Колко университети ще са твърде много за България? Новината за

...
Колко университети ще са твърде много за България? Новината за
Коментари Харесай

Какво жънеш, когато сееш университети?

Колко университети ще са прекалено много за България? Новината за откриването на новия филиал на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ в Бургас, в който ще се образоват студенти по две научни посоки – „ Музикално и танцово изкуство “ и „ Религия и теология “, беше посрещната със комбинация от подбив и възторг. Тя е и показателна за пътеката, по която е поело висшето обучение в страната през последните години – пътека на финансово разхищение; липса на надзор върху качеството на образованието, маскиран зад академичната автономност на ВУЗ-овете и безпринципност във връзка с бъдещото развиване на системата – било то в районен, народен или интернационален проект.
Къде обаче се корени казусът?
Въпреки че е мъчно да се даде еднопосочен отговор на този въпрос, общият корен на проблемите в системата можем да търсим в определения модел на финансиране, който предписва съвсем цялостно обществено финансиране на база брой записани студенти в избрани специалности по научни посоки. Участието на студентите е сведено до възнаграждение на (много често) минимална държавна такса, а приемът им подсигурява безпроблемно довеждане докрай и приемане на тапия. Този модел основава съществени тласъци за университетите да се уголемяват, а за студентите – да си затварят очите пред дупките в качеството на услугата, а в някои случаи даже целеустремено да търсят „ най-лесното “ за приемане на тапия. Точно поради тези фактори обвързването на финансирането отчасти с резултатите от рейтинговата система дава, въпреки несъмнено положителен, въпреки всичко лимитиран резултат.

Липсата на сериозна външна и равноотдалечена от висшите учебни заведения институция, която да подсигурява, че зад дипломите стоят познания и умения, отговарящи на разбирането за университетско обучение, в комбиниране с неналичието на вътрешна мотивация да се търси и поддържа по-добро качество, неизбежно води до това, което следим през днешния ден – роене на университети с покриващи се „ доходоносни “ посоки, незадоволително положителни преподаватели, които да ги обслужват, районно деформиране, липса на предложение на нужни за пазара на труда специалности и посоки, дружно с голям брой безсмислено предпазени специалности. Крайният резултат е обезценени „ кухи “ дипломи, бягство на завършващите възпитаници с упоритости в чужбина и браншове с дефицит на високо дипломиран труд, макар множеството „ висшисти “.

Висшето обучение, за разлика от междинното, е по-близо до дефиницията за „ частно богатство “ – самостоятелната изгода от него е по-голяма от публичната [б.р. – Отделни създатели смятат висшето обучение за „ квази-публично богатство “]. Това значи, че лицето, което използва услугата, получава по-големи персонални изгоди от нея, изразяващи се допълнително благоприятни условия за намиране на работа, по-високи бъдещи приходи, даже и по-високо публично състояние. При съвсем напълно държавно финансиране на подобен вид услуги се следи трансфер на разноски от лица, които не използват услугата, към такива, които я използват. Или с други думи всички плащаме, с цел да могат няколко да учат теология. Този трансфер е оневинен до известна степен, тъй като въпреки всичко висшето обучение, с изключение на самостоятелна, носи и социална изгода, изразяваща се да вземем за пример в  по-умно и образовано население, съществуване на експерти в избрани университетски и публични сфери и по-висока продуктивност на труда. Въпреки това прехвърлянето на разноски не трябва да е несъразмерен, както се получава в България при съществуването на 54 висши учебни заведения съгласно Национален статистически институт (52 според рейтинговата система на МОН), от които 38 държавни. 
Какво да се прави?
И с цел да не сме единствено теоретично–голословни – дано отбележим каква следва да е ролята на страната, която сега МОН не осъществя прекомерно сполучливо в региона на висшето обучение. Ето някои оферти:
Включване на оценката на качеството в модела на финансиране – време е рейтинговата система да  навлезе по-дълбоко.Оптимизиране на финансовия модел и интензивно повишение на присъединяване на студентите.Разкриване на нови структури единствено за сметка на ограничение на други и на база на районна оценка на пазара на труда и потребността от експерти, споделено финансиране, разбор на разноските и изгодите и др.Премахване на големия брой предпазени специалности и посоки, които вършат отбрана им на процедура безсмислена.
И в умозаключение ще напомним още веднъж, че не броя има значение, а качеството. А неумението (или нежеланието) то да се развива, подтиква и управлява съответно е равно на разхищаване на публичен запас и нулев резултат.

Източник: Институт за пазарна стопанска система

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинСофийски университет български университети филиал висше обучение проблеми ПоследниНай-четениОбразование 76 Какво жънеш, когато сееш университети? Хай-тек 4712 6G може да употребява хората като източник на сила Накратко 796 Вечерни вести: Провал за кабинета „ Денков “; Страх от арбитраж с „ Газпром “ Киберсигурност 352 Руски хакери са атакували три нуклеарни лаборатории в Съединени американски щати Компании 14231 Защо Tesla и Apple затъват поради Китай Компании 8512 „ Да развием бизнес тук, не в чужбина “: Двама братя и тяхното ателие в с. Окорш Лични финанси 6164 Търговците в Хърватия всеобщо закръглят цените в евро нагоре Хай-тек 4712 6G може да употребява хората като източник на сила Всички новиниОще от ОбразованиеВиж всички„ Без аналог “: Как се случи неочакваната цифровизация на българското образование14 000 гимназисти ще се образоват в действителна работна средаРъст на искащите да учат педагогичен и медицински специалности
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР