Колко струва едно сърце? И има ли цена то? Да,

...
Колко струва едно сърце? И има ли цена то? Да,
Коментари Харесай

Зов за помощ: Малката Амая има нужда от ново сърце, животът ѝ се крепи от пейсмейкър

Колко коства едно сърце? И има ли цена то? Да, и тя се оказа 750 000 лв.. Поне толкоз са нужни на дребната Амая, с цел да продължи да тупти нейното. Да прекрачи прага на учебното заведение. Да стане студентка. А може би популярен доктор. Да се влюби. Да изпита щастието да бъде майка.... и кой знае още какво.

Амая е чакано дете, което стартира борбата си за живот още със самото си раждане, което почнало обикновено, само че затруднения наложили секцио. Два месеца младите родители се радвали на своето бебе, до момента в който един ден Амая получава усложнение с дишането. Рентген демонстрира, че казусът не е с белите дробове, а със сърцето и по този начин тя стига до Националната Кардиологична болница. 

След седмици лечение Амая е изписана с диагноза " Дилатативна кардиомиопатия. Високостепенна митрална инсуфициенция ". Минават няколко месеца, в които бебето се повлиява от медикаментите. Докато на 12 февруари т.г. получава повръщане и е призната в интензивното поделение на НКБ.

Ето какво показа нейният татко на уеб страницата на благотворителната фондация " Павел Андреев ", където към този момент са събрани над 317 хиляди от нужните общо 750 000 лв. за ново сърце на очарователната Амая Абрашева:

" Здравейте, благи хора!

Искам да ви опиша историята на дребната, борбена Амая.

Ще стартира от деня на раждането й. Ден в който, както всички татковци, които чакат рожба, по този начин и аз стоях пред болничното заведение и чаках с неспокойствие да се роди първородната ми дъщеричка. И чаках, и чаках... и чаках.

Чаках часове наред, до момента в който жена ми се обади да каже: " Имаше проблем при раждането ". Изпаднах в потрес, не знаех къде се намирам. Попитах я: " Всичко наред ли е? ". Тя ми отговори, че до момента в който е раждала по натурален път, плодът е почнал да се мъчи и се е наложило раждането да бъде осъществено секцио. Без повече информация 12 часа трябваше да чакаме, до момента в който забележим най-сетне Амая.

Както всеки баща на щерка може да удостовери, това е най-хубавия ден в живота му. Изписаха ни след няколко дни и си я прибрахме.

Изминаха 2 месеца и един ден жена ми усети, че Амая не диша добре, по никакъв начин добре. Отидоха двете при персоналният доктор, който ги препратил към различен лекар, на който мнението беше " бронхиолит ". Оттам с кола за спешна помощ ги закараха в Александровска болница, където през нощта са й създали рентген.

Оттам откриват със смут, че не белите дробове са наранени, а сърцето. Сърцето се е уголемило. Оттам по неотложност ги карат към Националната Кардиологична болница.

Малко след идването им в болничното заведение, жена ми се обади и сподели:  " Амая е доста зле, споделиха да чакаме най-лошото ".

Умът ми не можеше да го побере. Та нали безусловно до през вчерашния ден си играехме нехайно и през днешния ден...: " Очаквайте най-лошото ".

Но Амая оцеля, не се съобщи дребния войник и след седмици терапия беше изписана. Поставената диагноза беше " Дилатативна кардиомиопатия. Високостепенна митрална инсуфициенция ".

Лекуващият й кардиолог й изписа терапия с 5 типа медикаменти и сподели, че шансът да се усъвършенства сърцето е незабележим. Мина се време и настъпи нашето мъниче да отиде на обзор, където същият кардиолог възкликна: " Има усъвършенстване във функционалността на сърцето ".

Човекът не вярваше на очите си, беше на мнение, че, макар тежката диагноза, при положително уравновесено хранене и в случай че не боледува прогнозите са оптимистични. (Но кое дете не боледува? Кое дете може да бъде вързано да стои непрекъснато у дома?)

И така Амая си растеше и макар ниското си тегло не се спираше от заран до вечер да тича, скача, пее и играе... докато не се случи бедата.

На 12.02.2024г към 16:00ч Амая, до момента в който си играеше, повърна и по-късно имаше изнемощялост. Не се случваше за пръв път детето да повърне (кое дете не повръща) и ние си казахме, че може би е яла нещо, което е раздразнило коремчето й. Към 21:00ч още веднъж повърна и това беше знак за нас, че нещо не е наред. Личеше си, че сърцетуптенето се беше трансформирало.

Веднага я закарахме във НКБ, където я одобриха в интензивно поделение със брачната половинка ми и аз си потеглих.

Стана 02:00ч и брачната половинка ми ми написа: " Амая е посиняла цялата и колкото да диша... тя умира ".

Жена ми беше очевидец по какъв начин детето се мъчи да си поеме мирис и стоеше до нея през цялата вечер. На сутринта ми се обади да отида да я прибера и като отидох я видях обляна в сълзи да стои пред болничното заведение. Каза ми: " Единственото, което може да създадат лекарите е да я интубират, че сърчицето й се е увредило много " и да чакаме най-лошото.

От първия престой на Амая бях запомнил, че обадят ли ни се от болничното заведение, значи е на неприятно... и по този начин и стана. Телефонът звънна по обяд и от там чухме думите: " Елате в болничното заведение, началникът на отделението желае да беседва с вас ". Това е един от тези моменти в живота на човек, който не мога да обясня със думи. В очакване на най-лошото се запътихме към болничното заведение и като пристигнахме в кабинета с жена ми се хванахме за ръце. Погледна ни докторът и ни сподели: " Детето е в доста тежко положение, имате ли други деца? Шансът да оцелее е най-малък, ще й сложим краткотраен пейсмейкър, като единствен вид... в случай че издържи интервенцията ".

И макар всичките прогнози дребният герой устоя. Беше й комплициран краткотраен пейсмейкър, само че като цяло сърцето беше мощно повредено със цялостен АВ блок, което ни обясниха, че те виждат за пръв път при пациент с тази диагноза.

Малкият герой се бори цяла седмица и ето, че през днешния ден на 19.02.2024г й сложиха непрекъснат пейсмейкър, като сърцето остава мощно повредено. Изпомпването на кръв към тялото не е в цялостния си размер. Състоянието й единствено може да се утежнява със всеки минал ден, поради което остава за наблюдаване в реанимация.

С това лекуването на дребната Амая в България се изчерпва. Единственият късмет е трансплантация на ново сърчице.

Амая оцеля макар всичките отрицателни прогнози, макар думите: " Очаквайте най-лошото ", ние имаме вяра, че ще се случи знамение и ще успеем да й намерим ново сърце.

Амая има потребност от вас, благи хора, от вашата помощ за един естествен детски живот изпълнен с игри. Молим ви се от сърце за помощ да излекуваме дъщеричката ни.

Бъдете здрави. Благодарим! ", написа татко й на уеб страницата на благотворителната фондация " Павел Андреев ", където към този момент са събрани над 200 хиляди от нужните общо 750 000 лв..

Отворете и вашите сърца, с цел да дадем късмет да продължи да тупти това на бебе Амая!

Подкрепете Амая с подаяние с карта, PayPal, ApplePay, GooglePay, Revolut или по IBAN сметка:

Банка: Алианц Банк България

IBAN: BG41BUIN95611000707352

BIC: BUINBGSF

Получател: Фондация Павел Андреев

Основание: Дарение за Амая Калоян Абрашева

Алианц Банк България " АД е формалният банков сътрудник на Фондация " Павел Андреев ". При подаяние на каса в клон на банката НЕ ДЪЛЖИТЕ транзакционна такса.

Включете се в онлайн базара на платформата:

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР