Колко струва един употребяван електромобил? Може би по-малко, отколкото си

...
Колко струва един употребяван електромобил? Може би по-малко, отколкото си
Коментари Харесай

Анализ на Automotive News Europe: Обезценяването и електричките

Колко коства един използван електрически автомобил? Може би по-малко, в сравнение с си мислите. Електрическите транспортни средства изостават от моделите с мотори с вътрешно горене във връзка с остатъчната стойност заради тласъците за покупка, бързо изменящите се технологии и разноските за акумулатори, настояват специалисти.

Анализът е на авторитетната медия, следяща автомобилната промишленост – Automotive News.

Напълно електрическият SUV Audi E-tron (по-късно преименуван на Q8 E-tron) има по-ниска остатъчна стойност от своя еквивалент с мотор с вътрешно горене – Q7, споделя Финтан Найт от Automotive Equity Management.

Остатъчната стойност на електрическите транспортни средства изостава от тази на колите с мотор с вътрешно горене, споделят специалистите – наклонност, която може да заплаши по-бързото нахлуване на електрическите транспортни средства, както и маржовете на облага на автомобилните производители.

Стимулите за закупуване на нови електрически автомобили, изменящите се технологии и цената на батериите значат, че електрическите автомобили са по-малко привлекателни на пазара на използвани коли, споделят специалистите. 

„ Това евентуално е най-големият стопански резултат, който ще засегне промишлеността “, споделя Финтан Найт, съосновател и основен изпълнителен шеф на Automotive Equity Management, стартъп, който съпоставя активи и показатели в региона на подвижността.

Найт, някогашен изпълнителен шеф на Audi, Rolls-Royce и BMW, уточни изследвания, съгласно които остатъчната стойност, изразена като обезценка, съставлява повече от 50% от разноските за подвижност (останалите са настоящи разноски, застраховки и енергия). 

„ Това е главен детайл от бизнес модела на подвижността “, сподели той.

Производителите на коли могат да предложат атрактивни условия за лизинг, в случай че остатъчните стойности са високи – изключително значим миг за електрическите автомобили, чието произвеждане и продажба са по-скъпи.

Купувачите, които се опълчват на високите цени – и на страха да похарчат десетки хиляди евро за замяна на батерията – могат да бъдат уверени да преминат към електрически автомобили посредством евтини месечни лизинги и ниски експлоатационни разноски, споделят те.

„ Колкото по-висока е остатъчната стойност, толкоз по-атрактивни лизингови ставки могат да бъдат препоръчани и толкоз повече коли могат да бъдат продадени “, споделя Мартин Вайс, началник на отдела за оценки в DAT, снабдител на данни за автомобилната промишленост, основан в Германия.

„ Това позициониране, което включва високо равнище на технологиите и цената на марката, ни обезпечава високи остатъчни стойности “, сподели тя при представянето на компактния SUV e-3008, като добави, че Peugeot е работил в продължение на 10 години, с цел да се ценообразува в „ горния мейнстрийм “ сегмент. 

От решаващо значение е остатъчните стойности да отразяват тъкмо разноските за обезценка по време на лизинга, споделят специалистите. Ако цената на 3-годишен електрически автомобил е доста по-ниска от предстоящата, автомобилните производители, лизинговите компании и дилърите ще бъдат изправени пред финансов удар при препродажбата на автомобила, както и притежателите, които са закупили автомобила посредством обичайно финансиране или покупка напълно в брой.

„ За да се продаде автомобилът в този миг, той би трябвало да бъде понижен, с цел да подхожда на настоящото пазарно равнище “, споделя Вайс. „ В допълнение към разноските за задържане, има и разноски, свързани с намаляването на цените, което води до понижаване на маржа на облагата. “

Купувачите в последна сметка ще виждат по-ниските цени на използваните коли, сподели Вайс, което ще се отрази на прогнозните остатъчни стойности на новите коли – и в последна сметка ще докара до по-високи лизингови ставки. 

Разходите са съществена спънка за въвеждането на електрическите транспортни средства. Проучване на DAT от 2022 година откри, че 53% от евентуалните притежатели на електрически автомобили показват „ високите първични разноски за покупка “ като причина да си купят автомобил с вътрешно горене, като броят им е еднакъв на този на тези, които акцентират опасенията, свързани с пробега.

Tesla внезапно понижи цените на Model Y, най-продаваният автомобил в Европа като цяло, както и на други коли. Това може да се отрази на остатъчните стойности на всички електрически коли.

Производителите на коли бяха оптимистично настроени по отношение на остатъчните стойности на електрическите автомобили, сподели Найт, само че с увеличението на доставките както на нови, по този начин и на използвани коли, откакто рестриктивните мерки, свързани с пандемията и полупроводниците, понижиха, излиза наяве, че използваните електрически автомобили имат по-ниска стойност спрямо моделите с вътрешно горене.

Найт споделя, че разликата в остатъчната стойност на електрическите автомобили спрямо еквивалентните модели с вътрешно горене е към 10-12 процентни пункта. Според него Audi Q7 SUV, модел с мотор с вътрешно горене, ще резервира цената си с 11 процентни пункта по-добре от Q8 E-tron, сходен по мярка електромобил на марката.

„ Пазарът на електрически автомобили се трансформира доста бързо “, сподели Найт. Според него, когато електрическите автомобили за пръв път са достигнали до пазара в забележителен брой към 2020 година, предлагането е било лимитирано, разноските за гориво са нараствали и е имало доста тласъци за купувачите. 

„ Производителите на коли бяха оптимистични във връзка с упованията си за [остатъчните стойности] “, сподели той. „ Сега това към този момент е история. “ Според данни от Съединени американски щати, сподели той, средностатистическият нов автомобил се обезценява с към 28% през първите три години на владеене, само че при електрическите транспортни средства тази стойност нараства до 41%.

Това противоречие в остатъчните стойности „ трябваше да се случи още от първия ден, само че пазарът не е естествен от 2020 година насам “, сподели Еманюел Лаби, президент на Autobiz, френска компания, която дава услуги за търговия и оценка на автомобилни производители.

„ През последните години всеки автомобил е в положение да се продава.
От момента, в който пазарът се възстановява, електрическите коли бяха първите, които се обезцениха “.

Измерване на разликата

Доставчиците на данни употребяват разнообразни индикатори за сравняване на остатъчните стойности, само че всички те сочат ясна наклонност, споделят те. Сред констатациите им са:

Проучването на Autobiz откри, че темпът на обезценка на електрическите автомобили се форсира в Западна Европа, изключително във Англия, където електрическите автомобили на две години или по-нови ще се амортизират 1,9 пъти по-бързо от другите задвижвания през 2023 година, спрямо 0,7 пъти по-бързо през 2022 г. 

DAT откри, че остатъчните стойности на тригодишните EV стартират да изостават от тези на бензиновите коли през януари 2021 година Към юли 2023 година електрическите автомобили резервират 60% от цената си след три години, до момента в който при бензиновите модели този индикатор е съвсем 70%, а при дизеловите – към 67%.

Доклад от май на Glass’s, поделение на Autovista, откри, че остатъчните стойности на електрическите автомобили във Англия стартират да падат през септември 2022 година, до момента в който тези на другите типове горива, в това число на плъгин хибридите, не престават да нарастват.

Към май 2023 година остатъчните стойности на EV са намалели с 14%, измерени като % от каталожната цена за 3-годишни коли. 

Glass’s откри, че остатъчните стойности на EV, при едвам 47% от каталожната цена, са с 25 процентни пункта по-ниски от най-добре представящото се задвижване – цялостните хибриди.

Освен това на дилърите им е належащо повече време, с цел да продадат използвани електрически коли – приблизително 53 дни, съгласно Glass’s, спрямо 36 дни за бензиновите модели. „ Лесно е да се разбере за какво дилърите са станали внимателни “ във връзка с складирането им, се споделя в отчета.

В Швеция, където електрическите автомобили съставляват към 33% от продажбите на нови коли, наклонността при остатъчните стойности е сходна: електрическите автомобили са изгубили 10% от цената си от февруари 2020 година насам, до момента в който всички други типове горива са спечелили.

Стойностите на използваните бензинови коли са с 23 процентни пункта по-високи от тези на EV, съгласно друго изследване на Autovista.

Ръководителите на Peugeot настояват, че могат да предложат дребния електрически автомобил e-208 (на снимката) с лизингова вноска от 130 евро на месец (със стимули) заради високите остатъчни стойности на марката.

По-бързо остаряване

Има редица аргументи, заради които остатъчните стойности на електрическите автомобили са ниски спрямо колите с вътрешно горене, споделят специалистите.

От една страна, държавните тласъци за електрически автомобили изкривяват първичната цена и вредят на пазара на използвани електрически автомобили.

Повечето тласъци са ориентирани единствено към нови коли, което дава на купувачите на използвани коли „ дребен или никакъв тласък “ да си купят електрически автомобил, написа Кристоф Енгелскирхен, основен икономист в Autovista, в отчет през май.

Стимулите и данъчните облекчения могат да понижат високите каталожни цени на електрическите автомобили, само че на пазара на използвани коли „ в последна сметка купувачът или пазарът са тези, които дефинират действителната стойност на автомобила “, споделя Вайс от DAT.

Друга причина, заради която електрическите автомобили страдат на пазара на използвани коли, е, че новите модели остаряват доста по-бързо от другите задвижвания, споделят специалистите. 

Найт от Automotive Equity Management съобщи, че не е належащо електрическите автомобили да следват обичайния модел на възобновяване в средата на индустриалния цикъл (т. нар. фейслифт).

„ Преди моделът се обновяваше на всеки три години, само че част от преимуществото за потребителите на нови коли е, че [електромобилите] се обновяват по-бързо – и в това време форсират остаряването на старите коли “, сподели той. 

Тези усъвършенствания могат да бъдат под формата на усъвършенствани или по-големи акумулатори, по-ефективни електродвигатели или електроника или актуализации на софтуера по въздуха. Те могат да усилят пробега и да понижат времето за зареждане. 

Електрическите коли, пуснати на пазара през 2020 година, са имали междинен пробег от към 330 км. Само две години по-късно този индикатор е скочил до 496 км, споделя Autovista.

Употребяваните електрически автомобили „ просто отстъпват във връзка с ежедневната си склонност “, споделя Енгелскирхен.

АМОРТИЗИРАЩИ съдебна експертиза АКТИВИ

Според доставчиците на данни, които изследват остатъчните стойности, това са главните аргументи, заради които EV са в неизгодно състояние след типичния тригодишен лизинг:

Стимули: 

Повечето от тях са ориентирани към новите EV, като основават изкуствено търсене на тези модели. Употребяваните електрически коли нормално не могат да се възползват от тях, което значи, че купувачите не виждат тези преимущества.

Технология: 

Новите електрически автомобили имат по-голям пробег и по-бързо зареждане, което прави по-старите модели доста по-малко привлекателни. Употребяваните коли с мотори с вътрешно горене губят доста малко от продуктивността си след няколко години.

Батерии: 

Потребителите нямат опция да схванат по какъв начин е употребена батерията, което оказва въздействие върху нейната успеваемост. А вероятността за замяна на батерията, която може да коства десетки хиляди евро, усилва риска от закупуване на използван електрически автомобил.

Състоянието на батерията е риск

Основната незнайна за използваните електрически автомобили е положението на батериите им, споделя Найт и други, изключително в случай, че батериите съставляват към 30% от цената на един електрически автомобил.

Батериите могат да се утежняват с няколко процентни пункта всяка година, като 70-процентната успеваемост нормално е границата за фабричните гаранции, само че методът, по който са били третирани, е също толкоз значим, в случай че не и по-голям. 

Прекалено доста цикли на бързо зареждане до 100 %, неведнъж оставяне на батерията да се изтощи до нула или липса на авансово загряване преди зареждане могат доста да съкратят живота на батерията, споделя Найт.

„ Ако някой не помни да изпълни резервоара с бензин, следствията са нулеви “, сподели той. „ Ако забравите да заредите електрически автомобил и заминете на отмора, евентуално положението на тази батерия е доста по-различно от това на другите на пазара. “ 

Понастоящем купувачите на използвани електрически транспортни средства няма по какъв начин да знаят тази история, сподели Найт. 

Несигурността на пазара нормално значи по-ниски цени, сподели той. „ Трябва да гледате на всички [употребявани електромобили] с огромна степен на съмнение “, сподели той. „ След това би трябвало да се реши на каква цена да поема риска от неприятна батерия. Така пада остатъчната стойност. “

Променящият се пазар на електрически автомобили въздейства на цените

Тъй като електрическите транспортни средства минават от скъпи модели, купувани от early adopters, към по-чувствителни към цената всеобщи оферти, Autovista, Autobiz и други оценителски услуги чакат,
че те ще продължат да изостават от останалите типове горива във връзка с остатъчните стойности. 

„ Последователно в цяла Европа BEV колите ще пострадат повече от колите с ДВГ, защото ценовият напън се усилва на пазарите на използвани коли “, споделя Енгелскирхен от DAT.

Това се дължи частично на обстоятелството, че пазарът на използвани електрически автомобили е доста неустойчив, само че също по този начин и на обстоятелството, че първата вълна от електрически автомобили, продавани в Европа, бяха най-вече премиум модели или коли, нужни за съблюдаване на условията, които може да не са били усъвършенствани за успеваемост и разноски.

„ Производителите на коли нямаха различен избор, с изключение на да занижат остатъчните стойности на електрическите автомобили “, сподели Лаби. „ Те трябваше да продават коли “, с цел да отговорят на условията на Европейски Съюз за излъчванията на CO2, които стартират през 2020 година

Новите модели, изключително на китайските марки, ще оферират по-добри технологии на по-ниски цени, което ще намали цените както на новите, по този начин и на използваните електрически автомобили.

Огромните понижения на цените от Tesla тази година, в някои случаи с повече от 10 000 евро, оказаха доста влияние върху цените на новите електрически коли, което се отрази и на пазара на използвани коли.

Степента на този резултат зависи от това по какъв начин ще реагират производителите на коли, сподели Енгелскирхен от Autovista.

Според него елементарното понижаване на цените бързо ще се „ придвижи “ на пазара на използвани електрически транспортни средства, до момента в който други тактики, като предложение на по-ниски цени, само че по-добре оборудвани модели от начално равнище или понижаване на лизинговите проценти посредством лични банки, ще имат по-малко влияние върху остатъчните стойности.

Неговият съвет към производителите на коли, които биха желали да се сравнят с Tesla, е? „ Не го правете. “

Как да се подобрят остатъчните стойности

Като се има поради смисъла на остатъчните стойности на електрическите автомобили за бъдещото финансово положение на автомобилните производители, какво може да се направи, с цел да се подобрят те? 

Експертите споделят, че пазарът естествено ще се стабилизира, защото електрическите транспортни средства съставляват по-голям % от пазара на използвани коли и технологията се трансформира в общоприета. 

„ Hyundai и Toyota имаха същия проблем през първите си години в Европа “, споделя Лаби. „ Пазарът не знаеше по какъв начин да ги прави оценка. След като те се потвърдиха, цената на използваните коли се увеличи. “

Ръководителите на Citroen обявиха, че са опростили листата с варианти на New e-E3 (материал за него можете да прочетете тук) за да подобрят остатъчните стойности.

Citroen съзнателно опростява листата с варианти на New e-C3, дребен хечбек с цена под 25 000 евро, за да направи остатъчните стойности по-предвидими. Съществуват единствено две равнища на съоръжение – You и Max, като всяко от тях включва единствено цвят и няколко други варианти.

„ В последна сметка това дава доста по-голяма бистрота при препродажбата “, сподели Федерико Гойрет, началник на отдел „ Маркетинг и връзки “ в Citroen.

„ Когато имате коли, които са били конфигурирани преди три години, клиентите, които ги виждат за повторно, не знаят какъв брой костват вариантите.

„ Вие не получавате остатъчната стойност на определените варианти “, продължава той.

Altelium, английска инженерна компания, започва платформа, която съгласно нея ще оцени тъкмо положението на батерията на електрическия автомобил. Идеята е да се оферират удължени гаранции за използвани електрически коли.

„ Като обичаен знак за доверие в продукта, удължените гаранции оказват помощ за стимулиране на продажбите, а неналичието им за използвани електрически транспортни средства е спирачка за пазара “, съобщи Altelium предходната седмица в прессъобщение, с което разгласи услугата.

За да се отстранен несигурността и рискът от пазара на използвани електрически автомобили, производителите на коли могат да се насочат към централизиране на модела на благосъстоятелност, като стартират с модела на директните продажби, сподели Найт.

Когато колите се връщат след лизинг, производителите на коли са в най-хубава позиция да създадат точна оценка на положението на батериите, да обновят колите на място – може би даже с нови акумулатори – и по-късно да ги препродадат, сподели той. 

„ Ако могат да обновяват колите точно и не би трябвало да се тормозят за медиатори, които да вземат маржове, тогава могат да създадат целия развой по-ефективен “, сподели той.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР