Колко струва следването в ТУ-филиал Пловдив? Има и икономичен вариант.

...
Колко струва следването в ТУ-филиал Пловдив? Има и икономичен вариант.
Коментари Харесай

Колко струва висшето? Ето сметките на един студент в Пловдив

Колко коства следването в ТУ-филиал Пловдив? Има и пестелив вид. Милен Георгиев е четвъртокурсник в специалността " Компютърни системи и технологии " и е то Димитровград. Студентът живее в общежитие. Всеки ден той потегля от там с велосипед и го паркира гратис на особено място в двора на ВУЗ-а.

На обяд се храни в стола с ваучър за 2,50 лв.. Мои състуденти употребяват карта за градски превоз, която е 18 лв. на месец, само че аз избирам да се размърдвам, споделя той. Месечните му разноски включват 70 лв. за общежитието, като в цената влизат разноските за електричество, вода, отопление и безвъзмезден интернет. За храна той заделя най-малко 10 лв., само че от време на време сумата набъбва и на 15 лв. дневно.

Таксата за образование е 350 лв. на учебен срок или 700 лв. за една образователна година. Това са ми разноските, само че аз имам и доходи, удовлетворен е младият инженер. Всеки месец като първенец Милен получава 110 лв. стипендия. Всъщност, стипендия от 90 лв. месечно получават и всички студенти, които имат триумф над доста добър 4,50. А има и специфични обществени стипендии за студенти, чиито родители са с по-ниски приходи. Освен това Милен Георгиев има право и на специфична стипендия за изключителни достижения, която е обособена от постоянната.

Подобна стипендия се дава на малцината най-изявени студенти от Техническия университет – филиал Пловдив, които са с върхови достижения на национални студентски олимпиади. Моите студентски доходи ми дават самочувствие, че по този начин оказвам помощ на фамилията си, заключава Милен Георгиев. Цената на образованието в Техническия университет – филиал Пловдив е търпима за средностатистическо българско семейство, преценя четвъртокурсникът. „ Избрах да изучавам " Компютърни системи и технологии " по съвет на вуйна ми, само че и майка ми е инженер, тъй че инженерното обучение в нашето семейство е традиция, споделя той.

След фамилен съвет Милен Георгиев е решил да запише и приключи паралелно още една компетентност в ТУ. Най-вероятно вторият му избор ще бъде „ Електроника “ или „ Електротехника “, тъй като отличният студент е и повторен призьор в националните олимпиади само че „ Теоретична електротехника “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР