Колкото и абсурдно да ви прозвучи, заплахата, пред която сме

...
Колкото и абсурдно да ви прозвучи, заплахата, пред която сме
Коментари Харесай

Виктор Орбан – Противоречивият

Колкото и неуместно да ви прозвучи, опасността, пред която сме изправени, идва от Запад, от политици в Брюксел, Берлин и Париж. (…) Разбира се, че ще продължим да се борим и ще използваме даже по-силни правни принадлежности, с цел да реализираме задачите си. (…) Връщаме намордника на Брюксел и каишката на МВФ (б.р. – Международния валутен фонд).

С тези и доста други одобрени в политическата му изразителност лозунги, в неделя унгарският министър-председател Виктор Орбан откри акцията на своята партия “Фидеш ” за идните на 8 април парламентарни избори в страната. Думите му, несъмнено, бяха посрещнати с бурни аплодисменти от хилядите му почитатели, които бяха наречени от Орбан “последният бастион ” против ислямизирането на Европа и надали не фундаментът, върху който може да се построи “глобален фронт ” за справяне с миграцията. И отпътува в понеделник на публично посещаване в България, където постоянно може да чака най-малкото благосклонности и духовна поддръжка за сходен “фронт ”.

Победата на Виктор Орбан на идните избори е към този момент предизвестена, социологическите изследвания му дават сигурни 51 % от желанията на гласоподавателите, което е три пъти повече от поддръжката, която получават идващите по мощ в колодата, крайно-дясната партия “Йобик ”. На процедура тези две партии преобладават две-трети от политическия набор в Унгария, след цялостния провал на социалистите преди осем години, от който към момента не съумяват и евентуално още доста дълго няма да се възстановят. Не и до момента в който Виктор Орбан господства политиката в страната. Което допуска, че ще продължи до края на живота му, а и евентуално оттатък.

В последна сметка Виктор Орбан е отпред на “Фидеш ” от основаването й от него през 1988 година като студентско придвижване, тогава с благословията на компартията; той е лицето на опозицията на “Площада на героите ” в Будапеща през юни на идната година, който в пламенна декларация пред 250 000 свои сънародници, пристигнали на церемонията по формалното погребение на тленните остатъци на водачите на въстанието от 1956 година, приканва за образуване на почтени избори и цялостно евакуиране на руските войски от Унгария; той е “един ” от факторите присъстващ в политическия живот на страната си непрекъснато от края на комунизма до момента, когато към този момент е на практика “единственият ” фактор в унгарската политика. Има такива трендове в този завършек на Стария континент в последно време. И изобщо откъм Източната вероятност на Европа. И все значително по образеца на или с оправданието за Виктор Орбан.

С което пък последният към този момент трайно се е утвърдил като лицето на опозицията в Европейски Съюз против западните либерално-демократични концепции за взаимност и взаимно битуване, и “врагът на Брюксел, Меркел и Макрон в ислямизирането на Европа ”. С което среща благосклонности измежду доста хора на Изток от Виена, заседнали духовно в края ХІХ или началото на ХХ век, или пък които пазят разбирането за “дружелюбно настроена ” имперска Русия по границите на страните им. Подобни люде, както знаем, не липсват и у нас, както и да се посочват или пазят разбиранията си. С което се връщаме на Виктор Орбан, който пък няма нищо общо с горните квалификации. Той просто си ръководи страната. По собствен облик и сходство. Пък западните демокрации що не…, нали?!

Виктор Орбан е роден на 31 май 1963 година в Секешфехервар, на час с автомобил западно от Будапеща, в непретенциозно семейство. Има по-малки двама братя, а татко му споделя, самичък той в изявленията, имал тежка възпитателна десница. Младият Орбан приключва гимназия с британски език през 1981 година и влиза в казармата, откъдето след две години работа излиза уверен антикомунист. За малко е отървал да бъде изпратен с войските на Варшавския контракт в Полша, с цел да смажат митингите на профсъюза “Солидарност ” и е съумял да се отърве от опитите на унгарските секрети служби да го вербуват като осведомител. Записва да учи право в Будапещенския университет и след серия незаконни пътувания и срещи с представители на полското профсъюзно придвижване, през 1987 година пази дипломна работа, отдадена точно на “Солидарност ”. На последваща година става съосновател на “Фидеш ” и на първите свободни избори в Унгария през 1990 година партията печели съвсем 9 %, а 26-годишният Орбан оглавява секта от 22 депутати в Народното събрание. Първият привкус от властта идва през 1998 година, когато оглавява съдружно държавно управление, което устоя цялостен мандат. В съпротива от 2002 година, през 2010 година “Фидеш ” и Орбан вземат еднолично властта в Унгария. И не престават да ръководят.

Сянката на Сорос


Че министър-председателят на Унгария Виктор Орбан и мултимилиардерът от маджарски генезис Джорд Сорос са във война, не е загадка за никого. Орбан упреква Сорос, че е проводник на “западните либерално-демократични хрумвания ”, които ще доведат до краха на унгарската страна. Голямата жертва, която към момента агонизира против властническата политика на Виктор Орбан, е Централноевропейският университет, който Сорос спонсорира в Будапеща от близо четвърт век. А при започване на 1990-те точно милиардерът е този, който обезпечава стипендия за Орбан да специализира в Оксфорд и финансира партията му. Обръщат се нещата, а?!

За него


Без него, щяхме да сме Гърция


През 2010 година Унгария се намираше на ръба на бездна и може би даже една крачка оттатък. Ако не беше неговия (б.р. – на Виктор Орбан) кураж, неговото величие…, Унгария щеше да е на същия път, на който се намира Гърция. Неговите достижения са нещо, за което ще се написа в учебниците по история.

Петер Сиярто, външен министър на Унгария


Той е „ Фидеш “


Сравняват Виктор Орбан с водача на ръководещата полска партия “Право и правдивост ” Ярослав Качински. Но до момента в който Качински избира да дърпа конците иззад сцената, Орбан води от фронтовата линия. “Фидеш ” като партия не е разграничена от Орбан, тя е партията на Орбан, те са почитателите на Орбан.

Андраш Божоки, политолог от Централноевропейския университет и някогашен член на “Фидеш ”


Създаде режим


Отношенията ни се скапаха, тъй като той самият (б.р. – Виктор Орбан) се скапе. Промени се извънредно доста като човек. И съумя да трансформира демокрацията в анти-демократичен режим.

Джордж Сорос, мултимиардер и човеколюбец, във връзка спора му с унгарския министър председател


Ще вкара Русия и Китай


Култивирането от страна на Орбан на контакти с “либерални ” режими като Русия и Китай, които той сочи за модели за подражателство, също съставлява предизвикателство. Предвид по какъв начин действа Европейски Съюз, въпреки и да е дребна държава-член, с Унгария Русия и Китай имат опцията съвсем да имат лично място на масата в Брюксел.


Тимъти Гартън Аш, професор по европеистика в университета в Оксфорд
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР