Колкото и българи и румънци да емигрират в Германия, няма

...
Колкото и българи и румънци да емигрират в Германия, няма
Коментари Харесай

Скоро всеки трети в Германия ще е чужденец

Колкото и българи и румънци да емигрират в Германия, няма да съумеят да задоволят голямата потребност от работна ръка в страната. Тя незабавно се нуждае от нови мигранти, написа " Дойче веле ". Прогнозата: до 2040 всеки трети в Германия ще е чужденец.

До 2040 година всеки трети гражданин на Германия ще бъде мигрант или човек от задграничен генезис, гласи прогнозата на федералния Институт за изследване на трудовия пазар и специалностите IAB. В огромните градове делът на мигрантите ще доближава даже до 70%.

Херберт Брюкер, който управлява отдел " Миграция " към IAB, споделя пред вестник " Ди Велт ", че с цел да бъдат задоволени потребностите на трудовия пазар, в бъдеще Германия би трябвало да отвори порти за хора от доста разнообразни страни. Той напомня, че сега една четвърт от жителите на Германия са от миграционен генезис. Тенденцията е възходяща, което проличава в градове като Франкфурт: там всеки втори е от задграничен генезис. А в столицата Берлин - всеки трети. Според изследване на Института на немската стопанска система, в Германия мигрантите се разпределят неравномерно сред огромните и по-малките градове и сред районите с по-силна и с по-слаба стопанска система.

Германците няма да станат малцинство

Херберт Брюкер предизвестява, че има заплаха да възникне " подправена картина ", съгласно която в бъдеще германците ще станат малцинство, а преселниците - болшинство. Истината е, че германците ще си останат най-многочислената група в страната - и ще са доста повече от мигрантите. Брюкер напомня, че самите мигранти не са някаква хомогенна група: болшинството са християни, има мюсюлмани и будисти, една част имат висше обучение, други упражняват неквалифициран труд.

Според IAB, до 2060 година Германия ще би трябвало да приема 400 хиляди мигранти годишно (нето), в случай че не желае стопанската система ѝ да се свие поради дефицита на работа ръка, провокиран основно от застаряването на популацията.
Брюкер твърди, че - с изключение на всичко друго - Германия ще се конкурира с други страни за тази скъпа работна ръка. От страни членки на Европейски Съюз в Германия идват все по-малко хора. Брюкер категорично показва, че капацитетът на страни като България и Румъния да зареждат трудовия пазар в Германия на процедура към този момент е привършен. Същото важи и за Испания и Португалия. Ето за какво Германия би трябвало да се отваря за мигранти от други страни - да вземем за пример съседите на Европейски Съюз, страните от Западните Балкани и Украйна.

38% от бежанците имат работа

Директорът на IAB Бернд Фитценбергер чака, че и през 2020 потребността от работна ръка ще остане висока - без значение, че идващите в страната мигранти са повече от хората, които я напущат. " Но броят на идващите вероятно ще спадне, тъй като наши прилежащи страни към този момент преодоляха рецесията и хората се връщат в родината си ", сподели Фитценбергер пред " Велт ам Зонтаг ". Той разяснява още, че интеграцията на бежанците, пристигнали в Германия след 2015 година, върви добре. Според последните изследвания на IAB от юли, 38% от тях към този момент имат работа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР