте предположили, че бледа линия на бърз тест е позитивна, е в случай че се окаже позитивна след избрания интервал на тестване, споделя Гарнър. „ Ако преди малко оставихте теста за два часа, може да имате подправено позитивно свързване “, изяснява той. " Но в случай че пробата е осъществен вярно, всяка линия - без значение какъв брой слаба е - е в действителност позитивна. "

Освен това е значимо да ревизирате периода на валидност на бързите проби, които употребявате . Ако употребявате домакински тест след приключване на периода на валидност, може да не получите точни резултати.

Има ли значение дали линията на вашия тест за COVID-19 е супер тъмна?

На доктрина „ колкото повече вирусни протеини има там, толкоз по-тъмна ще бъде линията “ , споделя Гарнър. И оттова можете да заключите, че сте повече или по-малко заразни или че може да имате по-лека или по-тежка зараза според от това какъв брой тъмна или слаба е вашата линия.

Но специалистите са съгласни, че тези проби в действителност не са предопределени да мерят нищо от това. „ Тези антигенни проби... не са предопределени да ви дадат оценка на „ Има ли доста вирус или има малко вирус? “, споделя Волк.

Те в действителност са просто предопределени да бъдат четени като двоичен код: позитивен или негативен.

Например, консистенцията на слузта в носа ви може да повлияе на това какъв брой от тези вирусни протеини събирате. „ Така че може да имате натоварване с вирусен антиген в носа си “, само че това може да не е тъкмо отражение на това какъв брой вирус в действителност циркулира във вашата система, тъй като слузта ви е просто доста гъста, изяснява Матерс. (Слузта, като слюнката, може да бъде по-дебел или по-тънък според от това какъв брой сте хидратирани, споделя тя.)

Освен това pH на вашата назална екосистема „ може да промени какъв брой добре се свързва вирусът “, споделя тя. „ Всички тези променливи в човешки екземпляри могат да трансформират метода, по който пробата може да разчете. “

Стайната температура, когато организирате теста, както и какъв брой добре се съхраняват тестванията, също могат да повлияят на резултатите.

Знаем, че при започване на инфекцията, хората са склонни да бъдат по-инфекциозни, само че може да имат по-светла линия на техния бърз антигенен тест - или въобще да не са позитивни. Те даже могат да имат признаци за няколко дни, преди да станат позитивни.

„ Хората могат да имат неприятни Коронавирус инфекции и слаба линия, а хората могат да имат леки Коронавирус инфекции и в действителност дълбока алена линия “, споделя Волк.

С удобството и наличността на бързите проби е разбираемо, че хората ще желаят да ги употребяват по способи, които не са безусловно планувани, споделя Гарнър.

„ Хората се пробват да употребяват антигенните проби освен с цел да подкрепят диагностицирането на заболяването, само че и да подкрепят държанието си, откакто са били инфектирани “, споделя той.

Това е изключително правилно в тези сложни обстановки, в които хората могат да бъдат принудени да се върнат на работа или би трябвало да вземат сложни решения за присъединяване в други действия - даже в случай че те към момента са позитивни при късен тест за зараза, споделя той.

Но не би трябвало да употребявате светлата или тъмната линия на вашия тест, с цел да определите държанието си.

Ако линията ви е по-светла, да вземем за пример, това не значи, че можете да пренебрегнете други защитни ограничения, като маската, да вземем за пример. „ Всъщност няма информация, която да може да бъде получена (като се види дали линията ви е по-светла или по-тъмна) “, изяснява Волк.

Ако е позитивно, позитивно е - и би трябвало да го оставите по този начин.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР