Колкото и да е щастлив един велосипедист върху двете си

...
Колкото и да е щастлив един велосипедист върху двете си
Коментари Харесай

С колело във влака – какво трябва да знаем

Колкото и да е благополучен един велосипедист върху двете си гуми, все в миналото му се постанова да се качи на трен, да вземем за пример, с цел да се придвижи. И тук, в България, става известно предстоят трудности, не по дребни от тези на неравномерен, планински терен.

Людмил ни потърси, с цел да ни опише за всичко това, което му се случва, когато се постанова да се качи на трен, дружно с колелото си.

„ Ето по този начин оставяме колелото и край. Тоалетната не могат да употребяват хората, почват да ни подвигат кавги, че сме си качили колела. Кондукторите и другите пасажери желаят да се реалокират също се оплакват…вкарвал съм ги вътре в тоалетната”, споделя Людмил Лозов, който с изключение на професионален колоездач употребява колелото и си за напредване, даже и в почивните си дни.

Всеки път, когато се желае да качи колелото си на трен, застава пред разпоредба със следния текст: „ БДЖ предлага услуга транспорт на колела, на територията на страната във влакове, в съставите на които има профилирани вагони, както и на платформата в последния вагон на другите влакове или в електрическите и дизеловите мотрисни влакове”.

А на уеб страницата на БДЖ, чете това: „ Превозът на колела и позволен във влаковете и съставите на които има вагони, отделени за транспорт на колела или фургони. Във всички категории пътнически влакове на платформата, т.е. преддверието пред санитарния възел на влака”.

Реално обаче пътуването по този метод е обвързано със кавги с пасажери и със чиновници на превозвача – въпреки колоездачите да са заплатили за пътуването си.

Качваме се и на електрически трен: „ Това е един от по-подходящите влакове за транспорт на велосипед, който също няма строго обособени места като в множеството влакове, само че въпреки всичко е по комфортно за транспорт на колела. В общи линии. това е мястото, заставаме на входа, пречим на хората да се качват и да слизат”.

По-неопитните колоездачи дори не знаят, че могат да пътуват с колелото си против спомагателен билет.

При едно прибиране от Костенец Людмил и приятелите му се пробват да се качат на експреса от Бургас. Оказва се мъчно до неспособност: „ Искахме три билета за пасажери и три за колела и служителката ни споделила, че не може да ни продаде билети за колела, защото има възбрана в експресните влакове да пътуват колела. Питахме от по кое време е тази възбрана, не можа да ни отговори. Заповедта не беше изнесена на никое място на гишето. Купихме си пътнически билети и се скарахме с кондуктора. Каза, че би трябвало да заплатим санкция за всяко колело по 10 лв. или ли да ни смъкна на гара Искър”.

Заповедта я няма на уеб страницата, защото… няма такава. От БДЖ изясняват, че не са издавали заповед, която лимитира качването на велосипедисти на влакове, даже и на експресните.

Няколко съществени правила при пътуването във трен с колело:

След закупуване на билет от 2 лв. всеки жител дружно с транспортния документ може да пътува с велосипеда си. Той би трябвало да се качи по този начин, че да не пречи на останалите пасажери, като е целесъобразно по-големите групи да не се събират в един вагон.

Дружеството „ Пътнически превози” сега разполага с шест вагона, които са профилирани за транспорт на колела. В тях има стойки, на които могат да си сложат велосипедите, както е в другите европейски страни. Три от тези вагони са за транспорт на мъчно преносими лица.

Практиката е да се направи авансово поръчка, когато пътуват група, с цел да може да е обезпечат тези вагони и да се сътвори нужният комфорт при пътешестване на групи, които са велосипедисти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР